Jente Med Kvern Barnas Matfestival Foto Sigrid Erdal

Barnas Matfestival

Visste du at Trøndersk Matfestival har en helt egen festival for barna? Hvert år byr vi på herlige aktiviteter for de yngste gourmetene. Å lage sunn og supergod mat skal være både enkelt og gøy. Nå gleder vi oss til matfest!

Barn og unge er fremtidens produsenter, kokker, servitører og foredlere. Så hva er vel mer bærekraftig enn å lære barn å lage god mat slik at de kan ta gode matvalg for seg selv og jorda vår?  

På Barnas Matfestival får barna smake, kjenne, prøve, lage og klemme seg til mer kunnskap om prosessen fra hav og jord til bord. 

Det er mange krefter i sving for at vi skal få mat fra jord til bord!  Nedenfor kan du lese om et utvalg av aktiviteter og tilbud fra den rikholdige «barnemenyen» på Trøndersk Matfestival i år. Og du! Alt på barneprogrammet er helt gratis. La barna boltre seg i jordnære aktiviteter som vekker både kreativitet, engasjement og utforskertrang.   

Velkommen til Barnas Matfestival 1.-3. august!

Sjømataktiviteter

Tenk hvor mye spennende som lever i havet og i fjæra vår. På Barnas Matfestival har vi 50 ulike sjømataktiviteter for akkurat deg. Alle aktiviteter er gratis og tilrettelegges ved at du får «lære ved å gjøre». Du får være med å lage sjømat, lukte, og ta på. Vi håper det inspirerer. Tusen takk til alle sjømatbedrifter og organisasjoner som er med og skaper aktivitet. En spesiell takk til Sjømat Norge for økonomisk støtte.

Her er en oversikt over aktivitetene vi hadde i 2023:

Laksebarnehagen

Besøk 'baby-fiskene' i laksebarnehagen til Lerøy Midt som har med seg smolt-akvariet. Se laksen fra rogn til klekt fisk. Her vil du bli møtt av dyktige folk som forteller hva som skjer i akvariet og om laksens biologi. 

Har du prøvd laksenuggets?

Nuggets av laks er enkelt å lære å lage, og ikke minst smaker det fantastisk! Laksenuggets er noe selv kresne barn får stor sans for.

Hos SalMar får du være med og steke, teste og smake lekre laksenuggets.

Skalldyrakvarium

Institutt for Biologi på NTNU kommer med et skalldyrakvarium! Her kan barna komme tett på og ta i bruk alle sanser når de utforsker. Kjenn og lukt på tang og tare, strandsnegler, krabber, blåskjell, sjøkreps, kamskjell, sjøstjerner og kråkeboller. Spennende smaksprøver blir det også!

 

Lag ferske vårruller

Lag ferske vårruller med sjømat fra øyriket Hitra og Frøya sammen med en ung kokk. La deg inspirere av smaker fra hele verden til din ferske vårrull du selv setter sammen. Her vil du også få mulighet til å laste ned et informasjonshefte om mat for ungdom som også inneholder oppskrifter fra flere land i Europa.

Havets skattekiste

Sammen med Bjørøya får du komponere en lakserett pakket i folie. Folien med laks blir som din egen skattekiste, for du får plukke ut det du vil av grønnsaker og sauser, krydder og tilbehør. Så blir folien brettet og retten blir stekt på grillrist over bålpanna. Bon apetit!

 

Test VR-briller med SalMar

Bli med rundt på merdekanten eller besøk et av SalMar sine stamfiskeanlegg med VR-briller. Her får du se hvordan det er å jobbe med laks fra rognstadiet til slakteklar laks. 

Lag dine egne minifiskekaker!

Sammen med Norske Kokkers Landsforening i Trondheim starter vi med fersk, lokalfisket fisk fra havet i Trøndelag. Vi fileterer fisken, lager fiskefarse og smaker til og så skal vi steke små minifiskekaker som du får spise!

Tør du å spise ditt eget blåskjell?!

Utfordre deg selv hos Norske Kokkers Landsforening og Norgeskjell, og prøv et blåskjell! Gode, ferske blåskjell finnes det masse av i Trøndelag, og disse er lett dampet med ulike smakstilsetninger. Klarer du å beskrive smaken av blåskjell?

Smak på tre typer sild!

Visste du at det var silda folk overlevde på under uår i gamle dager? Norske Kokkers Landsforening og Grøntvedt Pelagic byr på tre ulike smaker av sild. Nå har du sjansen - tre typer sild: søtt, salt og syrlig!

Lakserodeo!

Kom og prøv lakserodeoen i mæra - lakserodeo er noe vi aldri har hatt på Trøndersk Matfestival før men som nå arrangeres av SalMar. Kanskje blir du den som klarer å holde lengst på på laksen når farten øker? 

Fisketatoveringer og tegnekonkurranse

Hos SalMar får du fisketatoveringer, og så kan du være med på tegnekonkurranse. Kanskje er du heldig og vinner en lakseballong?

Bli en DNA-detektiv på sjødyr

Sammen med Vitensenteret skal vi fiske opp egg og lete oss fram til hvilken fisk eller andre sjødyr vi har funnet DNA-sekvensene til. 

