Elisabeth%20Fagerland%20foto%20Tore%20Berntsen%201200x650.png
Matriket Midt | 19.09.22

Sanselige mat- og drikkeopplevelser under ØkoUka i Trøndelag

23.september starter ØkoUka på landsbasis, og i Trøndelag kan man velge og vrake i arrangement som feirer norsk økologisk og biodynamisk mat. Vi tar en prat med ØkoUka Trøndelags koordinator Elisabeth Fagerland.

Av Mai Løvaas/Oi Trøndersk Mat og Drikke. Foto hovedbilde: Tore Berntsen, Visualdays.no


- Økouka i Norge startet faktisk i Nord-Trøndelag i 2011 som en slags bursdagsfeiring for ildsjelen Jakob Bjerkem. Nå har det blitt en årlig, landsomfattende feiring, sier Fagerland.

Elisabeth Fagerland er 28 år, og har lengre fartstid enn de fleste innen økologisk dyrking og landbruk. Hun har vært gjennom de fleste økoskolene i Norge; mat fra jord til bord på Fosen Folkehøgskole, hun var elev ved det som het Høgskolen i Hedmark, hun gikk på Sogn Jord- og Hagebruksskule og hun har en bachelor i gastronomi fra Italia. Hun er skribent og fotograf, og jobber i tillegg som grønnsakbonde hos Grønt frå Grindal. Da hun i år ble spurt om å være koordinator for ØkoUka i Trøndelag var det et klart ja.


- Øko-spørsmålet gir mening, sier hun.

Elisabeth Fagerland, jordnær koordinator av ØkoUka Trøndelag. Foto: Privat


- Jeg bodde tre år i Italia, og når man sammenligner er det mye større forskjell på økologisk og konvensjonelt jordbruk der enn i Norge. I Italia er behovet så åpenbart og det er en større bevegelse. I Norge går jo sauene ute i fjellet og vi har strenge regler på sprøytemidler. Folk ser kanskje ikke nytten av økologisk, men i forhold til våre naboland er vi sinker, sier hun.

Fagerland tar også fram Farm to Fork, som er EUs strategi for et bærekraftig landbruk, hvor andelen økologisk jordbruk i EU skal økes med 25% innen 2030.

Sanselige arrangement; lukte, smake

For å få øynene opp for økologisk, bærekraftig og biodynamisk mat er tema i år #takkformaten, et tema som man kan oppleve med ulike sanser under ØkoUka.

- Vi er veldig opptatt av matglede, og det å være nysgjerrig på nye smaker. Vi har mange sanselige arrangement, og det er veldig bevisst. Det er ingenting som sprer matglede mer enn å lukte, ta på og kjenne maten. Tema i år er takk for maten, og er en stor takk til norske, økologiske bønder som jobber hardt for at vi skal få det beste av matvarer, sier Fagerland.

ØkoUka starter med et pang klokka 07.30 om morgenen fredag 23.september med gratis frokost på Godt Brød Solsiden. Deretter følger ti dager med smaksopplevelser av ulike slag. Det er eksperter innenfor sitt felt som er gode formidlere og deler av sin kunnskap. Det er kaffesmaking med dobbel norgesmester i baristakunst Adrian Berg fra Sellanraa og Isak, det er økologisk tesmaking med ildsjel Ingvild Staven på Te og Kaffekuset, og det er vinsmaking på Spontan.

Arrangementene foregår ikke bare i og rundt Trondheim, men også på Steinkjer, Hegra, og Inderøy.

For detaljert program les her og for oppdaterte (og flere) arrangement se ØkoUkas Facebookside her

Det vil bli foredrag om mat og helse, man kan lære om ergonomi og det å jobbe i hagen; hvordan ta vare på det viktigste redskapet vi har; kroppen? Det vil bli filmvisning av filmen Til Stede på Cinemateket, det er sopptur, fermenteringskurs og bakekurs med urkorn over to dager, du kan dra på økologisk ølsmaking på Inderøy, det er eventyrvandring i naturen for barn (og voksne!), hagevandringer, og foredrag om planter og naturens fargerike apotek. Greenfluencere kommer også.


Fagerland skal rundt om i Trøndelag på ulike arrangement, presentere og dokumentere, og gleder seg spesielt til et foredrag av Svenn Arne Lie på Habitat fredag 30.september.

- Han snakker om norsk landbrukspolitikk på en ny og spennende måte, og om hvordan vi kan snu retningen for norsk landbruk. Han er en god formidler, er dyktig og har faglig tyngde, rett og slett et annet perspektiv, og det gleder jeg meg til, sier hun.
Fagerland oppfordrer folk til å lese det spennende programmet på på nettsiden, men også på Facebook, der arrangementene er oppdaterte i forhold til endringer.

- Se hva du er nysgjerrig på og hva som passer til deg. Jeg anbefaler å prøve en smaking. Det vil være noe for alle, sier Fagerland.

-Og så ønsker jeg at alle koser seg skikkelig!

 

Aktuelt