Årets Produkt2024 Jury
Trøndersk matfestival | 12.06.24

De nominerte til Årets Produkt 2024 er klare

Gjennom fire intense timer har ti mat- og drikkeeksperter smakt seg gjennom et helt rom av trønderske produkter. Med godt over 100 påmeldte produkter, ble det en innholdsrik dag for juryen. Smaksløkene får testet seg når man skal smake på alt fra akevitt, til sjokolade, rakfisk og hjortehjerte. For å nevne noen. De har luktet på, tatt på og studert alle produktene i alle kategoriene for å kåre det aller beste regionen har å by på.

For hvert år kåres årets beste produkter blant utstillerne på Trøndersk Matfestival i Trondheim. Målet med kåringen er å løfte fram de gode råvarene og produktene som produseres i Trøndelag.

Med godt over 100 påmeldte produkter, ble det en innholdsrik dag for juryen. Smaksløkene får testet seg når man skal smake på alt fra akevitt, til sjokolade, rakfisk og hjortehjerte. For å nevne noen.

Karoline Sperstad, kjøkkensjef Scandic Nidelven satt både i juryen og hadde kontroll på at kjøkkenet for forberedt de produktene som behøvde oppvarming.

- Dette er andre gangen jeg har sittet i juryen, jeg må få si at for meg så er det en veldig artig måte å finne gode produkter på. I min stilling får man sjelden mulighet til å sitte i ro, og smake på en sånn bredde av produkter uten at det er ytre påvirkninger. – Pluss det at man sitter sammen med, og kan diskutere med andre fagfolk, gir en kjempeverdi. – For det er jo klart, at jeg bruker jo også denne muligheten for å se om det er produkter eller leverandører vi på Scandic Nidelven kan inngå samarbeid med sier Sperstad.

Det ble smakt på både harde og myke oster og til og med ostekake

En erfaren jury:

Kokkene og smaksekspertene kommer fra ulike bedrifter i Trondheim, noen av de har vært med på dette før, mens for andre er det aller første gang de sitter i juryen for Trøndersk Matfestival. Dette vises best ikke i hvordan de juryerer, hvor trente smaksløkene er, men mer når de har neste møtet på agendaen ... For det tar tid når man skal bli enige om totalt 27 finalister og 9 vinnere fra 110 forskjellige produkt. - Dette var godt, det smaker barndomsminner, noe mormor kunne laget sier Stig Rune Eilertsen, Scandic Nidelven, om ett av de innsendte produktene. – Jeg kjenner at det er brukt ordentlige råvarer.

De andre i juryen er enige, Karoline Sperstad, Scandic Nidelven, synes det smaker «Hjem», og akkurat dette produktet scorer høyt i alle kategorier. 

 

Susanna Putonen: Scandic Nidelven, Tor Nilsen: Tollbua. Foto Oi!/Wil Lee-Wright

Juryene er delt opp på tre bord og har hver ansvaret for tre forskjellige kategorier. De har i oppdrag å gi en poengscore på utseende (emballasje og produktet), lukt, smak og ettersmak, konsistens og en totalvurdering, en oppgave de tar i aller høyeste grad alvorlig. – Dette designet er veldig proft, det ser ut som det kunne komme fra en stor nasjonal aktør med tilsvarende budsjett sier Fredrik Totland, Le Bistro.

- Når man ser på totaliteten av innleveringer, var det veldig mye bra produkter forteller Sperstad. – Det hadde dog vært artig om man kunne se en enda større bredde i produktene som ble levert, her har vi plass til produsenter som tenker nytt og utfordrer tradisjonell produksjon med utgangspunkt i trønderske råvarer. – Det er jo veldig morsomt når vi får noe på bordet vi ikke har sett lignende til i Trøndelag før, avslutter Sperstad. Med en aldri så liten oppfordring til trønderske produsenter der da, om å tørre å tenke nytt og utenfor boksen.

Viktig kåring for produsenter og forbrukere

- Kåring av Årets Produkt er en av de viktigste aktivitetene vi gjør nå i tiden før Trøndersk Matfestival. – Vi vet at det å bli nominert inn til en kategori har svært mye å si for de ulike produsentene, det medfører økt oppmerksomhet og etterspørsel av både vinnerproduktet meg også bedriftene i sin helhet sier Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke som arrangerer Trøndersk Matfestival.

Aslaug Rustad, daglig leder Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Fredrik Totland, Le Bistro

 – Vinnerne innenfor de ulike kategoriene annonseres på Matseminaret dagen før Trøndersk Matfestival (31. juli), og vi vet fra erfaring at mange av vinnerproduktene vil selge ut allerede på første festivaldag. – Dette har nok å gjøre med at folk vet at det er fagfolk som har sittet i juryen, folk med mange års erfaring og som bruker kvalitetsprodukter i hverdagen sin avslutter Rustad.

Da gjenstår det bare å takke for alle innsendinger og gratulere alle de nominerte for en fantastisk innsats i å lage unike produkter basert på trønderske råvarer.

Kategorier og jury:

Årets Sjømatprodukt
Årets Meieriprodukt
Årets Matgave:
Jury: Tor Nilsen, Fredrik Totland, Geir Hofstad

Årets Kjøttprodukt
Årets Drikke
Årets Søtsak
Jury: Stig Rune Eilertsen, Espen Aunaas, Karoline Sperstad

Årets Bakst og kornprodukt
Årets Økologiske produkt
Årets Nykommer
Jury: Susanna Putonen, Kristian Lysholm, Robert Heggvik, Andrei Pop

Finalistene er:

Årets Sjømatprodukt:
Røkt laks, Vorpå lokalmat AS
Rakfisk av blåfjellrøye, LiVERTEN AS
Røkt ørret, Garnviks Røkeri

Årets Meieriprodukt:
Vaniljeprim, Tverås Gårdsmat AS
Norsk Stracciatella, Toddum Gårdsysteri AS
Ung Grotteost, Hitra Gårdsmat

Årets Matgave:
Gaveeske olje og sennep, Inderøy 64 grader Nord, Berg-Gård AS
Ølsmaking, Smaker fra Øyriket
Historisk gave fra Frosta, Stene Gård, Klostergården og Rekkebo Midtre

Årets Kjøttprodukt:
Hjortegrill med Kongeost, Dalpro AS
Pinnekjøtt av Kasjmirgeit, Elset gård
Tørket reinsdyrkjøtt, Rørosrein
Årets Drikke:
Sletringen Hvit IPA, Bryggeriet Frøya AS
Rabarbra, Inderøy Mosteri
VI Aquavit, Inderøy Brenneri AS

Årets Søtsak:
Smaksbomber lakris, Fru Nelik
Northern Light Chocolate, Jentene på tunet
Smaksbomber salt karamell, Fru Nelik

Årets Bakst og kornprodukt:
Knas, LiVERTEN AS
Italiensk Brioche, Stokkøy Bakeri
Røros Hjertevaffel, Galåvolden Gård

Årets Økologiske produkt:
Hitra Blå, Hitra Gårdsmat
Kjerringklump cheddar, Hindrum Gårdsysteri
Grotteost, Hitra Gårdsmat

Årets Nykommer:
Tyttebærdrøm, Rekkebo Midtre
FrostaChips Dill Pickle, FrostaChips AS
Reinsdyr karbonader, Stensaas Reinsdyrslakteri

Aktuelt