650 1200 True True 1 95 Fileshare Filarkivroot Nyheter 2021 Gullvåg EC Dahls Wolfgang Lindell Og Håkon Gullvåg Png
Matriket Midt | 24.03.21

E.C. Dahls Gullvåg - gullvinnende verdensbrygg

E.C. Dahls fikk gullmedalje i European Beer Challenge for ølet Gullvåg. Det er et øl som formidler verdensomspennende reiser, verdensberømt kunst, og ølbrygging i verdensklasse

Foto hovedbilde: Anne Reisch
Tekst: Mai Løvaas

Bryggerimester Wolfgang Lindell og bryggeriambassadør Kristian Berger forteller historien om Gullvåg-ølet, fra den første idémyldringen og til tapping av Gullvåg på flaske, og reisen ølet har gjort etter det.

- Dette har vært et veldig artig prosjekt, og det å få gullmedalje European Beer Challenge er toppen av kaka, sier bryggerimester Wolfgang Lindell.

Wolfgang Lindell er bryggerimester på E.C. Dahls og synes prosessen med å skape et øl med Håkon Gullvåg har vært veldig spennende. Foto: Mai Løvaas

Lindell, som kommer fra Montana i USA, har bodd i Trondheim og jobbet for E.C. Dahls i fire år, etter å ha bodd i Danmark hvor han jobbet for Carlsberg i fem år.

Kristian Berger er bryggeriambassadør og forteller at bryggeriet sitter på mange gode historier.

- Når man jobber på et sted som E.C. Dahls, et bryggeri som ble stiftet i 1856, så kommer man borti så mange historier. Det bare baller på seg og er en uuttømmelig kilde, sier han.

Lindell er enig.

- Det er så mange folk involvert i dette ølet, fra første idé til diskusjoner om hvordan vi skulle brygge det, til kunst, farger og smak. Det er også et samarbeid med Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery og vår gode venn Håkon Gullvåg, sier Lindell.

Håkon Gullvåg vokste opp ved E.C. Dahls Bryggeri

Berger forklarer at historien begynner for omkring 50 år siden, da Håkon Gullvåg var en gutt.

Fra der han bodde på Ladehammeren som liten gutt ser han utover Trondheim og Lademoen, og der ser han blant annet ‘det hvite slottet’ som han kaller det; E.C. Dahls Bryggeri. Han går forbi bryggeriet hver dag på vei til skolen og får et veldig sterkt forhold til stedet, han hører klirring fra flasker og kjenner lukta og mannfolkene som kjefter, og kvinnfolkene som flirer. Lydene former barndommen hans.

Kristian Berger er bryggeriambassadør på E.C. Dahls og kommer hele tiden over nye historier fra gammelt av. Foto: Mai Løvaas

- Dette var en del av barndomsminnene til Håkon Gullvåg. Så vokste han opp og ble en kunstner og en av Norges viktigste malere, men utstillinger i hele verden, fra New York til Kina og Roma, sier Berger.
 
I 2016 bygget E.C. Dahls om bryggeriet, og kom ved litt ulike tilfeldigheter i snakk med Håkon Gullvåg. Resultatet ble en kunstutstilling inne på bryggeriet og i restauranten. Det ble en stor publikumssuksess. Berger og Lindell drakk noen øl sammen med Håkon Gullvåg, og ved en anledning begynte de å tenke høyt sammen, skulle vi ikke ha brygget en øl sammen?

Bryggeprosessen med Håkon Gullvåg

-Vi merket at Håkon Gullvåg hadde stor respekt for faget vårt, han har også en forståelse for smaker som er langt utover normalt. Som kunstner er han også selvsagt veldig opptatt av fargen på ølet. Og da vi diskuterte hva slags øl vi skulle lage ble vi alle enige om at det måtte være mørkt, og det måtte være sterkt, sier han og smiler.

De satte seg ned en kveld og testet mange smaker og ulike retninger.

-Det er veldig viktig for oss når vi gjør sånne ting er at det er et samarbeid. Vi kunne ikke bare lage noe for han. Håkon Gullvåg har vært en aktiv part, han er en del av brygget. Han er definitivt en av skaperne og bryggerne av dette ølet.

Da de hadde landet på hvilket øl de skulle brygge ble det feiret med en akevitt, og da kom de på ideen, skal vi ikke lagre på akevittfat?

Lagring av øl på akevittfat

Akevitt er destillert av korn og poteter, og smakssatt med mange typer urter.

