Juryen
Trøndersk matfestival | 14.06.23

Årets produktfinalister er klare!

Ni mat- og drikkeeksperter har smakt seg gjennom et helt rom av produkter, de har smakt på kjeks, mel, juice, pølse, ost, sjømat og sennep, for å nevne noen. De har luktet på, tatt på og studert alle produktene i alle kategoriene for å kåre det aller beste regionen har å by på.

Tekst og foto: Ida Lee-Wright

Kokkene og smaksekspertene er klare for dyst på vårt samarbeidshotell Scandic Nidelven. De er håndplukket til å sitte i juryen som skal vurdere alle innsendte produkter, de jobber alle med mat på mange ulike vis og representerer en breddekunnskap innenfor matfaget som det er vanskelig å finne maken til. Noen av de har vært med på dette før, mens for andre er det aller første gang de sitter i juryen for Trøndersk Matfestival. Dette kommer ikke frem. i måten de juryerer på, hvor trente smaksløkene er, men rett og slett når neste møtet på agendaen er ... For det tar tid når man skal bli enige om totalt 27 finalister og 9 vinnere.

- Jeg har jobbet med trønderske produkter i 20 år, og utviklingen har vært helt fantastisk sier Espen Aunaas, Executive Head Chef hos Britannia Hotel. - Spesielt de siste årene med store og små osteprodusenter varmer et kokkehjerte.
Dette er det andre året på rad Aunaas sitter i juryen for Året Produkt. - Det er alltid gøy å sitte i en smaksjury for Trøndersk Matfestival. - Da får vi smake kjente produkter på nytt, og selvfølgelig smake alle de nye spennende produktene regionen har å by på!    

Ekspertenes vurderinger

Ekspertene sitter på tre forskjellige bord, de lukter, smaker og tar på produktene. De ser på innpakning og setter seg selv i situasjonen til sluttkunden.
- Jeg skjønner ikke hva jeg kjøper her sier en.
- Produktet er fint, logoen er fin, men pakningen er så som så. Det blir litt rotete så det appellerer ikke så veldig til meg som sluttkunde fortsetter en annen.
- Men konsistensen er perfekt! Det skal de ha.

Det diskuteres iherdig rundt det ene dommerbordet når Årets Kjøttprodukt skal kåres. Dette er kategorien med mest påmeldinger. Spekemat, pølser, burgere og kjøttkaker er blant noen av produktene som ligger på bordet. Noen skal varmebehandles og her har vi fått hjelp av kjøkkenet på Scandic Nidelven, slik at produktene kan vurderes slik de er tenkt servert.
- God aroma, men pølsa er noe for kompakt. Jeg savner også smakene som står på emballasjen.
Smakekspertene har gode utviklede smaksløker, de både lukter og smaker seg frem for å finne de ulike ingrediensene som er fremhevet på pakningene.
- Smaken av fennikel, som står beskrevet på pakningen kommer ikke frem. Kanskje blir den overdøvet av det andre?

Det gjelder å ha tunga rett i munnen med så mange produkter innen hver kategori

Helhetlig vurdering og uvurderlig tilbakemelding

Ved hvert bord sitter en kategoriansvarlig og spør, noterer og leder prosessen. Hver enkelt produsent skal få tilbakemelding om produktet de har meldt på. For de som ønsker en ekstern vurdering av produktet sitt, er dette stedet for å få det vurdert. Tilbakemeldingene kan være gull verdt for de som driver produktutvikling, her vurderes både detaljnivå, innpakning og helhet.

- Hmm... her bruker de plast som emballasje. Kunne de brukt noe annet? Tilbakemeldingene fra juryen er varierte, bærekraft og utseende settes opp mot hverandre for å vurdere innpakningen og hvordan det påvirker oppbevaring, holdbarhet og utseende.
– Ja den har jo vært fryst, men den er ikke bløt likevel. Den er fortsatt innbydende og ligger deilig i munnen sier juryen som iherdig smaker seg gjennom Årets Bakst og Kornprodukt.
– Jeg droppet med vilje frokost i dag, sier jurymedlem Marte Fikse Kystad fra Britannia Hotel.
– Man blir nok mer enn mett etter en stund her, ler hun.

