IMG 4413
Produsenter | 21.02.24

Konditoren fra Rissa som juryerer Norges beste hobbybaker i Bakemesterskapet på NRK

Konditor og Bakemesterskap-dommer Marthe Kilen feier over de fleste NRK-hjem på lørdagskveldene framover. Samtidig er det fulle arbeidsdager med kakebaking, isproduksjon og opplæring av ansatte hos Fru Nelik på Fosen. Snart drar hun nemlig avgårde for å filme sesong 2.

Forsidefoto: Anders Myhr Nielsen/NRK

 

Det er en helt vanlig hverdagsmorgen i februar når vi snakker med Marthe Kilen fra Fosen og kontoret til Fru Nelik. Fru Nelik er altså madammen selv, da det er Fru Kilen lest bakfram.

- I dag skal jeg bestille strøm, hente fryseskap, pakke Smellkyss, kalkulere isoppskriftene, ordne strekkoder, sånne ting. Tilbake på jobb, sier hun.

Marthe Kilen og Fru Nelik vant Årets Søtsak under Trøndersk Matfestival i 2022 for jordbærmarengsene Smellkyss. Foto: Albertine Vestvik

Det er travle kaketider fram mot konfirmasjonstiden til våren.

I fjor var hun i Bergen i seks uker og filmet NRK-serien Bakemesterskapet. Marthe Kilen er dommer og juryerer deltagernes bidrag innenfor de ulike bakekategoriene.

- Du spiser så mye kake at du holder på å daue! sier hun og smiler.

Første episode og premierefest i Rissa

For et par lørdager siden var det premiere, og det var fest hjemme i Rissa med første episode på storskjerm.

- Vi var sikkert 100 stykker, venner og familie, og det var blomster og vin og taler. Det var en suveren kveld. Mobilen min sto ikke stille, sier hun.

Fosenregionen ordnet med t-skjorter til premierefesten, sponset av Sparebank 1 SMN, så alle fikk Fru Nelik t-skjorter å gå rundt med.

- Det er veldig fint når man har så mange venner og familie og at de heier, framsnakker, handler og ‘liker’ innlegg. Alt sånt er jeg jo fullstendig avhengig av. Når jeg jobber så mye sier jeg ofte nei til sosiale ting, men at de fortsatt er der er jo veldig fint for meg, sier hun.

Det var stor premierefest i Rissa forrige lørdag. Nå er Bakemesterskapet på NRK i gang. Foto: Privat

Telefonen fra NRK, audition og casting

Det hele startet en dag hun sto på jobb på Fru Nelik i Rissa, hendene fullt i gang med diverse boller, slikkepotter og kjeler på kjøkkenet. Telefonen ringte, og hun tok den sånn med skulderen som støtte mot øret mens hendene jobbet videre.

- Jeg får jo 20 sånne telefoner om dagen og det var sånn, hvem er du og hva vil du? Jeg visste ikke om programmet og når han gjentok han var fra NRK måtte jeg legge fra meg det jeg holdt på med og høre mer på hva han sa. Den første reaksjonen min var noe sånt som, jeg vet ikke om du har hørt trøndere på TV med de høres jo tilbakestående ut! Er du sikker på at du vil det liksom? Ja, det var nå bare sjarmerende sa han, forteller hun og smiler.

Hun vet ikke hvordan NRK fant henne, for Rissa er jo ikke akkurat verdens navle. Hun mistenker at det er fordi hun var kaptein på konditorlandslaget fram til 2022.

Hun har aldri vært på TV eller hatt noen tanker om det, men hun har alltid vært glad i bake- og konditorfaget og har jobbet med det hele livet. På auditionen fikk hun noen oppgaver å legge fram, det var filming fra ulike hold, og så sa hun hadet og takk for seg og reiste hjem igjen.

- Jeg var ikke nervøs heller, for dette blir jo ikke meg tenkte jeg. Så fikk jeg en telefon om jeg ville være med. Jeg tenkte, hæ? Så fikk jeg vite at den andre dommeren ville bli André Løvaas. Under filmingen fungerte vi kjempebra sammen. Vi har helt forskjellig kunnskap så vi utfyller hverandre veldig godt. Så kom Ulrikke Brandstorp inn som programleder etterpå og vi er jo en super trio. Helt forskjellige folk, men vi fungerer kjempebra sammen, sier hun.

