Ta%cc%8assa%cc%8as-%c3%b8l%20display.png (1)
Bryggerifestivalen | 15.01.21

Tåssås-Øl, ei seter og en metal festival i Lierne

På ei seter i Lierne arrangeres Totsås Rock, en hard rock- og metalfestival som byr på Tåssås-Øl brygget på bjørkesevje, lokalmat og vistas inn i villmark fra ei seter med hundrevis av år med historie.

Kjører du nordover langs E6 i Trøndelag – før du kjører over brua før Grong - tar du av til høyre og kjører opp langs elva Namsen og opp på fjellet. Du får Blåfjella Skjækerfjella nasjonalpark til høyre og store områder med villmark. Rett før Nordli i Lierne tar du av til høyre der det står et skilt til Totsås, derfra er det fem kilometer til gården ved Laksjøen og foten av Østre Brandsfjell. Du har kommet til Totsåsen, eller Tåssås, som det heter lokalt. Her, blant fjell og store skoger med jerv, gaupe, bjørn og annet rovvilt finner du bryggeriet Tåssås-øl og en festival på ei seter dedikert til heavy rock og metal, nemlig Totsås Rock.


Ingen tvil om veien til Tåssås-Øl og Totsås Rock, vinter som sommer. Foto: Mai Løvaas

Jan Bjørnar Totsås er tolvte generasjon på gården, og her har det vært drift minst siden 1650. Gården drev i mange år med melkeproduksjon, og var del av det største sameiet nord for Dovre med sju gårdsbrukere som hadde slått seg sammen. Samdriften var ti km fra gården, ergo ble det både bygninger og land til overs på Totsås. For sju år siden begynte Jan Bjørnar Totsås med blant annet turisme, ølbrygging, og planlegging av en hardrock- og metalfestival. For hva er vel en bedre plass for det enn ei seter?

Men først, øl.

Når bjørkesevja stiger


Tåssås-Øl brygges i det gamle fjøset, som er bygd om til bryggeri. I mai måned, når sevja stiger i bjørketrærne i Lierne, får han to travle uker med å tappe bjørkesevje. Totalt sanker han omtrent 750 liter. De aller fleste sortene han brygger øl på er brygget på bjørkesevje, og malten blir også skylt med sevja. I mai brygges det mye øl, for bjørkesevjen tåler ikke å stå siden den gjæres fort og forringes i smak. Han fryser ned hele dunker med bjørkesevje, sånn at han kan brygge noe senere på året også.

-Man får fram smaken mye mer med bjørkesevje. Det blir mer fylde i ølen, og så gjærer det enda bedre, for det er jo bittelitt sukker i sevja, sier han.Sevje fra bjørkeskogen tappes i mai, når sevja stiger i trærne. Foto: Mai Løvaas

Han eksperimenterer med urter, men hittil har det mest vært til eget bruk for det kan være vanskelig å beregne hvor mye urter man skal ha i, og så kan det være vanskelig å gjenskape. Mjødurt har han laget øl av. Også chaga, kreftkjuke, som vokser på bjørk.

-Det er ikke på grunn av smaken, for det er ikke noe spesielt god smak, men for helseeffekten, sier han.


Trollkjerring, Bjønnbitt og brænnhøttu


-En øl jeg lager mye av, Trollkjerringa, har jeg koriander og sitronskall i, og så har jeg noe som folk mener man ikke skal ha i øl men jeg har det i likevel, og det er karve. Jeg har i lite, sånn at smaken ikke er for framtredende. Trollkjerringa er i utgangspunktet en øl som skal passe sammen med rakfisk, og vår lokale variant som heter grævfisk, og da er karve veldig passende. Folk likte den veldig godt så da har jeg fortsatt å bruke karve i den.

På vinteren brygger han gjerne på appelsinskall, kanel, lakris og stjerneanis. Alltid i små mengder, ellers blir det dominerende.

-Og så bruker jeg brænnhøttu, altså brennesle, den er bra.

Han er veldig interessert i planter og ville vekster, selv om tiden ikke alltid strekker til å sanke og bruke ting når det er i sesong.

-Og så lager jeg bare aler, og ikke pils, for pils synes jeg du kan få kjøpe i butikken. Jeg lager mange forskjellige brygg og eksperimenterer og lager nye sorter, sier han.

Selv liker han å brygge belgisk, som kan være en krevende ølstil å brygge. De gangene han får til kvitølet blir det veldig bra.

-Jeg har en IPA som heter Bjønnbitt som er veldig populær, det er sikkert den som er mest populær blant de som er veldig glad i øl. Ølet Trollkjerringa er det som folk flest synes er best. Så lager jeg noen festivaløl i forbindelse med Totsås Rock, det er vel den som er mildest og nærmest en pils, men langt ifra en pils læll.

Han lager også stouter, blant annet en som heter Skjøtdreng, og ulike typer juleøl i sesong.

-Jeg har også prøvd meg på fruktøl, en på rips og en på bringebær, eller brænnbær som vi sier her, de var helt fantastisk gode, men det var noe vanvittig styr å lage de.


