Ung-Restaurant-i-N%c3%a6r%c3%b8ysund.jpg (1)
Matriket Midt | 30.01.20

Ung Restaurant i Nærøysund

Matglede sto øverst på menyen i Trøndelags største matkommune da en engasjert gjeng tiendeklassinger inntok kjøkkenet på restaurant- og matfag på Ytre Namdal Vgs.

Det var stor interesse blant tiendeklassingene på Rørvik skole og Kolvereid skole da Ung Restaurant ble arrangert for første gang i Nærøysund.

Elevene fikk prøve seg på en rekke oppgaver innenfor restaurant og matfag, veiledet av proffkokkene Fredrik Tisløv (Hurtigruten) og Daniel Phengphen (64º Nord). Først med forberedelser og prepping av maten på kjøkkenet til Ytre Namdal Vgs., fulgt av oppdekking og servering på 64º Nord. Et dommerteam fulgte elevene og vurderte innsatsen og kunnskapen gjennom dagen.

Laks, saltfisk, rømme og stikkelsbær var utgangspunktet for menyen, råvarer som også gjenspeiler mangfoldet i Nærøysund. Vår største havbrukskommune kan nemlig også smykke seg med tittelen Norges største melkekommune, og huser en rekke lokalmatprodusenter og prisvinnende produkter.

– Målet med Ung Restaurant er å inspirere og vekke matglede, og bevisstgjøre ungdommen om matens opprinnelse. Nærøysund er den største matkommunen i Trøndelag, og matengasjementet er stort, så det var naturlig å få til et slikt arrangement her, sier Brit Melting, Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Matkommunen Nærøysund

Det var et samlet Nærøysund som stod bak Ung Restaurant, med bidragsytere både fra næringsliv, restaurantbransjen og skole. Ordfører Amund Hellesø signerte Trøndersk Matmanifest på vegne av kommunen under Trøndersk Matfestival i fjor. Det forplikter - et ansvar kommunen tar på alvor forsikret han da han takket for maten.

– Vi bor midt i matfatet. Det er vi stolte av, og vi skal satse på lokalmaten og løfte fram de flotte matprodusentene og mattradisjonene i regionen. Dager som denne inspirerer, og det er artig å se at også ungdommen vil være med og leverer en slik fantastisk opplevelse. Kommunen vil ha flere slike tiltak fremover.

Engasjement er stort også blant lærerne på Ytre Namdal Vgs., som stilte kjøkkenet ved restaurant- og matfaglinja til disposisjon. Heidi Torill Sørvik Hernes, lærer og fagansvarlig ved restaurant- og matfag, brenner for faget og forsikrer at slike dager gir like mye påfyll for lærerne som elevene.

– Nå som vi er Trøndelags største matkommune er det spesielt viktig å utdanne fagfolk som skal ivareta råvarene og jobbe med mat og næringsmidler. Slike arrangement er viktig både for skolen, distriktet og matprodusentene, og vi håper jo at noen blir inspirert til å søke seg til restaurant- og matfaglinja.

Blant de mange kokkene som har startet karrieren på nettopp YN Vgs. er Andreas Holmboe, som driver 64ºNord. Også han åpnet villig kjøkkenet for Ung Restaurant.

– Jeg er stolt av yrket, og det er viktig at ungdom får praktisk erfaring med matlaging. I dag får elevene en smak av hva kokkeyrket innebærer.

Elevene imponerte

Stemningen var spent rett før service. Kokkene la lista høyt da de satte menyen, men elevene leverte til gangs og lovordene satt løst blant gjestene.

Forretten besto av laks, som de to lagene hadde løst på hver sin måte. Team Flying Torsk serverte potet- og byggvaffel med lettrøkt laksemousse, mens Team Fish meal gikk for en asiatisk green curry med posjert laks. Til hovedrett hadde begge lagene tilberedt melkeposjert saltfisk, brandade og grønnsaker. Også desserten demonstrerte at kreative kokker kan løse samme oppgave på utallige måter. Rømmemousse med hasselnøttkrokan, stikkelsbærgele og hylleblomstsorbet versus svele med rømmeis, karamelliserte hasselnøtter, hylleblomstgranité og stikkelsbærgele. Dommerne måtte til slutt telle på desimalene for å kåre en vinner. 

 – Det har vært en veldig artig dag, og vi har lært mye nytt! 

Tiendeklassingene var samstemte både på kjøkkenet og i sin vurdering av dagen. Og for Team Fish Meal som stakk av med en knepen seier er eventyret ennå ikke over. Først skal de selv bli gjort stas på, og få oppleve restaurantbransjen fra den andre siden som gjester på 64ºNord på selveste valentinsdagen. 

Aktuelt