Design%20uten%20navn-17.png (1)
Trøndersk matfestival | 24.03.22

Bronse til Team Norway i Bocuse d´Or Europe - Trondheim får arrangementet i 2024

Etter to dager med konkurranser under Bocuse d´Or i Budapest ble Europas beste kokkelag kåret. Team Norway fikk bronsemedalje. Det ble også klart at Norge og Trondheim skal arrangere EM i kokkekunst, Bocuse d’Or Europe i 2024.

Danmark vant årets Bocuse d´Or Europe og Ungarn, som også er vertskap til konkurransen, ble nummer to. Dermed er Team Norway videre til verdensfinalen i Lyon i 2023.

En stor delegasjon fra Trøndelag var på plass i Budapest for å heie fram Team Norway, men også for å ta imot den gode nyheten om at Norge og Trondheim får tildelt arrangementet i 2024. Prosjektleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, Kristine Rise, er jublende glad over både medalje, men også for å få arrangementet til Norges mathovedstad.


- Gratulerer så mye til Filip, Leon og coach Christopher i Team Norway! Dette er fantastisk. Det at vi får Bocuse d´Or i 2024 betyr at vi har gjort noe riktig. Dette viser frem det ypperste av kokkekunsten, men det er også en del av helheten. Vi har breddeidrett og toppidrett og dette er toppidrett. Men, begge deler er like viktige. Å se engasjementet her i Budapest er noe vi må ta med tilbake og overføre til arbeidet med rekruttering og utvikling av Trøndelag som matregion, sier Rise.

 På plass i Budapest. Prosjektleder i Oi! Trøndersk mat og drikke, Kristine Rise og direktør for næring, samferdsel, klima og miljø i Trondheim kommune, Kristian Dahlberg Hauge var en del av den trønderske delegasjonen under Bocuse d´Or Europe.

Trondheim og Trøndelag er i år Europeisk matregion, en tittel gitt av International institute of Gastronomy, culture, arts and tourism. Med tre Michelin-restauranter på menykartet og råvarer i verdensklasse får Trøndelag stadig mer internasjonal oppmerksomhet.

- Trøndelag er en av landets mest spennende matregioner, med et mangfold av produkter, produsenter og restauranter med lokal mat på menyen, sier Kristian Dahlberg Hauge, direktør for næring, samferdsel, klima og miljø i Trondheim kommune.

Årets Europafinale i Budapest

I to dager har Europas beste kokker kjempet i det som er den største og mest prestisjetunge kokkekonkurransen i Europa Bocuse D´Or Europe. Konkurransehallen i Budapest deles inn i mange små kjøkken. Dommere inspiserer underveis og danner seg et inntrykk av arbeidsprosessen før smaking skjer. Teamene skal lage en fiskerett (stør) og en kjøttrett (hjort).

- Vi er helt vill av glede! Det er stort å få bli med på dette igjen samme med meget dyktige folk. Gratulerer så mye til Filip. Det er også kjempestas at Trondheim får arrangere Bocuse d´Or i 2024, sier coach for Team Norway og Head Chef Christopher W. Davidsen ved Speilsalen i Trondheim på Britannia Hotel. 

Team Norway består av kandidat Filip August Bendi. Han jobber til daglig som kreativ utvikler for Thon Hotels, med base på Hotel Bristol i Oslo. Commis er 20 år gamle og talentfulle Leon Haarberg Nilsen, som jobber sammen med coach Christopher W. Davidsen på Britannia. Sven Erik Renaa er teamets president.

Team Norway består av kandidat Filip August Bendi, commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen. Foto: Stian Broch

Totalbilde av rådyr. Foto Tom Haga

Se menyen til det norske laget

Sammen med Frankrike er Norge den mestvinnende Bocuse d’Or nasjonen. Head Chef Christopher Davidsen ved Speilsalen og coach for det norske laget i år tok selv sølv i 2017, noe som har bidratt til et løft for store deler av kokkemiljøet i Trondheim.

Bocuse d’Or har gitt Norge, norsk sjømat og norske kokker en betydelig posisjon i det internasjonale gastronomimiljøet.

Hardfør mester er årets festivalkokk

- Bocuse d’Or Europe i 2024 skal utnyttes til å forsterke synligheten av trønderske produkter, produsenter og restauranter på det internasjonale markedet, sier Dahlberg Hauge.
Norden har fått tildelt arrangementet to ganger tidligere (Stavanger i 2008 og Stockholm i 2014), og i 2024 er det Trondheim sin tur, sier Hauge.

 

Hovedbildet er tatt av Tom Haga for Bocuse d´Or Norge. 

Aktuelt