Hindrum Gårdsysteri Portal Låven
Produsenter | 23.10.23

De gotiske ostemakerne på Fosenhalvøya

Kan man være gotisk industriell elektro DJ og yste prisvinnende ost på en gård fra 1500-tallet? Absolutt. På Hindrum Gårdsysteri svanser kyr og ystere på åpent beite med fager utsikt mot Trondheimsfjorden.

av Mai Løvaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Det er en grå oktobermorgen i den bitte lille bygda Hindrem på Fosen, men oppe på høgda ruver gården Hindrum, og nysgjerrige ungkyr snøfter rundt i det bløte beitet. Inne på kjøkkenet hos familien Hindrum henger det urtebuketter fra taket og kombucha putrer stillferdig på benken. Fra vinduet ved kjøkkenbordet er det storslagen utsikt over Trondheimsfjorden.

Det ystes ost og brygges kombucha på kjøkkenbenken på gården Hindrum

Her driver Frode Hindrum og Lise Mathiesen Hindrum Gårdsysteri.

Hindrum Gård har vært her siden 1500-tallet ut ifra det de vet, sannsynligvis enda lenger også, forklarer Frode Hindrum.

Nils Lykke (eller Niels Lycke som det staves i papirene) pantet til seg gården fra abbeden på Tautra Munkekloster. Så kom reformasjonen og kongen tok eiendommen fra mange; inklusive Niels Lycke. Han mistet gården og både Tautra Kloster og Reins Kloster ble gitt til Fru Inger fra Austrått. Reins Kloster ble derfor forpakter av Hindrum Nedre Gård fra rundt 1537, skjønt den egentlige eieren var vel Fru Inger fra Austrått på den tiden. 

- Det har vært bønder her hele tiden og det var store gårder på 1600- og 1700-tallet.  Bøndene betalte skatt i form av ost, sier Hindrum og ler.

 

Gården Hindrum ligger oppe i lia over Trondheimsfjorden

Fra musikkmiljøet i København til privat musikkfestival på 1500-tallsgården Hindrum

Lise Mathiesen og Frode Hindrum møtte hverandre i København 1999, da han studerte film og medievitenskap og hun egyptologi. Han fortalte han var odelsgutt, og inviterte henne til å komme oppover en dag, om sommeren, for å passe dyrene. Det gjorde hun, og ble sjarmert av den vakre gården og Hindrems-bygdingene.

Etterhvert ble de enige om å ta over gården, og Hindrum tok utdannelse på den økologiske landbruksskolen i København. I 2006 flyttet de fra byen og opp til bygda Hindrem.

- Vi var jo bymennesker en god stund av livene våre. Vi elsker København, så noe var vi jo nødt til å ta med oss av den urbane verdenen og opp hit, sier Mathiesen.

Lise Mathiesen og Frode Hindrum har flere vegger med platesamlinger, noe som vitner om en stor musikkinteresse

På gården har de bygd en scene, og hver sommer har de en privat festival med inviterte musikkvenner fra det store musikknettverket sitt i USA, Nederland, Tyskland og Danmark. Musikerne tar med seg familiene sine opp til Hindrum for å feriere, og synes det er topp å få spille på en gård i Norge. De dekker til viking-langbord for å spise sammen og på låven har de sovesal til gjestene.

- De elsker også osten vår, sier Hindrum og ler.

De reiser gjerne til utlandet for å oppleve musikk. I 22 år har de hvert år reist til verdens største gotiske musikkfestival Wave-Gotik-Treffen i Leipzig i Tyskland, hvor Frode Hindrum er fast DJ. Festivalen hadde 30-årsjubileum i fjor.

De har en stor platesamling på stua, og beskriver musikksmaken sin innenfor sjangrene gotisk rock, industri, mørk elektronisk, metal, og hører også mye på folkemusikk og 70-tallsrock.

