Tommy%20Gulating%20Byhaven%20%c3%98lfestival.png (1)
Bryggerifestivalen | 25.09.21

Byhaven Ølfestival klaffer med gjenåpningen av Norge

I parkeringskjelleren på Byhaven i Trondheim arrangeres Byhaven Ølfestival for andre gang. - Litt av en gave at Norge åpner i dag klokken 16.00, sier festivalarrangør Tommy Holen Helland.

 

Tekst og foto: Mai Løvaas


Det er en regnfull lørdag i Trondheim, men handlegatene i midtbyen er likevel travle. Denne lørdagen klokka 16.00 gjenåpner Norge etter nedstengningen, og nede i en parkeringskjeller under kjøpesenteret Byhaven sitter det folk i dunkel belysning og smaker på øl. Det er gitt god plass mellom bordene, for da denne festivalen ble planlagt var det fortsatt mange koronarestriksjoner å ta hensyn til.

Det er god stemning blant festivaldeltagerne, også før kl 16.

- Det har vært veldig mye jobb de siste månedene, sier Tommy Holen Helland, innehaver av Gulating Trondheim og arrangør av Byhaven Ølfestival. - Det er veldig krevende å planlegge en festival under korona, og mange hensyn som må tas.

Festivalen har to sessions, en fra kl 12-16 og en fra kl 17-22. Man kjøper billett og kan smake på det man vil. Fram til kl 16 var det bordservering, men etter kl 16 kan man kjøpe og ta med seg ølen selv til bordet.

- Jeg satt og så på pressekonferansen i går, og da Erna begynte å snakke om 561 dager med pandemirestriksjoner skjønte jeg hvor det bar hen, sier Helland. - Det var en utrolig lettelse, men Norge kunne godt ha åpnet fire timer tidligere! sier han.

Klokka 16 er Norge offisielt gjenåpnet, og session to il bli gjennomført uten å måtte ha bordservering.


Helland forteller at helt siden han var med på oppstarten av Bryggerifestivalen i Trondheim i 2012 har han hatt lyst til å lage ølfestival. I forbindelse med 20-årsjubileet av Byhaven ble festivalen arrangert for første gang i 2019. Helland driver Gulating Trondheim inne på kjøpesenteret, og så mulighetene i parkeringskjelleren.

- Folk bor jo over Byhaven, og de sa, jada, ikke noe problem vi flytter bilene våre fra garasjen. Og parkeringsgarasjen blir vasket en gang i året, så vi legger festivalen til rett etterpå, sier han og smiler.

- Dette er veldig artig. Det ser ut til at vi kan gå i et lite pluss. Vi har 90 personer som har kjøpt billetter til første session, og 250 til den på kvelden. Det er 44 tappelinjer, og vi kommer til å bytte noen øl så her kan man smake på over 50 øl, sier han.

Ølbrygger Odd Kåre Vold er på plass fra Bryggeriet Frøya, og synes festivalen er veldig bra timet.
- Å gjøre noe sånt som dette er supert, og det er veldig bra for byen å ha litt liv. Og på en dag som denne kunne det ikke blitt bedre, sier han.

Odd Kåre Vold tapper for Bryggeriet Frøya på Byhaven Ølfestival

 

Odd Helge Winje tapper øl for Stolt Bryggeri, og synes festivalen er veldig artig.

- Jeg har lært masse her i dag. Det er mange kunnskapsrike folk her i dag som kommer opp og prater om øl, og mange av dem kan mer enn meg, sier han.
- Det er veldig hyggelig å prate bryggefag med så engasjerte festivaldeltagere, og så er folk her for å smake øl, ikke for å gå på byen, sier han.

Odd Helge Winje har lært mye om ølbrygging av kunnskapsrike festivaldeltagere.

 

Bryggere fra Nøgne Ø

 

Lervig og Hogna

Aktuelt