Storlavvoen Saemien Sijte Med Folk
Opplevelser | 17.10.23

Meirsmak-festival med lokalmat og kalas for et rausere samfunn

Denne uka går Meirsmak-festivalen av stabelen i Snåsa, med lokalmatmarked, gourmetaftener, matkurs, konsert, liv og kultur.

av Mai Løvaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

- Vi er bare noen damer som vil skape et bedre lokalsamfunn, sier Liv Gåsmo, bonde i Snåsa og en av de som startet Meirsmak-festivalen.

Liv Gåsmo er en av intiativtagerne til Meirsmak-festivalen.

Flere damer i Snåsa gikk sammen og skapte Raus, med et ønske om å leve i ei raus bygd. De har jevnlige møter i Eggja Gårdsysteri sine lokaler, og har kjøpt inn en mobil pizza-steinovn. Bygdekvinnelaget i Snåsa ville markere Verdens Matvaredag, og sammen med Arv Lokalmat og Raus satte de seg sammen og laget den første Meirsmak-festivalen i fjor.

-Med fokus på å bevare matjorda og dyrke på lokale ressurser startet vi Meirsmak-festivalen i fjor, og det ble en stor suksess. Vi fikk rett og slett mersmak, sier Anne Marie Lyngberg, daglig leder hos Arv Lokalmat.

Anne Marie Lyngberg, daglig leder hos Arv Lokalmat i Snåsa

Festival med matkurs, konserter og gourmetkvelder

Det er mulighet for å bake sin egen pizza i en ekte steinovn, det er flatbrødkurs med Snåsas egne ‘bakstkjerringer’ Anne Heistad og Borgny Holseng, det er kurs i piletrefletting for å lage piletrelykter, og det er konsert med Bjørn Tomren og Heine Bugge.

Michelin-kokk Heidi Bjerkan fra Credo i Trondheim kommer også til Snåsa for å holde en inspirasjonskveld om kjærlighet til råvaren.

På lørdag blir det lokalmatmarked ute hos Arv Lokalmat, med Snåsas dyktige og mangfoldige produsenter av blant annet ost, honning, egg, kjøtt, brød og håndverk. Snåsaklubb, steinovnsbakt pizza, kaffe og kaker frister godt utover Snåsas grenser denne dagen.

Eggja Gårdsysteri blir en av produsentene å treffe på lokalmatmarkedet utenfor Arv Lokalmat på Snåsa

For å krone festivalen blir det niretters gourmetaften med samiske og lokale råvarer på Saemien Sijte med sørsamisk kokk Kim Tomas Joma - og en hemmelig gjest - med elementer av opera og kåseri.

Kim Tomas Joma er vert for gourmetaftenen på Saemien Sijte på lørdag. Her fra kurs på Trøndersk Matfestival


Festivalen avsluttes med DJ, club night og pub i storlavvoen på Saemien Sijte!

Den vakre storlavvoen på Saemien Sijte. Her blir det club night med DJ på lørdag

Og det er meldt sol og strålende vær.

Arv Lokalmat, en bugnende lokalmatbutikk

Arv Lokalmat er kjernebutikken i Snåsa sentrum, og har stort utvalg av ferske lokalmatvarer fra Trøndelag. Her finner man blant annet ost fra Gangstad og det lokale ysteriet Eggja Gårdsysteri, ferskt brød, ferske egg og grønnsaker fra Snåsa-bønder, lokalprodusert drikke og kjøtt fra Snåsa-beitende dyr og mye mye mer.

De har funnet ut at prisene på grønnsaker for eksempel, er billigere enn hos Coop’en nedi gata, og litt av grunnen til det er at de selv tar runden og henter inn ferske grønnsaker og andre varer direkte fra produsentene. Arv Lokalmat er bygget på møbler, materialer og brødovner kjøpt på gjenbruken, og er både en pen butikk i tillegg til at den har et rikt utvalg av kvalitetsvarer.

Arv Lokalmat i Snåsa

Snåsa et mangfoldig og livlig lokalsamfunn

- Vi ønsker å viderebringe tradisjoner og å vise mangfoldet av det som produseres her i Snåsa. Det er jo sånn at det meste bønder produserer blir sendt bort. Vi vil synliggjøre alt det fine som finnes i Snåsa, og få fram en stolthet, sier Lyngberg.

De har samarbeid med Smaken av Snåsa, og har gått sammen i fellesskap for å gjøre Snåsa mer attraktiv som lokalsamfunn og at flere ønsker å både bosette seg der og besøke bygda.

- Det er mange som vil noe på Snåsa, det er så mye som skjer. Det er så artig å være del av, for skal man holde noe oppe så er man avhengig av å ha folk rundt seg som også vil. Vi er en positiv gjeng som har funnet hverandre, sier hun og smiler.

 

Les mer om Meirsmak-festivalen HER.

 Vakre Snåsa

Aktuelt