Korallrevenes verden

På Vitensenteret i Kongens gate 1 får du bli med under vann og lære om korallrevenes eventyrlige verden. I denne 360-filmen skal vi utforske hvordan koraller vokser, spiser og reproduserer, og se på hvordan klimaendringer og overfiske påvirker livet i havet.

En båt full av opplevelser

Grande Sjømat tar turen til Trondheim med en båt fylt med mange spennende arter fra havet. Her kan barna se, ta på og få kunnskap om fisk og sjømat. 

Havets lykkehjul

Lykkehjul – snurr og du kan vinne gratis inngang for hele familien på SeeSalmon, og om du får 1.plass får du i tillegg gratis lunsj på Bazar for én!

Lær om laksens anatomi

«Kims lek» med laks – lær om laksens anatomi og konkurrer om å vinne en laksekosebamse og gratis inngangsbilletter til SeeSalmon for hele familien!

Smaker fra Øyriket

Smaker fra Øyriket stiller med aktiviteter for barna i barnas sjømattelt. Her vil du kunne bli matpirat og få din egen smaker fra øyriket tatovering. Få høre historier om fiskarbonden og utforske øyrikets skattkart. Du vil også få smake på utvalg av ”gull” fra Øyriket

Mat med krabbe

Sett sammen din egen en krabbebowl, krabbesalat eller fersk vårrull med krabbe fra Hitramat.

Prøv deg som marinebiolog

Stereolupe med rogn, parr og lus – ta på deg lab.frakken og vær marinebiolog sammen med oss! Her kan du få se organismer under et mikroskop. Presentert av SeeSalmon.

Kan du de viktigste båtknutene

Knutetavle – kan du de viktigste båtknutene? Prøv og lær på SeeSalmons knutetavle.

Fra jord til bord

Smoothiesykkel

Her får du bruke din egen energi for å sykle en smoothie - som igjen gir energi! Jo fortere du trør jo fortere går knivbladene i blenderen som er festet til pedalene og kjeden på sykkelen. Med litt kraft på hjulet vil du få nyte en deilig jordbærsmoothie! Det er 4H som står for aktiviteten. 

Yst din egen ost

Sammen med lærlingene hos TINE og i samarbeid med Opplæringskontoret for mat- og servicefag i Trøndelag, får du være med og yste din egen ost. Fersk kumelk blir varmet opp, så tilsettes noe surt og melka 'klumper seg.' Da siles den i et klede og den faste massen det er osten, og den kan du smake på!

Glutenfrie sveler

Hos Norsk Cøliakiforening Trøndelag får du ause opp svelerøra på takka og steke din egen glutenfrie svele. Her kan du også slå av en prat om glutenfrie alternativ og diskutere oppskrifter med glutenfritt mel.

 

Nyopptrukket gulrot

Her får du trekke opp din egen gulrot av jorda fra pallekarmene, så får du skylle den og spise den mens du holder i hamsen. Det er når gulrota kommer rett opp av jorda den har mest smak og sødme. Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag legger til rette for magisk gulrotsmaking!

 

Kvern ditt eget mel på ei gammel tradisjonskvern

Her får du bruke en gammel tradisjonskvern for å kverne ditt eget byggmel. Aktiviteten presenteres av Bondelaget. 

Kjevle deig og stek din egen potetlefse med Bygdekvinnelaget

Her får du en bit potetlefsedeig og så skal du kjevle til lefsa blir tynn og fin - eller tjukk. Du bestemmer. Så får du stå ved takka og steike den til den blir rund og fin og klar til å spises med sukker og kanel. 

 

Bland din egen yoghurt

På yoghurtstasjonen til TINE får du yoghurt naturell som base, og så får du blande inn dine egne smaker. Du kan velge mellom to smaker: Yoghurtsyltetøy fra TINE eller Smash (salt, søtt, kjeks og sjokolade!) fra Nidar. Aktiviteten skjer i samarbeid med Opplæringskontoret for mat- og servicefag i Trøndelag.

Bli en kjøttskjærer og lag din egen burger

Ta på deg kjøttskjæreruniformen, skjær ned kjøtt, plukk ingredienser og lag din egen burger som du kan steke og spise!

Råvarene blir levert av Nortura, Grilstad og Meny og er et samarbeid med Opplæringskontoret for mat- og servicefag i Trøndelag og Norges Nytelses- og Næringsarbeiderforbund.

 

 

Robot og simulator

Skjetlein Videregående skole – Dette er framtiden. Her får man se to roboter som er på jobb, og du kan også få prøve deg på landbrukssimulatoren som Skjetlein har med seg.

Hva skjer med maten vi ikke spiser opp?

Bli med 4H og Voll gård og kompetansesenter for urban dyrking - Her får vi innblikk i hva som skjer med den maten vi ikke spiser opp. Kom og se prosessen fra bord til jord!

RBK-Trollet

Vi får besøk av trollet hver dag under festivalen. Kom innom og si hei og kanskje får du en selfie med trollet?

Samarbeidspartnere