Ung Restaurant


Ung Restaurant er en drømmedag for ungdomsskoleelever på en restaurant. En gruppe elever fra hver skole skal på én dag forberede og servere en 3-retters med lokale råvarer til foreldre, lærere og politikere. På kvelden samles alle til felles premieutdeling, og en vinner kåres blant skolene. Tilbakemeldingene fra både elever, lærere og restauranter er at de får et godt innblikk i yrket, positivt rekrutteringstiltak og mange inspireres til å velge restaurant- og matfag.

Ung Restaurant arrangeres hver høst i Trøndelag, der 10 restauranter og 10 ungdomsskoler deltar. 

Ung Restaurant er en dugnad og felles løft fra mange aktører for å rekruttere til restaurant- og matfag, og få dyktige, interesserte folk inn i bransjen. Konseptet ble til etter en idé fra Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS og Norske Kokkers Landsforening - Trondheim. Med på laget er også restauranter, kjøkkensjefer og eiere, matprodusenter og leverandører, sponsorer, lærere, elever og andre gode hjelpere.

Rekrutterer fremtidens kokker og servitører

Alle restaurantene får utdelt de samme råvarene, men står fritt til å sette sammen menyen. I løpet av dagen skal ungdommene forberede, tilberede og serverer en tre-retters middag til foreldre, lærere, politikere og andre celebre gjester. Tre dommere følger elevene tett gjennom dagen, og vurderer hele prosessen fra forberedelser til gjennomføring, oppdekking og servering. 

–Med Ung Restaurant ønsker vi å skape økt interesse for faget. I løpet av dagen får elevene oppleve hva restaurantdrift faktisk innebærer, og både restauranter og elever gir uttrykk for at dette er en fin måte å vise fram bransjen, sier Geir-Rune Larsen, leder for Fagnettverket for Restaurant- og Matfag i Sør-Trøndelag / avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole.

Larsen er en av ildsjelene bak konseptet, og har selv sett resultatene av rekrutteringsarbeidet i praksis.

–Ved Strinda vgs. har søkertallet til restaurant- og matfag økt betraktelig de siste par årene. Flere av de elevene som startet hos oss i høst har deltatt på Ung Restaurant.

Rekrutterer fremtidens kokker og servitører

Ung Restaurant inviterer ungdomsskoleelever fra Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag.

Les atrikkel

Engasjement og matglede

Det ble Rosenborg skole og Søstrene Karlsen som stakk av med seieren i Ung Restaurant 2019.

Les atrikkel