Dommerne Marthe Kilen og André Løvaas sammen med programleder Ulrikke Brandstorp i Bakemesterskapet på NRK. Foto: Anders Myhr Nielsen/NRK

Konseptet til Bakemesterskapet er basert på The Great British Bake Off, og er å finne Norges beste hobbybaker. Det er plukket ut 12 deltagere som får ulike oppgaver gjennom episodene, fra signaturoppgaver til tekniske oppgaver og en masteroppgave. Noen går ut av programmet etterhvert, andre får gult leder-forklé. Hvis noen ligger dårlig an må de gjøre det bedre i neste episode for å komme seg videre.

- Det fine med programmet er jo at han som er god på å bake brød også skal pynte kaker, og den flinke modelleringsdama skal også lage brød, så alle får vist sine ferdigheter, forteller Kilen.

- Vi går rundt og smaker på alt og gir tilbakemelding til alle, så tar vi en diskusjon etterpå før vi bestemmer oss og da er det smak, konsistens, utseende, hvordan de har jobbet, har de tenkt smart, alt er med i vurderingen, sier hun.

Dommerne Marthe Kilen og André Løvaas smaker på mange kaker under Bakemesterskapet. Foto: Anders Myhr Nielsen/NRK

Smaking av 200 kaker og noen kilo senere

Har du fått smakt på mye bra og spennende?

- Ja begge deler der da. Jeg synes de var overraskende flinke til å være hobbybakere som har stått hjemme på kjøkkenet og har full jobb og unger og alt. Det er mange flinke folk, synes jeg. Men du får servert begge deler. Det var noen som hadde regnet på at vi har smakt på over 200 kaker. En ting er å smake på alt, men så skal du smake på bunnen, på fyllet, det er mye smaking. Jeg gikk opp 6 kg på denne runden her, sier hun og smiler.

- Noen gang var det for mye, for eksempel for mye alkohol eller av andre ting. Da blir det ikke godt. Andre ting kan være veldig kjedelige, de gir deg ingen ting. Det må smake godt, og så er jeg glad i ulike typer konsistens, at det ikke blir grøtaktig. Sånn at du har litt krønsj, du har litt syre, men det er jo sånn de lærer underveis, når de får tilbakemeldinger. Deltagerne er flinke til å justere og ta det til seg, synes jeg.

Det blir litt av hvert å se på kakefronten framover og mye kreativitet i Bakemesterskapet. Foto: Anders Myhr Nielsen/NRK.

Kremgutten og krønsj-dama

Hadde dere to som dommere veldig forskjellig type smak?

- Ja, André er veldig glad i krem, og det er ikke jeg. Jeg vil ha litt krønsj og litt andre ting. Det ble den store greia, kremgutten og krønsjdama, sier hun og ler.

- Men vi var ganske samstemte når det var for mye eller for lite av ting.

Hun forteller at André Løvaas er veldig dyktig på brød, deig og melsorter. Han kan se på en deig om den er eltet for hånd eller med krok. Selv synes hun ikke hun har ikke noe teknisk å komme med når det gjelder brød, og var glad for at han hadde ekspertise på det området.

- Han er en brød-nerd. Jeg er mer på den konditor-biten, med glasurer og ganache, om det er pisket for mye, sånne ting, sier hun.

Så var hun altså den som ble valgt ut til å være dommer, og hvor mange som var på dommer-castingrunde det vet hun ikke.

- Jeg er jo fullstendig klar over at jeg ikke er verdens beste konditor jeg, men jeg har jo den lidenskapen for det. Jeg har jobbet med det hele livet. Jeg var jo nervøs, er jeg god nok til dette her? Litt sånn dårlig selvtillit, det er litt dumt da. For jeg fant jo ut underveis at jøss, jeg er ganske flink jeg også. Når vi skal dømme bidrag så glemmer vi alle kameraene for da er det jobb, og det kan vi jeg og André, så det gikk veldig fint, sier hun.

Gjennom innspillingsperioden ble hun veldig imponert over det deltagerne fikk til. Men hun påpeker at det er forskjell på konkurranse og det å drive egen bedrift. Det å drive en bedrift handler om økonomi og effektivitet i tillegg, du skal lage mange kaker som skal selge. I konkurransen skal man lage én kake som skal man jo imponere, og da kan man ikke ha karamell og jordbær på alt. Men hun tror serien kan inspirere folk til å prøve seg som kakekunstnere på hjemmekjøkkenet.

- Det er en fantastisk gjeng som er med. Jeg tror folk kommer til å bli veldig glade i de, for de er veldig artige på hver sin måte. Dette er jo feelgood-TV, det er for å inspirere folk til å få bakeglede og begynne å bake. Det håper og tror jeg at det gjør, sier hun.