CD-samling i stua

I 2009 la de om til økologisk på gården. Samtidig var Mathiesen, som hadde gjort en master på NTNU i religionshistorie, involvert i en bilulykke. Hun fikk migrene av å sitte lenge foran skjerm, og begynte isteden å eksperimentere med å foredle melken selv. I noen år hadde de åpen seter om sommeren på Hindrumssetra, med salg av melkeprodukter, vafler og rømmegrøt.

Stua på Hindrum

Gudinner og melkekyr fra egyptologi og mytologi

Men selv om Mathiesen ikke ble akademiker så var ikke utdannelsen i religionshistorie med hovedafag i egyptologi bortkastede saker.

Hvert år har de omtrent 16 ungkyr på beite, og hver vår navngir de de nye kalvene ut ifra en ny mytologi. Det går helst i gudinnenavn.

Et år hadde de norrøne gudinner på gressbeite med navn som Frøya og Frigg, et annet år var det egyptiske gudinner; Bast, Isis og Seshat. Et år hadde kyrene indiske gudinnenavn; Parwati, Lakshmi, Saraswati, og året etter var det gudinner fra Inca-kulturen i Sør-Amerika: Pachamama, Saramama og Chaska. De hadde også en sesong med afrikanske gudinner som Mbaba Mwana Waresa, Inyanga og Nomhoye.

- Hva er mytologien for i år?

- Star Wars! sier Hindrum kjapt og flirer.

- Vi har bestemt at Star Wars er en egen mytologi. Vi har kyr i år som heter Ahsoka, Amidala og Leia, forteller han.

De glade kyrne på årets beite, en real Star Wars-gjeng

Et ysteri blir til

I 2011 begynte ostereisen for alvor. Fra det som den gang het Leksvik kommune ble de bedt om å lage forretningsplan og ble henvist til Proneo.

- Vi fikk en utrolig dyktig mentor fra Proneo som heter Paul Sverre Røe. Han veiledet oss med alt mulig i oppstartsfasen og hjalp oss med å skrive forretningsplan, vi fikk faktisk pris for forretningsplanen vår fra fylkeskommunen, sier Hindrum.

Så gikk det slag i slag. De fikk hjelp til hvordan man kunne skrive søknad til Innovasjon Norge, de fikk ekstra støtte fra fylkeskommunen og fikk ta kurs hos den kjente ostementoren Pascale Baudonnel og hos Ragnhild Nordbø fra Grindal Ysteri. Nordbø hjalp de også med utforming og planlegging.

Frode Hindrum og Lise Mathiesen inne på modningsrommet. Her er det cheddaren Kjerringklump som har ligget til modning i seks måneder

Engelske ysteprosesser og Kjerringklump

På den tiden syntes de det man kunne finne i butikken enten var norske tradisjonsoster eller franske oster som brie og camembert. De dro til England på ystekurs for å lære om britiske ystetradisjoner. Der utviklet det seg en fascinasjon for cheddar, og de begynte etterhvert å kna på det som skulle bli Kjerringklump, en cheddar-ost som etter pressing i form smøres med med egen-kjernet smør og kles i bomullslerret for videre lagring i minimum 6 måneder.

På Hindrum er de inspirert av engelske ysteprosesser, noe som har resultert i flere typer engelske oster

- Kjerringklump er en ost som krever mye arbeid, men det er en fascinerende prosess å lage den, forteller Mathiesen.

Osten har Spesialitetsmerket og vant sølv i NM i ost i 2019 og 2021.

Navnet på osten kommer av det nærliggende Fosenfjellet Kjerringklumpen, som er områdets høyeste fjell på 601 meter og en populær tursti.

- Vi har mange eldre damer som kjøper den og humrer litt over navnet, sier Hindrum.

- Og en gang jeg sto og solgte ost på Torvet i Trondheim ga jeg Erna Solberg en ost, og da sa hun, 'En kjerringklump til en kjerring-klump,' sier han og smiler.

