48430073082_8775e35217_k.jpg (1)
Matriket Midt | 01.08.19

Vinnere av Årets Produkter Trøndersk Matfestival

Trøndersk lokalmat er i verdensklasse. Dette er råvarer og produkter vi ønsker å løfte, og hvert år kåres vinnerne av de beste produktene i sju kategorier på Trøndersk Matfestival. I år er festivalen større enn noen gang, med over 170 utstillere. Nivået blant de påmeldte er skyhøyt, og preges av kvalitet, kreativitet og mangfold. Trøndelag har mye å by på!

Juryarbeidet foregikk onsdag kveld på Scandic Nidelven, med 70 produkter påmeldt. Vinnerne av de beste produktene i sju kategorier er nå kåret på Trøndersk Matfestival. Årets produkt er kåret i sju kategorier, i tillegg til hovedvinneren: årets produkt. Les mer om de respektive produktene og vinnerne under.

Årets jury
• Thomas Borgan (Kraft Bodega)
• MartinHovdal (Røst) Mette Beate Evensen (Røst)
• Inge Johnsen (Lian Restaurant)
• Lars Erik Vesterdal (NordØst)
• Espen Rønning (Prima Catering)

Det er mellom 20-30 produkt i hver gruppering. Juryen er fordelt slik:
• Årets meieriprodukt, økologisk produkt og sjømatprodukt: Thomas Borgan, MartinHovdal
• Årets nykommer og Årets kjøttprodukt: Lars Erik Vesterdal, Mette Beate Evensen
• Åpen klasse og Årets bakst og kornprodukt: Inge Johnsen, Espen Rønning

 

Årets Kjøttprodukt: Pancetta fra Stene Gård 

  

Dette er en stor kategori, med alt fra rått og røkt kjøtt til speket og gravet. Juryen har testet og smakt på mange ulike produkter, og har falt for denne middelhavsinspirerte pancettaen, den er fint krydra og passe salt. Den lukter godt både rå og stekt.Det er et supert alternativ til bacon!Skåret i tynne skiver og stekt smakte det deilig. 

- Dette er kjempestas! Vi selger mye bacon, og tenkte vi ville prøve noe nytt, sier Maren Stene Almlid. -’Vi bruker vår egen gris til foredling, og dette er jo en fin stykningsdel. De e mytji gla-grisa på Frosta!

 

Under festivalen finner du Stene Gård i Frostateltet, D, i Munkegata

Les mer om Stene Gård: stenegard.no

 

 

Årets nykommer: Røykelakskrem fra Gjerts Gourmet  AS

 

Dette er en gjev pris, sier juryen. De tolker begrepet nykommer dit hen at produktet bør være nyskapende i trøndersk sammenheng, at produktet gjerne er forankret i tradisjoner. Denne røykelakskremen er tar den gode trønderske laksen og gjør den luftig og deilig, og med god røyksmak. Overraskende god, sier juryen. Dette er et produkt som er veldig anvendelig til både hverdag og fest.

-’Tusen takk for prisen!’ sier Anne Gjermstad, ‘det blir aldri nok av god laks. Vi har brukt den einerrøkte laksen vår - som vant pris her på Trøndersk Matfestival i 2016 – og prøvde oss fram for å lage denne røykalakskremen.’ 

 

 

 


Les mer om Gjerts Gourmet: gjertsgourmet.no

Under festivalen står Gjerts Gourmet i Namdalsteltet, E, i Munkegata 

 

Årets bakst og kornprodukt: Solemsdalslefse fra Heimebakst AS

 

Dette er et produkt som jurymedlem Espen Rønning sier han er forelsket i.  Juryen har smakt seg gjennom en rekke bakverk, fra flatbrød til kaker og  vafler. De sier dette er et typisk norsk produkt og er godt håndarbeid.  Solemsdalslefsa er fint brettet,  gir en nybakt følelse, og smøret i lefsa har fjellsmak. Smaken, lukta og utseendet er fantastisk, og juryen sier det gir en luksusfølelse; det er som å spise fløyelsputer.  

‘Dette er veldig fint, tusen takk!’ sier  Iou  Ursu. ‘Vi er glade for at trønderne liker lefsene våre, og det er veldig hyggelig at vi får være med der vi kommer fra Skåla utenfor Molde.’

