Ung-Rest-2019.jpg (1)
Matriket Midt | 23.09.19

Vil gi ungdom smaken på restaurant- og matfag

Ung Restaurant inviterer ungdomsskoleelever fra Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Målet er å inspirere flere til å søke seg inn på restaurant- og matfag.

Onsdag 25. september inviteres elever fra ti ungdomsskoler i Trondheim inn på kjøkkenet til ti av byens restauranter og hoteller. Elevene konkurrerer i å tilberede og servere en 3-retters middag basert på lokalet råvarer som skal serveres til lærere, foreldre, dommere og andre prominente gjester. Tre dommere følger elevene tett gjennom dagen, og kårer tilslutt vinnerlaget. Her teller både forberedelser hygiene, gjennomføring, oppdekking og servering samt kunnskap om råvarene som brukes.

Ung Restaurant er en stor dugnad og et felles løft fra en samlet bransje. Både kjøkkenpersonale og dommere stiller vederlagsfritt og leverandører sponser råvarene. Elever fra transport og logistikk ved Tiller VGs leverer varer til restaurantene.

En sterk matregion trenger dyktige folk i alle ledd

Trøndelag er en sterk matregion, og vi trenger faglærte folk i alle ledd. Ung Restaurant er et av flere rekrutteringstiltak som viser fram noen av mulighetene som ligger i Restaurant- og matfag innebærer.

Initiativtaker Geir-Rune Larsen, avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole og leder for Fagnettverket for Restaurant- og Matfag i Trøndelag, har selv sett resultatene av rekrutteringsarbeidet i praksis.

–Ved Strinda vgs. har søkertallet til restaurant- og matfag økt betraktelig de siste par årene. Flere av de elevene som starter hos oss har deltatt på Ung Restaurant. I løpet av denne dagen får elevene oppleve hva restaurantdrift faktisk innebærer, og både restauranter og elever gir uttrykk for at dette er en fin måte å vise fram bransjen, sier Larsen.

Viktig for byens restauranter

Det bekrefter også restaurantene. 

Vi ønsker å vise fram yrket vårt og hverdagen på en av mange seriøse arbeidsplasser som Britannia. Bransjen har behov for dyktige fagarbeidere, både kokker, servitører og konditorer, sier Espen Aunaas, hovedkjøkkensjef ved Britannia.

For oss er det viktig å være med i Ung Restaurant for å øke rekrutteringen til servitør- og kokkeyrket for å ta vare på kunnskapen som eksisterer på kjøkken rundt om i landet. Dette gjelder både tradisjon, mat og kunnskapen rundt norske råvarer, forteller Bendik Fladvad Størdal, kjøkkensjef på Fagn.

Britannia og Fagn deltar på Ung Restaurant for første gang i år, To Rom og Kjøkken har vært med flere ganger tidligere.

Ung Restaurant er en unik mulighet for restaurantbransjen til å vise fram våre flotte fag og inspirere disse flotte ungdommene til å velge sitt yrke med hjertet og ikke ut ifra hva alle andre sier de bør gjøre, sier Roar Hildonen.

Restauranter og skoler 

Havfruen og Markaplassen Ungdomsskole 
Emilies – Eld og Lade Ungdomsskole 
Frati og Sunnland Ungdomsskole
Britannia Hotel og Blussuvoll Ungdomsskole 
Restaurant Fagn og Hoeggen Ungdomsskole
To Rom og Kjøkken og Hommelvik Ungdomsskole
Scandic Bakklandet og Charlottenlund Ungdomsskole
Søstrene Karlsen og Rosenborg Ungdomsskole 
NordØst og Vikhammer Ungdomsskole
Restaurant 73 (Radisson Blu Royal Garden Hotel) og Spongdal Ungdomsskole

Trøndersk Matmanifest

Konseptet er utviklet av Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Fagnettverket for Restaurant- og Matfag i Trøndelag i samarbeid med Norske Kokkers Landsforening – Trondheim. 

Ung Restaurant er forankret i Trøndersk Matmanifest. Menyen består av lokale råvarer, og målet er at både elever og gjester skal lære mer om produkter og produsenter i løpet av dagen. 

 

Aktuelt