Beskrivelser av Kjerringklump og osten Aksnes

Alle ostene har navn etter lokale fjell og naturområder. Osten Aksnes er fra nesset like ved, som ligger under fjellet Munken. Det er en ost som ble marinert i økologisk øl fra Reins Kloster før de la ned, og i disse dager marineres den i øl fra MonkeyBrew i Trondheim.

- Vi har et veldig godt samarbeid med MonkeyBrew og det er flott å få jobbe med et av Trøndelags beste bryggerier, sier Hindrum.

Aksnes har fått både sølv og bronsje i NM i ost og prisen Årets Produkt under Trøndersk Matfestival i 2019.

Frode Hindrum og Lise Mathiesen sammen med dommerne som de fikk tildelt Årets Økologiske Produkt av for osten Aksnes under Trøndersk Matfestival i 2019. Foto: Wil Lee-Wright

- Vi tar blant annet med oss Aksnes IPA-jack nå på stand under Oste-VM i neste uke. Dessverre kan vi ikke kalle osten økologisk lenger, fordi Monkey Brew ikke brygger økologisk. Det er ikke mulig å få tak i økologisk øl i Norge, da må vi importere fra utlandet og det synes vi ikke er forenelig med verdiene våre, sier Hindrum.

Kjølhei ost er inspirert av den britiske osten Chesire, Våttåhaug ost er en versjon av den veldig populære amerikanske osten Monterey Jack, og Dragestrand er en porter-cheddar.

Beskrivelse av ostene Våttåhaug, Kjølhei og Dragestrand

Så har de også feta. Alle ysterier lager feta, forklarer Hindrum. Osten Oldervik er en cheshire badet i Old Sloth Barleywine fra MonkeyBrew.

De er glad i forskjellige uttrykk, og logoen deres viser en hind, som er en hunnhjort. Um er gammelnorsk og betyr ‘hvilested.’ Hinden ligger under trærne. Hunnhjortens hvilested. Logoen har også bevegelser som kan minne om vann, og Mathiesen forteller at elva i nærheten heter Hindra. Navnet er fra slutten av vikingtiden.

Logoen til Hindrum Gårdsysteri

Hindrum-ostene til Trondheims restauranter og markeder

Hvor får man så kjøpt ost fra Hindrum Gårdsysteri?

Osten leveres til restauranter som Kraft Bodega, Credo, Britannia og Kalas og Canasta i Trondheim. Hindrum har avtale med Matcompaniet i Oslo, som selger ostene deres via netthandel og i butikk.

Selv prioriterer de Trøndelag, og vil ikke at osten skal reise så langt. De leverer ost til den populære Mevassetra, som ligger i Fosenalpene, det trønderske navnet på fjellene på Fosenhalvøya.

Det er ikke noe problem med å få solgt osten, og de skulle gjerne hatt kapasitet til å lage mer. De står på Trøndersk Matfestival og Bondens Marked under julemarkedet i Trondheim. Og neste uke blir de å treffe på stand i Trondheim Spektrum under Oste-VM.

Lise Mathiesen på stand på Trøndersk Matfestival. Foto: Albertine Vestvik

Når julemarkedet har tømt ostelagrene går de inn i en noe roligere sesong i vintermånedene med ysting for å fylle opp på nytt.

De er veldig glad i mat og kultur, både norsk og internasjonal, og familien reiser gjerne og besøker gårder i andre verdensdeler for å se hvordan de gjør det der. Men de trives også godt hjemme på gården.

- Hindrem er en liten bygd, men veldig inkluderende. Vi er veldig glade for å være her, og så har vi både danske og norske venner, både på gårder i nærheten og i byen, og det er jo hyggelig. Her har vi det godt, sier Mathiesen.

- Og så er det jo ypperlig at verden kommer til oss, ihvertfall hver sommer, sier Hindrum og smiler.

 

Oste-VM er åpent for publikum, du kan skaffe deg billetter på Ostelandet.no

Aktuelt