 

 

 

 

Under festivalen finner du  Heimebakst  på Bondens Marked i Kongens Gate
Les mer om  Heimebakst her:  www.heimebakst.com

 

 

Årets sjømatprodukt: Røkt torsk fra Rørvik Fiskemat

 

Et mangfold produkter, fra hverdags- til festmat, var påmeldt til konkurransen.  Juryen falt for dette produktet, som tar fram det beste av gamle norske fiskemattradisjoner; røkt torsk. Juryen sier dette produktet er laget på fantastisk filet av torsk, bra saltet, perfekt røyket. 

-’Nå er jeg skikkelig stolt!’ sier Øivind Pettersen. ‘Dette var artig. For to år siden tok vi fram dette produktet, som bestefar lagde i 1927. Vi lurte på om vi skulle sende inn, og så gjorde vi det, og da er det så artig at vi vinner! Dette produktet er en hyllest til bestefar og bestemor som laget fiskemat den gangen.’

 

 


Under festivalen finner du Rørvik Fiskemat i Namdalsteltet, E, i Munkegata
Les mer om Rørvik Fiskemat her  www.rff.no

 

 

Årets meieriprodukt: Brun Geitost fra Skansen Ost

 

Her er juryen imponert over håndverket som er lagt inn for å lage denne osten. Juryen er opptatt av å ivareta gamle tradisjoner, og liker også at både den fine innpakningen og osten har det gode og kjente  husmorpreget over seg. Videre sier juryen at osten får nesten fram til krydder- og lakrissmak, og at produsenten antageligvis har hatt godt råstoff i den melka de har brukt.  

Nå ble jeg veldig overrasket! sier Beate Kiran. ‘Dette er en gammel oppskrift fra bestemora til  kaillen min, og denne brunosten har blitt laget i veldig lang tid. Da folk nesten ikke hadde bil kjørte de hele veien til Skansen for å kjøpe brunost.’

 

 

 


Her kan du lese mer om Skansen Ost: skansen-ost-gaard.no
Du finner  Skansen Ost i telt J – Bondens Marked

 

 

 

Årets økologiske produkt: Aksnes Ost med IPA fra Hindrum  Gårdsysteri

 

Juryen sier at dette produktet har høy kvalitet, osten har en distinkt smak og er bra modnet, og det er fin balanse mellom sødme og salt. Den er laget med IPA-øl fra Reins Kloster, og det kommer fram i smaken på en god måte. Dette er en fin forening mellom trønderske  øltradisjoner og ysting. 

- Dette var veldig artig, og uventet! sier Frode  Hindrum. - Aksnes ost er en ølost, inspirert av Irland. Siden osten vi laget med porter ble en suksess har vi nå laget den med IPA.’

 

 


Under festivalen finner du Hindrum Gårdsysteri i Fosenteltet, telt C i Munkegata

 

Åpen klasse: Grævfisk av røye fra LiVerten

 

En spennende klasse, med et mangfold av ulike produsenter og produkter. Blant de mange produktene som er vurdert har juryen kåret en klar vinner; denne grævfisken er en fantastisk særegen trøndersk mattradisjon,  som spesifikt kommer fra denne grenda nord i fylket. I 300 år har de fermentert fisken på denne måten. Juryens førsteinntrykk er; steingodt!  Grævfisken ble servert på  Pekkabrød, også fra  LiVerten, og fisken har en nydelig avbalansert smak i forhold til salt og søtt, og man kjenner melkeproteinet. Grævfisk berømmes også for god historie på pakken. 

  

Dette var overraskende! Nå er jeg skikkelig stolt, vi er glade for at juryen har oppdaget  grævfisk og produktet vårt! - sier Roy Inge Bergli. Grævfisk er Liernes nasjonalrett. Det ligner rakfisk, men er lagt i myse i 5-6 uker, så den blir litt syrligere, men  einda  meir  likar enn rakfisk!

 

 


Under festivalen finner du
LiVerten i Namdalsteltet, E, i Munkegata

 

Årets Produkt: Brun Geitost fra Skansen Ost

 

Juryen er klar i sin dom; dette produktet tar utgangspunkt i det norskeste av det norske og gjør den så god! Osten har en kremete konsistens, og har lag på lag med smaker. Dette er home of the nordic flavours i en eneste bit! Dette produktet forteller tradisjonen av norsk mat vi er så stolte av i Trøndelag. Denne brunosten er helt magisk, og gjør oss stolte av Trøndelag, sier juryen. 

Beate Kiran kommer opp på scenen, glad og beveget av å få en så gjev pris. ‘-Tusen takk, jeg vet ikke helt hva jeg skal si, jeg er rørt.’

 

Under festivalen finner du Skansen Ost i Fosenteltet, C.

 

 

 

 Les mer om Skansen Ost: skansen-ost-gaard.noAktuelt