Heidi Bjerkan Kim Tomas Joma Snåsa Meirsmak Saemien Sijte
Opplevelser | 22.10.23

Gourmetaften på Saemien Sijte med Michelin-glimt

Meirsmak-festivalen er en suksess. Som avslutning fikk Snåsningene oppleve en niretters gourmetaften med sørsamisk kokk Kim Tomas Joma og gjestekokk Heidi Bjerkan fra Credo.

av Mai Løvaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

I ei hel uke har det vært Meirsmak-festival på Snåsa. Matkurs av forskjellige slag, konsert og pub kveld med Bjørn Tomren, og fredag kveld inspirasjonskveld med Heidi Bjerkan fra Credo. Bjerkan ble over i Snåsa til lørdag for å være gjestekokk på gourmetaftenen kalt Voengen Hearhkoe, som med sine 50 billetter ble utsolgt på et par dager.

Røkt reinskjøtt på det sørsamiske brødet Laejpieh med ramsløkmajones

Voenge betyr bygg/lokal
Hearhkoe betyr velsmakende, kjærkommen mat en sjelden får
Hearhka betyr lekkerbisken

Kaldrøkt røye med gresskarpuré

De utflyttede Snåsningene Bernt Gran og Andreas Elvenes var henholdsvis kveldens kåsør og operasanger, og sørget for musikalske og kulturelle innslag basert på ekte Snåsa-historier og råvare-beretninger.

Heidi Bjerkan og Kim Tomas Joma jobber med ostene fra Siv Beate Eggen og Eggjaseteren i Snåsa

Snåsa med rik tilgang på råvarer og lokalmatprodusenter

Fokus for Saemien Sijte-kokk Kim Tomas Joma er å blende sørsamiske mattradisjoner med lokale råvarer. Han tar med seg denne inspirasjonen når han i januar skal være med og representere Trøndelag og Norge under verdens største reiselivsmesse i Berlin; Grüne Woche.

Nydelig lett carpaccio av ku fra Gåsmoen, steinsoppmajones og syltet kantarell

Snåsa er frampå når det gjelder lokalmat, og Snåsa-ordfører Arnt Einar Bardal, som var tilstede under middagen, kunne fortelle at Snåsa er registrert med så mye som 27 lokalmatprodusenter. Det er mye for en liten bygd, og kanskje en overraskelse å høre for de som intetanende suser forbi Snåsa på E6.

Snåsa er muligens en så langt skjult skatt som ikke kommer til syne før man dukker ned under granskogbeltet.

Reinsdyrbuljong kokt på skanker, med skiver av reinsdyrtunge. Utsøkt.

- Jeg vil jo alltid bruke lokale råvarer, og i samarbeid med Arv Lokalmat var jo ikke det noe problem, sier Kim Tomas Joma.

- Når folk kommer hit til Saemien Sijte ønsker vi at folk skal få smake på det Snåsa har å by på. Det er litt av stasen med å være kokk, at man kan vise frem det området har å by på. Det har vært veldig artig å kjøre en hel meny i kveld, alt dere har fått av råvarer er fra Snåsa, med unntak av kveita, sier han.

Sørsamisk kokk Kim Tomas Joma, i ferd med å legge opp jordskokkpuré under gourmetaftenen på Saemien Sijte i forbindelse med Meirsmak-festivalen i Snåsa.

Heidi Bjerkan får smake på råvarene fra Snåsa

- Det har vært fint å jobbe med Kim i dag, det er første gangen vi jobber sammen. Det er utrolig artig å få smake alle de fine råvarene som finnes her på Snåsa. sier Heidi Bjerkan.

Bålbakt hel kveite med jordskokkpuré, smørsaus og grønnsaker fra Snåsa

- Jeg har hatt en lang tids forbindelse med Snåsa i forbindelse med ur-fe, så det har vi brukt i lang, lang tid på Credo. Og så hadde vi tilgang på gris herfra, utegris, som var helt fantastisk. Vi håper de kan begynne igjen med den utegrisen, det var veldig veldig bra, sier Bjerkan.

Tyttebærgranité med Genever, et brennevin destillert med kvann og andre urter

- Det er mye bra råvarer her oppe, og det må man være kjempestolt av, virkelig, veldig stolt. Og grønnsakene var helt fantastisk, så det er stor stas å være kokk og få jobbe med sånne råvarer. Det skal man ikke ta for gitt altså. Det er vel kanskje det man må huske på i framtiden, at man ikke kan ta ting for gitt. Og så må man heie på alle de flinke produsentene, sier Bjerkan.

Lam fra Lyngberg og Den Lille Økogården, med ratatouille og rosmarinsky

- Vi var på Trøndersk Matfestival nå i høst og det er vel ingen som har større utvalg og variasjon enn det vi får tak i her i Trøndelag. Så vi har all grunn til å se hva som finnes her og bruke det, sier Joma.

Heidi Bjerkan og Kim Tomas Joma trivdes i samarbeidet om gourmetaftenen på Saemien Sijte

- Og forhåpentligvis å få enda mer produsenter, for vi trenger jo mer mat. Og sånn at man får produsert det oppe i rene forhold, i god jord, at vi tar vare på jorda, sier Bjerkan.

Chevre, camembert og blåmuggost fra Eggja Gårdsysteri, dandert med kryddermarinert plomme

Niretteren besto av grønnsaker dyrket i Snåsa, sopp og ville vekster plukket i Snåsa, storfekjøtt og lammekjøtt fra gårder i Snåsa, rein fra Snåsa, og med flere av rettene paret med øl fra Grana Bryggeri ble det et komplett lokalmat-gourmetmåltid.

Brunostmysepai med molter og krem

Meirsmak på både  gourmetaften og Club Night

De to kokkene og alle servitørene fikk stående applaus fra gjestene, og rundt bordet summet det av folk som snakket om at dette ga jo meirsmak. Gourmetaftenen var arrangert av Arv Lokalmat, Raus, Snåsa Bygdekvinnelag, Saemien Sijte og det sørsamiske språk- og kompetansesenteret i Snåsa, Gïelem Nastedh.

Her på Saemien Sijte og i Snåsa kan det hende det kommer flere kokker langveisfra, og at det samles til flere aftener rundt bordet i det sørsamiske museet og kulturhuset.

Storlavvoen på Saemien Sijte preppet til Club Night of pubkveld som avslutning på Meirsmak-festivalen

Så kunne de som ville dra på Club Night og pubkveld i Storlavvoen på Saemien Sijte. Hyret inn nordfra for anledningen var samisk DJ iDJa, han er en brobygger mellom joik og elektronisk musikk. Han har hatt et studieår i elektronisk musikk i Berlin og spilte så det sang. Dansegolvet var i aktivt bruk utover natta, av Snåsning-generasjoner av mange slag.

Det ga også Meirsmak.

DJ iDJa spiller opp til Club Night og pubkveld i Storlavvoen på Saemien Sijte som avslutning på Meirsmak-festivalen

Aktuelt