Hele gjengen i Bakemesterskapet på NRK, episodene ruller på lørdagene framover. Foto: Per Olav Sølvberg/NRK

Bygderyktet: Marthe sitter i fengsel

Da hun filmet i seks uker i Bergen i fjor var det hemmelighold rundt serien, og hverken hun eller de ansatte i Fru Nelik kunne si noe om hvor hun var. Folk og kunder spurte de ansatte, hvor er Marthe? Og de kunne bare si at nei, hun er ikke tilstede. Da fikk hun høre at folk på bygda trodde hun antageligvis satt i fengsel.

- Det har blitt en greie som vi flirer mye av. Noen kommenterte at de skulle legge en fil inne i kaka sånn at jeg kom meg ut av fengselet. Da jeg kom hjem fra innspilling la jeg ut en fil og skrev ‘tusen takk Terje for fila nå har jeg kommet meg ut av fengsel,’ sier hun og smiler.

- Jeg skal legge ut en post om at jeg nå straks må tilbake i fengsel, det må være noe med 'dårlig oppførsel' slik at jeg må inn igjen. Som jeg sier, det er beste ryktet jeg har hatt på lenge, det er fint det!

Hr. og Fru Nelik. Morten og Marthe Kilen med stand på Trøndersk Matfestival. Foto: Mai Løvaas

Mye jobb som gründer og gode støttespillere

Fram til hun drar tilbake til Bergen for å filme sesong 2 driver hun intensiv opplæring av de ansatte som skal være der uten henne. Hun har også en lærling. Folk skal plasseres på ulike oppgaver, sånn at ikke alt lenger må gå gjennom henne. Lageret må fylles opp før hun drar, og isen som skal lanseres til sommeren må komme i gang nå. Hun leverer varer til Coop Midt-Norge, og til morsdag og Valentinsdag nylig leverte hun hele 156 kaker, noe hun sier er ganske mye for en liten bedrift som Fru Nelik.

Hun har også en grossistavtale med Trøndelag Mat, de sender ut varer og samarbeider om å få til flere utsalgsplasser. I tillegg har Fru Nelik en utsalgsbutikk i Rissa sentrum på Fosen.

TV serien blir en interessant del av gründerreisen.

- Jeg tenker at jeg bor på Fosen og stort sett er på jobb, så hvordan jeg vil merke det aner jeg virkelig ikke, sier hun.

Fra å ha jobbet på kantina på rådhuset i Rissa for 10 år siden og fram til det Fru Nelik er nå, har det vært mye jobb. Bedriften drives på et 260 kvm stort lokale, hun har flere ansatte og har investert i mye utstyr, blant annet en isfabrikk. Hun får hjelp av flere, blant annet Fosen Regionråd og bedriftsrådgiveren hennes Paul Sverre Røe.

- Fosen Regionråd hjelper meg mye med papirarbeid, jeg hadde ikke vært der jeg er uten de. Og ikke minst får jeg mye hjelp av de som sitter i styret i Fru Nelik; Mats Redergård, Christian Johnsen, Otto Gregussen og Kjetil Dahle Aas, sier hun.

Til sommeren står hun med stand på Trøndersk Matfestival, og hun er Living Lab-deltager i det treårige EU-prosjektet Grass Ceiling, som handler om kvinnelige gründere innen lokalmatproduksjon.

Marthe Kilen er en av deltagerne i den norske Living Lab'en i det Horizon-støttede Grass Ceiling prosjektet. Prosjektet forsker på kvinnelige innovatører i distriktene i ni EU-land. Åtte trønderske gründere er med, fra venstre Torunn Bjerknes/Kulturgården Bjerknes, Anita Galåen/Galåvolden Gård, Liv Bogen/Hogna Brygg, Marthe Kilen/Fru Nelik, Kari Øye/Havfruene, Turid Mjønesaune/Åstfjordlam, Sissel Langørgen/Høstadsand Gård. Ikke tilstede: Jenny Domås/Jørem ved Namsen. Foto: Mai Løvaas

Hun får også hjelp av en mentor fra Connect Midt-Norge og støtte av Innovasjon Norge.

- Jeg er jo utdannet kokk og konditor, og kan ikke alt det andre, men det er jo viktig såklart. Jeg er god på kjøkkenet, og det er der jeg skulle ha vært og ikke alle de andre plassene. Men heldigvis synes jeg det er artig! Ellers hadde dette vært ekstremt vanskelig, sier hun.

Snart blir hun å pakke kofferten og leve i en ‘Bakemesterskap-boble’ i Bergen i to måneder, og senere skal hun også være dommer i Bakemesterskapet Junior.

Det blir en travel sommer med kakebaking og Fru Nelik-is på alle fat.

 

Følg Marthe Kilen, Fru Nelik og BakemesterskapetInstagram og Facebook.

Aktuelt