Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
10. klassinger fra Ørlandet og Botngård ungdomsskole lagde og serverte mat til de over 200 deltagerne under Nasjonal Idrettspolitisk Arenas arrangement på Brekstad 29. og 30. august.
– Det har vært et fantastisk samarbeid, og ikke minst all honnør til veldig trivelige og flinke elever fra Botngård og Ørland. Alt har gått smertefritt, helt fra planlegging til gjennomføring, sier Bjørn Erik Vangen, leder for NKL Trondheim.
NIPA er en årlig møteplass for norsk idrett, hvor idrettspolitikk står i fokus. Elevene tok del i kurset MiniChefs under arrangementet, som er et samarbeid mellom NIPA, Norske Kokkers Landsforening (NKL), Fosen VGS, Oi! Trøndersk Mat og Drikke og Fosenregionen, med mål om å øke søkertallene til Restaurant- og matfag.
Elever fra Ørland ungdomsskole som får innføring i rettene de skal lage. Foto: Amanda Ramstad/Oi!
– Felles for dette samarbeidet er at alle har signert Trøndersk Matmanifest, med NIPA som signerte 31. juli i år. Vi er veldig stolte av å være med på å videreutvikle konseptet MiniChefs i tråd med løftene i Trøndersk Matmanifest, som skal skape merverdi i matregionen Trøndelag, forteller Aslaug Rustad, daglig leder for Oi! Trøndersk Mat og Drikke.
Artig å være med på
På MiniChefs-kurset fikk elevene være med på hele prosessen fra forberedelser, til kokkelering og servering. To av elevene som var med på kurset var venninnene Jennifer Skavdal og Hayley Sellæg fra Botngård ungdomsskole.
Jennifer Skavdal og Hayley Sellæg. Foto: Amanda Ramstad/Oi!
– Jeg elsker å lage mat, så dette var utrolig artig å få være med på. Det morsomste må nok være da vi skjærte løk og alle sto å grein sammen, ler Jennifer.
Elevene fikk hjelp av flere erfarne kokker i løpet av gjennomføringen. Bjørn Erik Vangen, Morten Flenstad og Inge Johnsen fra NKL Trondheim, og lærere fra Kokk- og servitørfag på Fosen VGS, Janicke Myran og Eldar Vik.
– Jeg visste fra før av at jeg skal gå Restaurant- og matfag til neste år, men det var kult å få gjøre noe praktisk. Vertfall med så hyggelige og flinke veiledere, legger Hayley til.
Veiledere (f.v.) Inge Johnsen, Bjørn Erik Vangen, Janicke Myran og Morten Flenstad (Eldar Vik var med dagen før). Foto: Amanda Ramstad/Oi!
Streetfood-festival
Første dag av arrangementet endte med en egen Streetfood-festival, bestående av stander som serverte forskjellige retter. Her hadde elevene sin egen stand hvor de serverte flere småretter basert på lokale råvarer.
– Vi har fått sponset masse god mat fra rundt om i Trøndelag, derfor var menyen lagt opp etter det. Matjessild fra Grøntvedt Pelagic, kylling fra Norsk kylling, laks fra Salmar og blåskjell fra Norgesskjell i Åfjord var hovedråvarene til rettene. Grønnsakene var selvfølgelig også lokalprodusert, forteller Janicke Myran, lærer på Fosen VGS og veileder under kurset.
Ungdommene serverte mye forskjellig på sin Streetfood-stand. Foto: Amanda Ramstad/Oi!
NIPA ble avsluttet med lunsj laget av elevene, en byggrynssalat med kylling fra Norsk Kylling og diverse grønnsaker.
– Fokuset vi har hatt er at det skal serveres en lunsj som skal vise folk hvor enkelt det kan være å servere sunn idrettsmat. I stedet for eksempel pølse i brød, skuffekaker eller nudler, som man som regel får kjøpt på idrettsarrangementer rundt om i Norge, forklarer Myran.
Elevene lagde omtrent 250 salater til NIPA-deltagerne. Foto: Amanda Ramstad/Oi!
Mangel på kokker
– Vi eier alle utfordringen om vi ikke har folk til å jobbe med matproduksjon, det er derfor viktig at vi bruker slike arrangementer for å synliggjøre rekrutteringsarbeidet inn mot Restaurant- og matfag, sier Vangen.
Lunsjen måtte være klar så deltagerne på NIPA fikk med seg mat på veg mot flyplassen. Foto: Amanda Ramstad/Oi!
Det er en stor mangel på kokker i hele landet og med dagens politiske situasjon er fokus på beredskap og rekruttering til Restaurant- og matfag ekstra viktig.
– Jeg mener at å bruke tid på slike arrangement gir elever mulighet til å se Restaurant- og matfagbransjen på en helt annen måte enn om de bare skulle vært på besøk i skolen eller bedrifter. De har nå fått mulighet til å være med på hele prosessen, som da forhåpentligvis kan inspirere dem til å velge yrket selv, avslutter Janicke Myran.
Eldar Vik viser frem hvordan han også får med kraft fra bunnen når han skal øse blåskjell. Foto: Amanda Ramstad/Oi!
Bilder fra MiniChefs/NIPA finnes på Oi!s Flickr
Alle bilder kan fritt brukes i omtale av Oi! Trøndersk Mat og Drikke, NIPA og MiniChefs. Annet bruk må avklares med Oi!
Krediteres: Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS/Fotografens navn