Både laks og is skal testes! Heldigvis ikke samtidig.

Ny kategori – Årets Drikke

Nytt av året er kategorien Årets Drikke. Her får dommerne smake på mye forskjellig, fra kaffe-milkshake, safter og juicer til sider, øl og akevitt.
- WOW. Dette var friskt og godt, denne ser vi for oss i sommerveggen som tørstedrikk. Usikker på om navnet treffer helt 100%, men smaken er der og forpakningen er morsom og leken forpakning. Dette er et gjennomført produkt.

Den nye kategorien har mange gode overraskelser og det diskuteres iherdig blant juryen. Hver drikke får poeng fra 1-9 innenfor fire ulike kategorier: utseende, lukt, smak og ettersmak, konsistens og til slutt; totalvurdering
- Denne dufter av karve og karamell og anis. Flaska får full score, jo dette er et fint produkt som vi bare sier – «Keep on going» til!

Den nye kategorien viste seg å bli blant en av de vanskeligere å finne både finalistene og vinneren i, rett og slett fordi det var så mange gode kandidater blant de innsendte produktene. Men juryen ble enstemmige enige uten for mye om og men.

Til slutt påpeker de at kvaliteten på produktene vi blir å finne under Trøndersk Matfestival 2023 er høy - på tvers av alle kategorier!

Vi ønsker å takke årets Jury: 

Robert Heggvik, Lars Erik Vesterdal, Martin Trana Flak, Marte Fikse Kystad, Karoline Sperstad, Espen Aunaas, Olav Svarliaunet, Stig Rune Eilertsen, Susanna Puttonen

 

Årets Kjøttprodukt
Årets Drikke
Årets Økologiske produkt
Jury: Martin Trana Flak, Stig Rune Eilertsen og Olav Svarliaunet

Årets Bakst og kornprodukt
Årets Søtsak
Årets Nykommer
Jury: Marte Fikse Kystad, Karoline Sperstad og Robert Heggvik

Årets Sjømatprodukt
Årets Meieriprodukt
Årets Matgave
Jury: Susanna Puttonen, Lars Erik Vesterdal og Espen Aunaas

Vi er stolte over å kunne annonsere at finalistene er: 

Årets kjøttprodukt
Fenalår av Kasjmirgeit, Elset gård fra Trondheims Matperler, 
Reinsdyr Souvas, Stensaas Reinsdyrslakteri
Kaffecoppa, Halsan Kjøtt

Årets drikke
Fangstrapporten, Inderøy Brenneri
Alrune, gulrotøl, Bryggeriet Frøya
Elstar Eplemost, Inderøy Mosteri

Årets økologiske produkt
Kupølse 96%ku, Brattlia Mat og Kultur
Ung Grotteost, Hitra gårdsmat
Kongeost, Hitra gårdsmat

Årets bakst og kornprodukt
Salte Jønnbrød, Berge gård
Trollheim Hjemmebakt Flatbrød, Trollheim-Nerskogen
Frøyaflak, Garnviks Røkeri

Årets søtsak
Mangotango Sorbet, Jentene på Tunet - Chocolatier
Mjødurtsukker, Berge Gård
Hermetiske Tomater, Rågo Trondheims kjøkkenhage

Årets nykommer
Havsnø Flaksalt, FrostaChips
Pistasjkrønsj, Jentene på Tunet - Chocolatier,
Hjorte Chorizo, Dalpro

Årets sjømatprodukt
MiMi Sennepssild, Artic Mustard
Garnviks Tradisjonelle Røkt Laks, Garnviks Røkeri
Najadelaks, Dolmøy Seafood

Årets meieriprodukt
Ungkaren, Hitra Gårdsmat
Kvit Kathrin, Skansen ost
Skjenald, Orkladal Ysteri

Årets matgave
Velkommen til Øyriket, Smaker fra Øyriket, Hitra/Frøya
Rågo Matgave, Rågo Trondheims kjøkkenhage
Food from the islands to you, Smaker fra Øyriket, Hitra/Frøya

 

Aktuelt