spesialitet-utdeling.jpg (1)
Bryggerifestivalen | 01.08.19

Trøndelag er lokalmatrike nummer 1 i Norge

- Dette er utvilsomt Norges aller, aller beste lokalmat- og drikkefestival! Og nå har Trøndelag inntatt Norgestoppen når det gjelder Spesialitetsmerkede produkter. Dette er Norges lokalmatrike nummer 1, sa administerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. Hun delte ut heder og ære til trønderske produsenter på første dag av Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim.

Tekst og foto: Matmerk

Fire fornøyde lokalmat- og drikkeprodusenter fra Trøndelag strålte om kapp med sola på første dag av Trøndersk matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim. Både ost, is, øl og akevitt fra Trøndelag fikk tildelt kvalitetsmerket Spesialitet for unik smak.

- Med disse tildelingene er Trøndelag utvilsomt lokalmatfylke nummer 1 i Norge. Hele 21 produsenter med 123 ulike produkter, det er det ingen andre fylker som slår, sier Nina Sundqvist. - Og det gleder meg at så mange ulike deler av Trøndelag var representert blant de produktene som gikk gjennom fagjuryens nåløye.  Det vitner om at høy kvalitet er standarden i hele dette matriket i midten av Norge, avslutter Sundqvist.

Is og ost fra Fosen

Fra Reins Kloster på Rissa kommer Bringebærsorbet og Karamelliskrem. Begge er lagd på egne økologiske råvarer. Fagjuryen som tildeler Spesialitet mente at dette var iskrem og sorbet av ypperste klasse. Bringebærsorbeten til Reins Kloster er den med høyest prosent bringebær i Norge.

- Vår bringebær-sorbet inneholder hele 76 % bringbær og den inneholder ikke fortykningsmiddel. Derfor er andelen bær høyere enn det som er vanlig og sukkermengden er mindre. Det er det som gir den gode smaken, sier Hans Horneman fra Reins Kloster. 

Fra Hindrum Gårdsysteri kommer Kjerringklump. En økologisk Cheddar ystet av melk fra egne kyr. Osten ystes etter den klassiske cheddar-metoden. Etter pressing i form smøres osten med egen-ystet smør og kles i bomullslerret for videre lagring i modningsrom i minimum 6 måneder.

Vi produserer kun med melk fra våre egne kyr. I tillegg bruker vi lerret ved lagringen og dette er den gammeldagse metoden for cheddarproduksjon. Kyrne beiter mye på blomsterenger og dette gir en spesiell smak med hint av blomster, sier Frode Hindrum fra Hindrum Gårdsysteri.

Gylden akevitt fra Inderøy

Fra Inderøy Brenneri på Berg Gård kommer Den gyldne Aquavit.
Hovedkrydderet er Inderøykarve som er produsert på Berg Gård. I tillegg brukes krydderdestillater av kvannfrø, mjødurt, løvetann og granskudd. Akevitten er søtet med sommerhonning fra Berg Gård.

- Utrolig stas med Spesialitetsmerket. Det viser at vi er på rett vei etter flere års hardt arbeid. Det er viktig for oss å bruke lokale råvarer. Alt fra karve til krydder og honning kommer enten fra gården vår eller fra en av nabogårdene. Vi har også nettopp vunnet en sølvmedalje på en internasjonal konkurranse i London, sier Svein Berfjord fra Inderøy Brenneri på Berg Gård.

Stolt øl fra Stjørdal

Fra Stolt bryggeri kommer ølet Røyklagt, et helnorsk gårdsøl med sterke, historiske tradisjoner fra Stjørdal. Alle råvarene som benyttes til bryggingen av ølet er norske og helt lokale fra området.

- Det som er spesialet med Røyklagt er at vi har prøvd å løfte fram en veldig gammel øltradisjon fra Stjørdalen. Vi har hatt tilgang på mange lokale folk sin kompetanse og erfaring, og basert på det og lokale råvarer har vi klart å lage vår versjon av dette tradisjonsrike ølet. Salget går veldig bra, og det tror jeg er fordi vi har så gode norske råvarer, de snakker for seg selv. Så det er bare å be ditt lokale Vinmonopolet om å bestille det, sier Mikael Slettedal fra Stolt bryggeri.


Røyklagt er det tredje norske ølet som får tildelt spesialitet-merket. Foto: Leiv Aspén / Oi! Trøndersk Mat og Drikke

Fakta: Spesialitet - offisiell merkeordning for lokalmat

  • Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge
  • Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse
  • Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker
  • Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet
 

Aktuelt