Med en ‘film’ av akevitt i et glass ble ølet skjenket i, det ble testet og smakt og for å ikke ha for mye akevittpreg kom de fram til at halvparten av Gullvåg-ølet skulle lagres på akevittfat.

Akevittfatene er laget av eiketrær som daterer seg helt tilbake til 1800-tallet. Fatene ble bygd i 1930 og senere kjøpt opp for lagring av Lysholm Linie Aquavit.

Lysholm Linie Aquavit ble lagret på eikefat ombord på skip som var på verdensseilas, og akevitten ble modnet i tropiske temperaturer, samt i iskalde farvann. Akevitten og fatene har krysset ekvator to ganger på reisen sin.

Akevittfatene som Gullvåg-ølet har blitt lagret i er originale akevittfat fra Lysholm. Foto: Mai Løvaas

Lindell forteller om hvordan bryggerimesteren hos Arcus – selskapet som i dag brygger Linie Akevitt – var på bryggeriet i forbindelse med en tilstelning, og at han kjente igjen hvert eneste akevittfat. Lindell peker på et fat som star i midten av rommet.

- Han kjente igjen akkurat dette fatet her. Jeg synes det er noe som er veldig unikt, og som i våre dager gjerne forsvinner i industrialisering og masseproduksjon. Dette er noe vi er opptatt av på E.C Dahls Bryggeri, vi forsøker å holde på håndverket, mystikken og kunsten når vi brygger øl . Vi vil ikke gjøre øl til et maskineri. Øl handler om historier, sier Lindell.

Et mørkt øl inspirert av mørketid og vinterens farger

E.C. Dahls Gullvåg er en Imperial Baltisk Porter på 12%, og er holdbar i 60 måneder. Det er brygget for å vare i lang tid.

- Vi ville lage noe mørkt og sterkt og veldig komplisert. Håkon Gullvåg jobber mye med farger, og mørketiden om vinteren er den perfekte tiden for vakre farger. Jeg tror ikke folk utenfor Skandinavia kjenner til det ulike fargespekteret av blått og mørke farger her om vinteren. Vi ville lage et mørkt øl for å reflektere Håkons kunst; lys og mørke, sier Lindell.

Håkon Gullvåg malte bunnen av akevittfatene til lanseringen i New York. Foto: Mai Løvaas

-Håkon Gullvåg er fantastisk å jobbe med, han er en fyr du kan ta en øl og røyke en sigar med. Vi var heldige som fikk gjøre det på atelieret hans. Noen av maleriene hans er av en mørkere natur, men det er også mye mørke i Norge halve året, og livet har jo ikke bare lyse sider, det har også mørke. Håkon er en veldig jordnær fyr, og han har humor, det er viktig. Jeg synes det er flott å ha blitt kjent med han, og så tenker jeg at Norge er veldig heldig som har en så fantastisk kunstner, sier Lindell.

Lindell forklarer at opprinnelig er portere overgjæret, men E.C. Dahls Gullvåg er et undergjæret øl. Derfor blir ølet kalt en baltisk porter. Portere fra områdene i Baltikum har utviklet seg til å bli undergjærede øl, og det finnes gode eksempler på det i Finland og i Baltikum. En svensk New Carnegie Porter er et øl brygget i samme tradisjon.

E.C. Dahls Gullvåg er brygget med mye rik, mørk malt, og har dype sjokoladesmaker og også smaker av kaffe. Ølet er brygget med mørk melasse-sukker fra Mauritius. Men før de begynte å brygge den endelige oppskriften, dro de på besøk til Håkon Gullvågs studio i Trondheim.

Wolfgang Lindell tenker Norge er heldig som har en så produktiv kunstner som Håkon Gullvåg. Foto: Mai Løvaas

- Når du kommer inn i studioet kjenner du lukten av linfrøolje og lerret. Vi ville ha disse inntrykkene av atelieret til Gullvåg med i ølet; luktene, smakene. Vi er veldig fornøyd med resultatet, sier Lindell.

- Vi ville ha en mørk, sterk og kompleks nordisk smak, og en smak av Trondheim. Ved at ølet er lagret på akevittfat kjennes det som et tørt øl, pluss at du får smaken av urter og krydder fra akevitten. Når du smaker på ølet vil du kjenne smak av tre, og litt tørt, og ikke for søtt, sier han.