Tolvte generasjon på gården, Jan Bjørnar Totsås, brygger Tåssås-Øl. Foto: Mai Løvaas

Hvem får drikke Tåssås-øl?
Han har skjenkebevilling på egen pub, den heter BjønnHove og ligger på setra. Tåssås-Øl kan også kjøpes hos Li-Verten og Lierne Gjestegård.
-Og så er det mange ølhunder rundt omkring som og drikker ølet mitt, sier han og smiler.

Den mystiske jordkjelleren

Gården har ei seter, og ingen vet hvor gammel den er. For fem år siden gravde de for å legge ned en vannledning, og kom på en steinrøys. De merket fort at det ikke var en vanlig steinrøys, men muret stein. Så gravde de litt rundt og fant ut at dette var en eldgammel jordkjeller som ingen visste om. Nå er den restaurert.

-Gammeltanta mi som da var 94 år og vokste opp på setra, har aldri hørt om den, sier han.

-Vi vet ikke hvor lenge det har vært drift på setra, men vi vet at Finnstien og Prestvegen, som går mellom Lierne og Snåsa, den starter på setra vår. Stien er merket enda, og har vært brukt i flere hundre år av samene som kom ned fra fjellet og fikk båtskyss videre over Laksjøen. Også prestene fikk skyss, siden vi hadde felles prester med Snåsa.

Jakt og utleie av setra


Setra blir leid ut til fiskere om sommeren, jegere om høsten og barnefamilier i påske- og vinterferien. I fjor høst var han fullbooket, for det meste av harejegere fra Østlandet som gjerne ville bruke tid i skogene i Lierne. Selv jakter han også mye, her finnes alt av småvilt, det er mye elg og rådyr, og mye rovvilt.
-Det er også mye gaupe og jerv her. Før var det mye bjørn, men nå er den sjelden å se. Ulv har vi ikke, annet enn et og annet streifdyr. Og så har vi rev, mår og grevling.

Totsås Rock


I forbindelse med at de startet med Totsås Rock utvidet de setra. De har satt opp en gammel tømmerhytte de fant langt inne i fjellet, de har bygd en arena på setervollen, de har flere gapahuker, en lavvo som kan huse 150 personer, de har bygd en gammeldags tredobbel utedo, og en pub i gammel norrøn stil. Den heter BjønnHove, og her har de skjenkebevilling.

-Totsås Rock er en festival for hard rock og metal, only, null trekkspill, sier han.

-Vi er en kompisgjeng som startet festivalen, som en slags reaksjon på at Namdalen er kjent for et veldig ensidig musikkmiljø. Vi ville starte en festival for oss selv.Band fra fjern og nær henvender seg til Totsås Rock og spør om å få spille under festivalen. Foto: Totsås Rock

-Nå til sommeren blir det femte året på rad vi arrangerer festivalen. Det er en bitteliten festival på en veldig stor arena, vi har sikkert plass til 2500 mennesker, men vi ligger vel på 250 publikummere.

-Det er veldig mange sjangere innenfor hard rock og metal. Vi har fire band på fredag, fem på lørdag, og to trubadurer, en for hver kveld.

-En av grunnideene til festivalen fikk jeg da jeg var på verdens største heavy metal-cruise i Florida, 70 000 Tons of Metal. Der er det 60 band med 250 bandfolk som er sammen med et publikum på 3000-4000 personer. Man er på konserter, og drikker øl sammen med musikere som spiller i store, internasjonale band. Det er tanken bak Totsås Rock; at det er en band camp. Alle bandene overnatter i lavvo, telt eller caravan, og får egen backstage med servering av mat og drikke, og så omgås alle på seterarenaen. På Totsås Rock kan du stå sammen med vokalisten i bandet du nettopp har sett og se på en annen konsert.

Festivalen serverer kun lokalmat, levert av Li-Verten, og lokalt øl, brygget av Tåssås-Øl.

De arrangerte i fjor sommer til tross for korona, som en av to festivaler innen sjangeren i Norge.

-Og det ble veldig bra! 98% av publikummet var tilreisende fra ulike deler av Norge. Og de var så takknemlige for at vi arrangerte, sier han.

-Vi får veldig mange forespørsler fra band som vil spille på Totsås Rock, fra hele verden. Jeg lagde liste over alle i begynnelsen. Den lista slutta jeg med i fjor. Da hadde jeg passert 250 band, som alle sendte en eller annen form for henvendelse om de fikk lov til å komme og spille. Det er jo et luksusproblem, sier han og smiler.

BjønnHove


På setra brukes norrøne tema aktivt. Puben BjønnHove har skjenkebevilling og øl fra eget bryggeri. Han bruker bjørn – bjønn- i all markedsføring, og Hov er navnet på festplassen til vikingene. Der hadde de fest og der hadde de gravøl. Annekset, den gamle tømmerhytta de hentet oppe på fjellet, heter Valkyriebo, og den gamle fôrbua er døpt om til Korpi Klan.
Åpningsseremonien til festivalen er alltid holdt hemmelig, og til Totsås Rock 2021 skal det avdukes noe stort, noe norrønt relatert til vikingene.

-Jeg kan ikke si mer om hva det er nå, men det blir spennende, sier han.

Aktuelt