Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Lengselen etter naturen ble for sterk. Derfor sluttet Ane i kontorjobben sin og startet med sanking av ville vekster til Michelinrestauranter. Med glampingtelt og kurs håper Ane og samboeren at flere lytter når naturen kaller.
Tekst og foto: Silje Kolaas
- Vi ønsker å få folk ut i naturen, nært naturen og la de oppdage alt det flotte vi har rundt oss. Både i forhold til opplevelser, dyreliv og ville matvekster. Vi har så mange fantastiske smaker rundt oss, sier Ane Marit Willmann.
Paret bak Villnis kaller seg for en entusiastisk duo på småbruket Venåsen på Inderøy. Gården Venåsen har en lang historie som kan dokumenteres helt tilbake til 1430.
Vi er Villnis: Ane Marit Willmann og Geir Arne Myren lever tett på og av naturen på Venåsen i Inderøy kommune i Trøndelag. Her sanker de ville vekster til restauranter, tilbyr glamping og kurs i sanking. Nå satser de på enda et glampingtelt og forventer en økning i besøkende denne sesongen.
- Her på Venåsen holder vi på med sanking av ville vekster til restauranter, destilleri og bryggeri. I tillegg leier vi ut glampingtelt og har kurs i sanking og matlaging, sier Ane. Hun startet Villnis, som tidligere het Vill Mat i 2015. Ane har jobbet både med medieanalyse og som førstekonsulent på Bioforsk Økologisk (Nå Nibio). Men planter og natur har alltid vært en grønn tråd i Ane sit liv. Derfor sluttet hun i kontorjobben sin og begynte med sanking til restauranter og kunnskapsformidling om ville nyttevekster.
- Jeg brenner for den gode smaken og den gode maten produsert med omtanke for både folk, natur og dyr, sier Ane, som har mye kompetanse på ville nyttevekster, deres bruk i mat og drikke og kulturhistorie.
Glampingteltet er delikat innredet med skinn, puter, tepper, stearinlys og en god seng. Vedovnen varmer godt og vertskapet har tenkt på de fleste detaljer. På utetoalettet er det varmt vann i kanner som du kan vaske deg i etter et besøk. Du kan høre hakkespett og et rikt fugleliv, studere ekornet som er "nabo" eller gå en tur i området.
Den andre delen av duoen i Villnis er samboer Geir Arne Myren. Han er utdannet naturforvalter og har tidligere jobbet som industriarbeider i 20 år. Geir Arne brenner for gjenbruk og ressursutnyttelse. I tillegg til å jobbe i Villnis er han også vaktmester ved Sund folkehøgskole.
- Venåsen ligger et stykke unna byer med mye kunstig lys. Det blir veldig mørkt her og om natta kan du legge deg ned på reinsdyrskinnet og se på stjernene. Kall det digital detox om du vil. Det er mange som går i kunstig lys hele dagen. Det kan være bra å komme seg litt bort og leve nært på naturen, sier Geir Arne.
Akkurat nå er det sesong for innhøsting av tang og tare. Visste du at det finnes en sort tang som smaker som bacon? Her ved bålplassen har Ane og Geir Arne kursene sine i både matlaging og sanking. Like ved ligger glampingteltet.
Stekt egg med "baconalge". Eggene er hentet noen meter unna bålplassen og "baconet" er en liten rødalge som kalles søl (Palmaria palmata), den er Full av protein og smak.
- Det å steke tang og tare på panna med godt smør går an med nesten alle artene og kan være en morsom måte å tilberede tang og tare på i fjæra, sier Ane, og forteller at når de har kurs lager de maten sammen med kursdeltakerne.
- Vi ønsker å ikke bare å formidle, men også å leve livsstilen, videreføre tradisjoner og benytte oss av de ressursene gården og områdene rundt tilbyr, vi ønsker å være et levende eksempel på en levevei der bæreevne og tilstedeværelse står i fokus. For oss handler det mye om å ikke overforbruke og å ikke feilbruke, sier Ane, som i disse dager tapper bjørkesevje. I tillegg henter de mat fra både drivhus og kjøkkenhage.
Her skal Ane teste ut en ny smelteost fra Gangstad gårdsysteri, Camembert. Villnis har et tett samarbeid med lokalmatprodusenter på Inderøy. Alle som leier glampingtelt får en matkasse med delikatesser fra Inderøy.
Camembert smelteost fra Gangstad med jordbær eller olivenbrød fra Gulburet smaker himmelsk.
- Vi har også en ost i matkassen i teltet som er fra Gangstad. Det er karveosten. Vi er så heldig som kan servere så mye god lokalmat til gjestene. De får også eplemost fra Inderøy Mosteri, sjokolade fra Bjørka på Sparbu, brød fra Gulburet og kaffe fra Øver-bakken kaffebrenneri, sier Ane.
Overnattingssteder i Trøndelag med lokalmat finner du her
Virke Reiselivs reisepuls-undersøkelse om folks ferieplaner for 2021viser at 6 av 10 planlegger ferie i sommer. På sin hjemmeside skriver Virke at flere enn før planlegger en aktiv ferie. Fotturer og andre naturbaserte aktiviteter ser ut til å tiltrekke mange. Der hovedformålet med feriene våre er å være sammen med familie og venner.
23 prosent svarer at de er mer opptatt av bærekraft nå enn før pandemien, mens kun fem prosent svarer at de er mindre opptatt av bærekraft enn tidligere.– Folk er mer opptatt av å velge reiser som hensyntar miljøet og av bærekraft enn før. Dette er en trend som har blitt forsterket under pandemien, sier leder Astrid Bergmål i Virke reiseliv i en pressemelding.
Her finner du andre unike overnattingssteder i Trøndelag
Hos Villnis kommer du tett på naturen og smaken av Inderøy. Nå satser duoen i Villnis på enda et glampingtelt og spennende kurs og matopplevelser med ville vekster framover.
Er du på utkikk etter lokalmatprodusenter? Her finner du en oversikt med veibeskrivelse fra der du er.
Har du tips til gode saker fra vår matregion? Ta gjerne kontakt silje@oimat.no