Samarbeid med Garrett Oliver og Brooklyn Brewery

- Jeg synes dette ølet, og prosjektet, er inspirerende fordi det har på en måte reist jorda rundt, sier Lindell.

E.C. Dahls Bryggeri har lenge hatt tett samarbeid med Garrett Oliver og Brooklyn Brewery i New York. Når han er i byen, som den stjernen innen bryggeriverdenen han er, får han overnatte i Gullvåg-suiten på Scandic Nidelven, et rom som er kledd i Gullvågs malerier. På den måten hadde han allerede et forhold til kunsten, og når han fikk nyss i hva de holdt på med, så ville han være med.

Han kom til Trondheim og ble med på bryggedagen, og da kom han med ideen om å lansere ølet i New York med en utstilling av Gullvåg.  Maleriene som hang i den permanente Gullvåg-utstillingen på bryggeriet ble sendt til New York. I tillegg tok de ut bunnene av akevittfatene, Gullvåg malte dem, og de ble også utstilt i New York.

Wolfgang Lindell, Håkon Gullvåg og Garrett Oliver. Foto: Anne Reisch

Utstillingen på Brooklyn Brewery ble en suksess, og de trakk alt av publikum fra ‘locals’ i Brooklyn og Williamsburg til ambassadefolk og trønderske tilreisende. Det var ulike foredrag, og norsk mat var flydd inn fra Trondheim.

- Utstillingen og lanseringen i New York var helt fantastisk. Vi fikk vist fram Gullvåg-ølet vårt, og også kulturen til Trondheim by ut i den store verden, sier Berger.

Gullvåg et lokalt øl laget med en verdenskjent kunstner

Lindell deler noen tanker om øl i lokal og internasjonal sammenheng.

- Disse tingene henger sammen. Vi har stor tro på lokalt øl og lokal påvirkning, men det er også fint å være en del av noe større. Hele øl-verdenen handler om det; å utvide horisonten og å feire øl og de ulike tradisjonene, sier han.

Lindell forteller om hvordan det å jobbe for Carlsberg i Danmark ga han en internasjonal vinkling til øl.

- Carlsberg er en av de største bryggeriene i verden, de har bryggerier i Myanmar og Kina, og mange andre plasser. Det er flott å være både internasjonal og også ha et lokalt aspekt. Jeg tenker det er noe som ligger bra an for Trøndelag. Ølet Gullvåg er brygget her og hyller en lokal kunstner, men Håkon Gullvåg er jo kjent over hele verden. Han er noe som Trøndelag og Norge kan være veldig stolte av, sier han.

Verkene til Håkon Gullvåg som ble stilt ut i New York, er del av en permanent Håkon Gullvåg utstilling på E.C. Dahls Bryggeri. Foto: Mai Løvaas

-Håkon Gullvåg er en begavet kunstner. Jeg er inspirert av han og synes Norge er heldig som har en så produktiv kunstner. Har du sett hvor mange malerier han har laget? Hundrevis av dem, og de vil vare i hundrevis av år! Arven etter han vil fortsette. Og han har bare begynt, sier Lindell med et smil.

En hund i fullt firsprang

Håkon Gullvåg malte etiketten til Gullvåg-ølet. Et maleri av en hund. Kristian Berger hadde spurt om Gullvåg hadde malt en klassisk øl-hund, men til det hadde kunstneren svart at nei, det hadde han ikke, motivet var fra noe han selv hadde sett.
Håkon Gullvåg hadde sittet på en bar og skrevet, et sted in Europa. Inn kommer en mann med en hund, og hunden fikk sitte ved siden av mannen og han fikk drikke øl han og. Både mannen og hunden var stamgjester på denne baren.

- Hunden kommer i fullt firsprang mot deg, i likhet med ølet, sier Berger og smiler.

- Spørsmålet er, kommer hunden for å gi deg en klem, eller for å slå deg rett i bakken?!


De forklarer begge at Håkon Gullvåg hadde snakket om at hunden ‘krysser over til den andre siden’, noe som er et konsept i asiatisk mystisisme, og symbolikken er viktig.

- Du kan gjøre det med dette ølet! ler Lindell.

E.C. Dahls Gullvåg er brygget i et begrenset opplag, og når Lindell blir spurt om han vil brygge det igjen, er han ikke i tvil.

- Vi brygger gjerne dette ølet igjen. I all hovedsak; et bryggeri brygger det ølet folk kjøper!

Aktuelt