Matmanifestdagen 2024 - ungdommens dag!

Onsdag 14. februar 2024 feirer vi trønderske råvarer, matopplevelser og matprodusenter.Siden Trøndersk Matmanifest ble signert i februar 2011, har videregående skoler markert Matmanifestdagen den andre onsdagen i februar etter mal fra Strinda vgs. Nå oppfordrer vi også ungdomsskolene i fylket til å feire, og hva er vel bedre enn å lage ekstra god mat denne dagen?

Over 40 ungdomsskoler i Trøndelag skal denne dagen lage mat basert på trønderske råvarer i Mat og Helse på 9. trinn. Over 38 av fylkets 38 kommuner er involvert.

 

Hva innebærer det? Og på hvilken måte?

Vi foreslår at markeringen skjer i mat og helse-faget på ungdomstrinnet (9.trinn). Dere bestemmer hvor stor eller liten markeringen skal være. 

Eksempel på to varianter:

  1. Gjennomføre mat og helse som vanlig, men med ekstra fokus på lokale råvarer og samtale rundt lokal matproduksjon. Bruk gjerne verktøykassen for inspirasjon.
  2. Invitere til lunsj. Elevene forbereder og tilbereder menyen, og spiser sammen. Kanskje rektor, ordfører eller lokale matprodusenter også kan komme?

Forslag til tema for Matmanifestdagen 2024

I mars arrangerer Trøndelag og Trondheim Bocuse d’Or Europe, europamesterskapet i kokkekunst. Der vil de bruke råvarer fra Trøndelag, både kjøtt, fisk og grønsaker. Norsk Kylling, Lerøy og Bama er gode samarbeidspartnere til Bocuse d’Or.

Vi ønsker å vise fram mangfoldet av råvarer og produkter fra Trøndelag, og håper at dere kan ha fokus på trønderske varer denne dagen.

Inspirasjon og oppskrifter

På ostelandet.no finnes et utvalg av spennende oppskrifter, oversikt over produsenter og temasider om ost. 

Bli inspirert!

Oppskrifter

Kokkene Mette Evensen og Martin Trana Flak har laget retter som egner seg til lunsj denne dagen. Se her og bli inspirert!

Kokk Martin Trana Flak har laget 6 oppskrifter som egner seg til lunsj på Matmanifestdagen. 

Få oppskriftene her

Laks poké bowl

Laks og masse godt, inspirert av surfere på Hawaii.

Få oppskriften

Pastasalat med laks 37

Pasta og laks - en klassiker! En ekstra god versjon.

Få oppskriften

Laksestartar med posjert egg

Vil du imponere med posjert egg og hollandaisesaus? Da følger du framgangsmåten her, det er ikke så vanskelig som det ser ut som!

Få oppskriften