52638551513 B0dc81484d O

International Green Week Berlin

Trøndelag klar for verdens største matmesse i Berlin

Trøndelag er en av to regioner Landbruks- og matdepartementet har valgt ut til å representere Norge under Internationale Grüne Woche (IGW) 2024 i Berlin.   

Totalt vil 75 ulike bedrifter representere Trøndelag. Disse består blant annet av produsenter, reiselivsbedrifter og destinasjoner som er fysisk til stede i Berlin. I tillegg kommer råvarer og produkter fra utvalgte leverandører som benyttes i serveringen, og gir de besøkende en unik smak av Trøndelag.  

Trønderske delikatesser serveres i Berlin

- Vi har satt sammen et kjempespennende lag fra hele regionen’, som skal selge måltidsopplevelser i Trøndelag når de står på standen i Berlin. Vi skal også ha med oss tre dyktige kokker; Thomas Borgan og Lisbet Størvold på den trønderske stand, og Kim Tomas Jåmå på fellesstand sammen med Nord-Norge hvor det blir samisk og rein som tema. – Hele 30 unike smaksretter av mat og drikke skal serveres for å lokke interessen for Trøndelag som matdestinasjon, sier Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS som er ansvarlig for Trøndelags deltagelse.  

Forbereder 30.000 smaksretter!  

Rundt 40 personer reiser til Berlin for å formidle om Trøndelag på stand i perioden 18.-28. januar. Landbruks- og matminister, Geir Pollestad vil være til stede for å åpne Norges stand 19. januar. Våre deltagere skal vise frem mangfoldet i maten vi produserer og serverer i Trøndelag.  

  • Vår jobb, når vi er i Berlin, er å vise frem alle måltidsopplevelser og mataktiviteter vi har her hjemme gjennom hele året, sier Brit Melting, - Vi tar med oss et mangfold, ekte rene smaker og en helhet som skal overbevise internasjonale gjester hva regionen har å by på. Vi forbereder 30.000 smaksretter av mat og drikke. 

 

Trøndersk stand med streetfood 

Håndmat som er testet ut og blitt favoritter på Trøndersk Matfestival, som vaffel på pinne fra Galåvolden gård, saltfiskbaill fra Øyriket, og fiskekaker fra Rørvik, antar vi blir slagere på den trønderske stand. Alt laget av førsteklasses trønderske råvarer.  

Bak de 30 smakene vi presenterer er det 45 mat og drikkeprodusenter som er hovedleverandører i menyen. De legger grunnlaget for alle smaksrettene vi skal servere.  

 

Beskytta betegnelse gir oppmerksomhet hos tyskere 

En viktig del av hovedråvarene i menyen vi presenterer, er produkter med beskytta betegnelser fra Trøndelag. Vi velger å ta med alle produkter som har beskytta betegnelser da vi erfarferingsmessig vet at dette er noe mange europeere er opptatt av. Disse er Festsodd fra Inderøy Slakteri, Skjenning fra Røra bakeri, Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, Fjellmandel fra Oppdal, og Fenalår fra Hurran, Badsturøkt kjøtt på Namdalsk vis fra Brattlia økogård, og skjørost fra Per-Hansagården i Tydal. 

Lavvu er årets store nyhet 

Sammen med Nord Norge skal Trøndelag presentere nord og sørsamiske smaksretter på en fellestand, med rein som hovedråvare. Rettene blir satt sammen i en 3 eller 5 småretters meny, og kombinert med drikke.  

På fellesstanden vil det bli satt opp en lavvu, som skal være et blikkfang for den norske paviljongen og dra besøkende til Norge. I lavvuen får besøkende oppleve samers liv og kultur, og blir servert en porsjon samisk bryllups-middag, basert på reinkjøtt. – Vi er spente på hvordan lavvuen blir mottatt av de besøkende. Vi har opplevd økt interesse for ur-folkets tradisjoner og mat de siste årene og regner med det blir mye besøk og god stemning sier Melting.  

Kort oppsummert: 

  • 38 deltagere står fysisk på stand hvor de formidler og selger måltidsopplevelser her hjemme 
  • 45 mat og drikkeprodusenter er hovedleverandører av råvarer og produkter 
  • 30 unike smaksretter av mat og drikke 
  • 30.000 smaksretter serveres fra Trøndelags stand

 

Trøndelag som matregion 

Trøndelag får stadig mer internasjonal oppmerksomhet som en gastronomisk destinasjon. I 2022 fikk Trondheim og Trøndelag, som første region i Norge, status som europeisk matregion. Høsten 2023 var vi vertskap for oste-VM hvor en Trøndersk ost, Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri vant og ble kåret til verdens beste ost, i konkurranse mot 4500 andre oster. I mars 2024 skal vi være vertskap for europamesterskapet i kokkekunst (Bocuse d’Or Europe) hvor Årets Kokk, trønderen Håvard Werkeland skal kjempe mot 19 av Europas beste kokker. Med alt dette ser vi også at stadig flere matglade turister finner veien til Trøndelag for å få unike måltidsopplevelser. 

I Berlin får besøkende også muligheten for å vinne en drømmehelg for to til Trøndelag. Den som vinner drømmehelga kan velge mellom Røros, Øyna på Inderøy, Øyriket Hitra-Frøya eller Trondheim som reisemål. 


Presse

For pressehenvendelser ta kontakt med seniorrådgiver Ida Lee-Wright i Oi! Trøndersk Mat og Drikke på epost ida@oimat.no, telefon 959 69 849

Her er det offisielle programmet.

Her laster Landbruks- og matdepartementet opp sine bilder fortløpende:

Her lastes bilder og video opp fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke


Program

Torsdag 18. januar

Pressekonferanse i regi av Landbruks- og matdepartementet kl. 15.30

Vinner av Bedriftsutviklingsprisen 2024 kåres. 


Fredag 19. januar

Åpning av den norske paviljongen kl. 9.30.

Etter åpningen planlegges det for at landbruks og matministeren og delegasjon besøker regionene på den norske paviljongen.

 

Utstillere

Her ser du oversikt over utstillere på Trøndelags stand.


Her finner du oss

Den Norske Paviljong, Hall 8.2. Stand 114. Inngang 9
IGW Messe Berlin GmbH
Messedamm 22, 14055 Berlin, Tyskland

Har du spørsmål knyttet til Grüne Woche i Berlin. Ta kontakt med prosjektleder Brit Melting, tlf 454 86 213, e-post: brit.melting@oimat.no