650 1200 True True 1 95 Fileshare Filarkivroot Nyheter 2021 Ung Restaurant 21 Ung Restaurant Spongdal På Fagn Png
Matriket Midt | 22.09.21

Ung Restaurant i Trondheim - Norges største kokkekamp?

Ti av byens beste restauranter åpner hvert år sine kjøkken for ungdomsskoleelever. Alle får de samme trønderske råvarene og de konkurrerer om å lage den beste menyen. Det er storslått kokkekamp og forhåpentligvis påvirker matgleden valget av yrkesretning

 

Tekst og foto: Mai Løvaas

 

Det er en overskyet og rolig formiddag i Trondheim, men inne på Restaurant Fagn er viltre elever fra Spongdal Ungdomsskole i full gang med å preppe mat som skal serveres til foreldre, lærere, politikere og andre gjester.
De har fått de samme råvarene som de andre ungdomsskolene og restaurantene har fått. Trøndersk krabbe i sesong, blåskjell fra Fosen, fersk torsk, byggryn, ekte trøndersk smør.  Så skal de sammen med kjøkkensjefene skjære og kutte, koke og redusere, lage en treretters meny, dekke bord og servere når gjestene kommer klokken 15.

Elevene fra Spongdal Ungdomsskole. Fra venstre: Loke Andre Schanche Albertsen, Aleksander Raphaug Enlid, Leander Kvale Hammeren, Siri Segtnan Langørgen, Selma Dimmen Jystad og Tuva Sofie Sundsvold

Elevene ved Spongdal er samstemte.

- Vi synes dette er kjempeartig. Det var mange fra skolen som ville være med, og så var vi heldige som ble utvalgt via loddtrekning, sier de.

- Vi håper vi lærer nye teknikker i dag, sier Siri Segtnan Langørgen.

- Og jeg synes krabbe er kjempegodt! sier Aleksander Raphaug Enlid. Flere stemmer i, de synes krabbe er kjempegodt, og også fisk, skjønt ikke alle er glade i blåskjell.

Ung Restaurant og viktigheten av rekruttering til restaurantbransjen


- Jeg gjør dette fordi rekruttering er kjempeviktig, sier Jonas Nåvik ved Fagn Restaurant.
- Dette er en veldig artig dag, å få jobbe med unge folk, det er annerledes enn en vanlig arbeidsdag. Og så har vi fått gode råvarer å jobbe med, sier han.

- Visste du at fire av elevene som var med her på Fagn på Ung Restaurant i fjor søkte seg inn på restaurant- og matfag?
- Nei det visste jeg ikke! sier Nåvik glad. -Det var veldig artig å høre.

Jonas Nåvik ved Fagn Restaurant gjør Ung Restaurant fordi det er viktig å rekruttere til bransjen.

Dommerne går rundt til alle de 10 restaurantene

Inne på Emilies Eld er elevene fra Markaplassen ungdomsskole i full gang med sortering av krabbe og koking av byggryn. Her er også dommerne innom, de går runden innom alle restaurantene og ser på punktlighet og orden hos elevene, evne til samarbeid og kommunikasjon elevene imellom.

Dommer Camilla Johansen fra Norske Kokkers Landsforening Trondheim sammen med elever Ane Tangvik Amundsen og Endre Moe Rødven fra Markaplassen ungdomsskole.

Kåring av vinneren skjer på Royal Garden kl 19 i kveld.

Bjørn Erik Vangen er kokk og prosjektleder i Fosenregionen, og dommer under Ung Restaurant
.
- Dette er et viktig tiltak for å rekruttere til bransjen. Elevene er veldig engasjerte og det er artig å se. Og så er det viktig at de får komme ut til restaurantene, sett dem fra innsiden og få være med praktisk på kjøkkenet, sier han.

Mye latter høres fra elevene, det røres i gryter og grønnsaker sorteres.

Her er dommerne ute på vift på byen, de skal innom alle 10 restaurantene. Geir Rune Larsen fra Strinda videregående skole, Tore Rørdal fra Norske Kokkers Landsforening Trøndelag, Camilla Johansen fra Norske Kokkers Landsforening Trondheim, og Bjørn Erik Vangen, kokk og prosjektleder i Fosenregionen.

Geir Rune Larsen, avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole, har jobbet med rekruttering i mange år.

- Det er viktig at det bygges en rekrutteringspolitikk som går fra barne- og ungdomsskolen med fokus på mat og helse. Selve faget mat og helse må få flere timer i skolen, og det må prioriteres å utdanne mat- og helsefaglærere som på andre områder. Det må også ansettes karriereveiledere i ungdomsskolen med yrkesfaglig bakgrunn, sier han.

Ung Restaurant et tiltak med resultater

- Ung Restaurant er et viktig tiltak for å vise fram restaurant- og matfagbransjen, sier Kristine Rise, prosjektleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

- Vi ser at det fungerer, og vet at det er flere som søker seg inn på studiet etter å ha vært med på Ung Restaurant. Det er en dag full av mestring og stolthet som er veldig fint, både hos de unge, foreldre og gjester, sier hun.

Kristine Rise jobber med rekruttering til restaurant- og matfag, og viser til at det å arrangere Ung Restaurant gir resultat. Foto: Wil Lee-Wright


Her er de 10 ungdomsskolene fordelt på de 10 restaurantene i Trondheim:

Charlottenlund ungdomsskole: Geitmyra Credo

Blussuvoll ungdomsskole: Kraft Bodega

Markaplassen ungdomsskole: Emilies Eld restaurant og bar

Rosenborg ungdomsskole: Bula Neobistro  

Hommelvik ungdomsskole: Frati

Vikhammer ungdomsskole: Britannia Hotel

Spongdal ungdomsskole: Restaurant Fagn

Sunnland skole: Restaurant To Rom og Kjøkken

Hoeggen ungdomsskole: Restaurant Søstrene Karlsen

Lade skole: Scandic Nidelven Hotel

Aktuelt