akevittbonden%20foto%20Wil%20Lee-Wright.jpg (4)
Produsenter | 30.01.19

Verdens første helnorske akevitt

Da han begynte å plukke urter langs grøftekantene på Inderøy fikk akevittbonden en aha-opplevelse som resulterte i verdens første akevitt med bare norske råvarer.

Allsidig nordlending fra Inderøy  

Svein Berfjord er en allsidig kar som ikke er redd for å kaste seg ut i nye prosjekter. Sammen med kona Kirsti Farbu driver han Berg gård og Inderøy Brenneri, og her skorter det ikke på noe! Sau, frilandsgris, birøkt og dyrking av karve er bare noe av det ekteparet sysler med. De har også bygget et flerbrukshus, med gårdsmatkjøkken, landhandel og spisested.  

Dyreholdet på Berg gård startet i det små da han fikk overrakt et lam i 30-års gave.  

– Det kunne jo ikke stå alene, så vi kjøpte til flere lam. Og kort tid etter etablerte vi like godt Norges første godkjente gårdsslakteri for småfe, forteller Berfjord.     

Tanken om egenprodusert akevitt kom like spontant. Inderøykarve er et kvalitetsstempel, og den foretrukne karven i Arcus’ akevittproduksjon på grunn av det høye innholdet av eteriske oljer.  

– Hvorfor foredlet vi ikke selv karven vi dyrker på gården? Vi kunne jo tilby nesten alt av lokalmat og håndverksøl langs Den Gyldne omvei, men manglet drammen til. Det slo meg at dette måtte vi gjøre noe med. 

Smaken av Inderøy 

Dermed lanserte Inderøy Brenneri sin første akevitt i 2016, Aquavit No.1, en tradisjonsrik akevitt basert på klassiske akevittkryddere. Men akevittbonden var likevel ikke helt fornøyd. Jo mer han tenkte på det, jo mindre logisk ble det; anis fra Syria, koriander fra Tyskland, fennikel fra Tyrkia og stjerneanis fra Kina - denne akevitten kunne ikke akkurat kalles kortreist?  

– Jeg tenkte at det måtte finnes noen lokale urter som kunne erstatte de klassiske krydderne, og destillerte meg regelrett gjennom hele floraen på Inderøya. 

Og han fant! Etter en hel del utprøving endte han tilslutt opp med mjødurt, kvann, løvetann og granskudd, håndplukket av akevittbonden selv i grøftekantene langs Den Gyldne Omvei. Dermed fant Den Gylde Aquavit veien til glasset. Med karve og sommerhonning fra egen gård er dette den første helnorske, og heltrønderske, akevitten.  
 
Den Gyldne Aquavit  
Akevitt laget på utelukkende norske råvarer. Den har en frisk duft av lokale krydder og urter. Rene og friske aromaer. Konsentrert og kompleks i munnen med lang ettersmak. Lagret i 12 måneder på brukte sherryfat.    


Aktuelt