gamme%20Sna%cc%8asa%20Montessori%20x2.png (1)
Trøndersk matmanifest | 27.10.20

Laejpieh-baking i Snåsa

På Snåsa Montessoribarnehage er sørsamisk brødbaking i gamma en naturlig del av opplevelser og matkultur. Trøndersk Matmanifest bidrar til å inspirere og lære om sørsamisk og trøndersk matarv, kortreiste råvarer, og ikke minst matglede.

Opp Øverbygdsveien fra Snåsavatnet på det lille stedet Agle ligger Snåsa Montessoribarnehage. Det er en kjølig og stille oktobermorgen, med rim på bakken og lav høstsol. Fra en gamme driver røyk ut av åpning i taket, og inne i varmen rundt bålet knar og kjevler ivrige små barnehender på laejpieh – tradisjonelt sørsamisk brød stekt på panne over bålet. Røyken fra bålet siver opp og ut av den runde åpningen i taket.

Brødet – som uttales leipie -  er basert på en ekte sørsamisk oppskrift, og det er stor stas å få sitte på reinsskinn inne i varmen i gamma og kjevle deig og spise varm bakst med smør.

-Barn trenger å lære hvor maten vår kommer fra, og at de får kunnskap om prosessen fra jord til bord. Det er mye kultur knyttet til måltidet her i barnehagen, sier pedagogisk leder Stine Engstrøm, og forteller at barnehagen har et stort uteareal tett på skogen i Snåsa. her blir barna med på sanketurer hvor de plukker kantareller, blåbær, bringebær, rips, solbær og epler.

Jobber med Trøndersk Matmanifest

Høsten 2016 skrev barnehagen og Snåsa Montessoriskole, som ligger vegg i vegg, under på Trøndersk Matmanifest. Mange bedrifter, barnehager, eldresenter, idrettslag og restauranter i Trøndelag har signert manifestet, som inspirerer og oppfordrer til bruk av kortreiste og trønderskproduserte råvarer og produkter. De seneste kommunene til å signere var Oppdal og Røros, og det gjorde de under Trøndersk Matfestival.
Matgruppen ASKO Midt-Norge, som leverer til restauranter og storhusholdning, signerte også nylig.
Trøndersk Matmanifest feirer 10-årsjubileum i februar.

- Når kokken vår på skolen lager mat, så ligger matmanifestet til grunn når vi tilbereder maten, sier Engstrøm.

På Snåsa Montessoribarnehage har de fokus på variert og sunn mat, og gjerne med lokale råvarer. Her skal barna tidlig krøkes inn i sesongvariasjoner på mat, og kunnskap om råvarer og hvor maten kommer fra.

-Vi har også eksperimentert med å lage løvetannsaft, kjeks av løvetannblomster og granskuddsirup, sier Engstrøm. -Det syntes alle var veldig spennende!

Gamma på Snåsa Montessoribarnehage. Foto: Mai Løvaas

Sørsamisk matkultur i barnehagen

-Snåsa er en tospråklig kommune, og å inkludere det sørsamiske i våre barnhagehverdag føles naturlig. Vi har barn som både er hos oss og på den sørsamiske barnehagen i sentrum, sier Engstrøm.

Barnehagene i Snåsa jobber for at alle barn skal få kjennskap til sørsamisk språk, kultur og tradisjon. Ved å synliggjøre samisk kultur kan barna utvikle respekt og fellesskapsfølelse for det samiske mangfoldet. Barna har vært med på reinsamling på fjellet og reinslakting. En gang kjøpte de også reinslakt til å bruke til matlaging i barnehagen.

-Da fikk vi besøk av en ressursperson fra det sørsamiske miljøet som hjalp oss med parteringen. Dette var spennende for barna å være med på, sier Engstrøm.

Gamma inne på barnehagen brukes sommer som vinter, og samisk nasjonaldag feires med reinsskavgryte og kake til dessert.

-Vi pynter oss og flagget heises om morgenen. Det har og blitt tradisjon å bake sjokoladekake som pyntes med friske bær – i fargene til det samiske flagget! sier Engstrøm og smiler, og understreker hvor viktig det er for barna at voksne ser kulturen og identiteten deres. 

Ferdigbakte Laejpieh-brød. Foto: Mai Løvaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Aktuelt