Snusbonden 240824 Foto Lars Bugge Aarset (20)
Produsenter | 02.09.24

Nå høstes årets snusavling på Byneset

Håvard Dretvik og samboeren Anna Widén-Björk står bak den eneste snusen som er dyrket, høstet, foredlet og pakket på norsk jord. Nå foregår innhøstingen av årets avling.

Det hele startet som en vill idé på afterski i 2019, nå dyrkes det over 25 mål med snus på Byneset.

- I år har vi ca. 40 000 planter fordelt på elleve ulike sorter, Virginia, Burley, Dark og Bondetobakk er hovedtypene. Årets avling tilsvarer ca 120 000 esker, og vi forventer å selge en plass mellom 50-60 000 esker i år. Det er vi godt fornøyd med, men vi er uansett en knøtt sammenlignet med Swedish Match, forteller hun.

At produksjonen er større enn salget mener de er en fordel, fordi tobakken blir bedre av lagring. 

Foto: Lars Bugge Aarset

Så trøndersk som det kan bli

I løpet av noen høstuker vil årets avling være i hus for tørking og kurering. Snusproduksjonen på Byneset er så trøndersk som det kan bli, sett bort fra at snusbonde Anna egentlig er svensk.

- Vi dyrker tobakken fra frø til plante og produserer snusen lokalt i vår egen fabrikk. I tillegg til at vi utelukkende bruker vår egen tobakk, forsøker vi også i størst mulig grad å bruke lokale råvarer i hele produksjonen, forteller Anna.

Ettersom de produserer tobakken selv, har de en lang produksjonssyklus med lang avstand mellom investering og inntekt. 

- Frøene vi satte i vår, kan bli snus først i begynnelsen av neste år. Men det er jo også en del av gamet, sier hun.

Foto: Lars Bugge Aarset

Droner for bedre jord

Anna og Håvard jobber kontinuerlig med å optimalisere selve dyrkingen. Ugressbekjempelse er også et viktig tema hos Snusbonden, ettersom de ikke bruker sprøytemidler.

- Vi lærer mer og mer hvert år. Gjødselplanen er viktig, samt å bruke riktig utstyr for å unngå bla jordpakking. Vi har fått dronebilder fra de siste to dyrkningssesongene og jobber nå med å samle jordprøver med georeferanse. Det gjør vi for å kunne koble der det vokser bra eller dårlig med jordprøvene, og på den måten se hvilke tiltak vi kan gjøre angående gjødsling, avslutter Anna Widén-Björk.

Foto: Lars Bugge Aarset

Aktuelt