Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Inderøy Mosteri satser stort. Målet er 3000 epletrær og Norges beste eplemost.
Inderøy Mosteri holder til i det som en gang var en potetkjeller. Yngve Henriksen og Maren Myrvold er gründerne bak og etter ett års prøvetid går de inn i første sesong i de nye lokalene på rundt 200 kvadrat.
Fra 1. september til 1. november 2019 presset, mostet og tappet paret 14 tonn epler, skriver NT24. Det skal de klare i år også.
- Vi har satset forferdelig mange penger og dugnadstimer. Hele målet er å skape arbeidsplasser, og fortsetter det i dette tempoet, må vi ansette ganske snart faktisk, sier Yngve Henriksen, som bare så vidt har tid til å snakke med oss.
Vi har laget en oversikt over produsenter med kartfunksjon. Her finner du vegen fram til Inderøy Mosteri.
EN GRÜNDERDRØM GÅR I OPPFYLLELSE: Yngve Henriksen tapper eplemost for kunder som har levert sine epler i splitter nye lokaler på Inderøy. Prøvetiden er over, nå skal han og samboeren Maren Myrvold satse for fullt på eplemost. Her kan du levere eplene dine og få eplemost tilbake. Inderøy Mosteri lager også sin egen eplemost for salg. I bakgrunnen står eplepresser Rodgeir Geving.
Eplekassene står i kø i høye stabler og venter på å bli presset. Det er til og med levert epler fra Jøa på Fosnes i Namdalen til mosteriet på Inderøy.
- Her kommer folk og leverer eplene sine på et døgnåpent eplemottak. De må tømme eplene sine over i grønne grønnsakskasser. Vi stabler de opp og veier de. Så går de videre inn i produksjonen, sier eplepresser Rodgeir Geving, lettere svett og travel i blikket mot flere hundre kilo som skal presses på kort tid.
- Det som skjer her er at når eplene kommer i kverna, så blir de presset mellom en stålvals og et belte. Vi har to stålvalser som beltet går over og under, så kommer eplemosten helt av seg selv til slutt, sier Geving.
GOD HOLDBARHET: Hvis du leverer epler kan du velge hvordan du ønsker å ha eplemosten din. I flasker eller i en treliters "bag in box." Holdbarheten er på rundt ett år. Kanskje en gaveidé?
Gründeren selv står på tappestasjonen.
- På fyllestasjoner sjekker jeg hva du har valgt av emballasje. Du kan velge mellom 0,7l, 0,3l eller 0,25l, eller bag in box. Vi har også gaveesker og forskjellig tilbehør som du kan ta med for å pynte og gjøre det fint. Vi har også etikett, sier Henriksen.
Like ved mosteriet har gründerparet plantet 600 epletrær.
– Den 17. mai plantet vi dem i snøstorm. Vi boret 1000 hull, for vi måtte sette ned 3,5 meter høye påler til å støtte trærne med, sier Yngve og berømmer et fantastisk dugnadsarbeid sammen med venner og familie, sier Henriksen, til NT24.
- Dette er verdens nordligste eplehage, fram til noen beviser noe annet. Det er vi ganske stolte over. Vi har plantet 600 Discovery epletrær her. De dyrkes på samme måte som de gjør i de store fruktplantasjene i Hardanger og i Telemark, sier Henriksen, som håper at de kan plante rundt 3000 epletrær i feltet.
- Vi ønsker å produsere til og med kanskje bedre frukt enn de gjør i Hardanger, men det tør jeg ikke si høyt, det er bare noe vi tenker. Men å få til mellom 8-10 tonn frukt vi kan presse Norges beste eplemost med, hadde ikke vært så dumt, smiler Henriksen og finner fram et eple.
- Er det ikke fint? Og stort? Discovery. Han tar seg et stort jafs av det saftige eplet.
- Det smaker konge. Det smaker godteri faktisk, sier eplegründeren.
Finn fram til din nærmeste lokalmatprodusent her.