Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Frida Kronberg, daglig leder ved Stolt Bryggeri på Stjørdal, tar med seg tusen år gamle røykpregede maltøltradisjoner og innovativt bringebærbrygg når bryggeriet kommer til Bryggerifestivalen i Trondheim 29-31.juli.
Det har vært brygget maltøl i Stjørdal i over tusen år. Da det på begynnelsen av 1900-tallet ble forbudt med alkohol fikk Stjørdal kommune unntak fra regelen, og folk kunne få brygge øl på gårdene så lenge de maltet bygget selv. Det finnes fortsatt såinghus den dag i dag, og det er mye kompetanse i området på røyking av malt for å lage det særegne maltølet med røyksmak. Frida Kronberg, daglig leder på Stolt Bryggeri, forteller om øltradisjonene i kommunen.- Stjørdal er en landbrukskommune, du kan høste kornet på gården din og røyke det selv så det gjør at folk brygger, gjerne mot jul, sier hun.
Frida Kronberg er daglig leder ved Stolt Bryggeri og synes mat- og drikketradisjonene i Stjørdalsføret er spennende. Foto: Bjørn Fuldseth
Hver gård har sin egen unike vri på det, og i Stjørdal Bryggelag møtes de en gang i året og smaker på hverandres øl, og det er både sosialt og lærerikt. - Vi har samme prosess på ølet vårt på Stolt, men i større omfang, sier hun.
Les om Røyklagt, gullvinner i kategorien røykøl, Barcelona Beer Challenge 2019
For å lage Røyklagt, det tradisjonelle røykpregede Stjørdalsølet, kjøper de korn av en bonde på Hegra. Alle ingrediensene i Røyklagt er 100% lokalprodusert. De samarbeider med Klostergården Tautra, hvor det er et såinghus, og røyker kornet der. Klostergården har også et røyklagt øl, Alstadberger, som de har fått Matmerk sitt spesialitetsmerke for.
Les om Alstadberger herInne på såinghuset er det tre vedfyrte ovner, og kornet spres utover treplanker med små hull i. Røyken går gjennom plankene og opp i kornet. Det er tjukk røyk i hele rommet og kornet må passes på konstant så det ikke brenner seg.
Maltet røykes på såinghuset på Klostergården Tautra.
De får hjelp av Tyson Weaver fra Bonsak Gårdsmalteri til å røyke ølet. Bonsak ligger på Skogn, bare noen mil unna Stjørdal, og er en av få norske håndverksmalteri basert på kun lokaldyrket bygg. På Stolt bruker de malt fra Bonsak i mange av de andre ølene sine.
Etter røyking tørkes bygget og renses, før det brygges øl på det. Hele prosessen tar 8 dager, og ølet tilsettes mer kullsyre enn tradisjonelt maltøl.
Tyson Weaver (t.v.) fra Bonsak Gårdsmalteri er med når de røyker kornet. Til høyre gründer av Stolt Bryggeri Mikael Slettedal
Røyklagt er et øl som blir med til Bryggerifestivalen i Trondheim 29-31.juli, sammen med andre nyheter og øl som brygges og tappes i disse dager. - Vi gleder oss til komme til Bryggerifestivalen i Trondheim, vi har snakket om det et halvår nå. Vi har godt samarbeid med mange av bryggeriene som kommer dit, og det er en artig arena å møte folk på, både bryggere og et publikum som er veldig interessert. Det er også fint å få vise oss frem nasjonalt, sier hun. Her ser du oversikt over bryggeriene som kommer til Trondheim 29-31.juliFrida Kronberg har bodd i Oslo sentrum i over ti år, og det var litt av en kontrast da hun flyttet til Stjørdal for noen år siden. - Jeg er oppvokst i Norrland i Sverige og er vant med tradisjoner, så det føltes litt som å komme hjem da jeg kom til Stjørdal. Her går det i sodd og aspik og andre mat- og drikketradisjoner som ikke går av med tiden, ler hun.Kronberg er interessert i ulike smaker, og sier hun fortsatt er i en oppdagelsesfase av lokale trønderske produsenter og unike smaker. - Trøndelag har overrasket meg, folk tar vare på de råvarene de har rundt seg og det vises i kvaliteten. Det er fascinerende at det er så mange lokale produsenter, her har de en bringebær-bonde, jeg visste ikke at det var en ting?! sier hun og smiler.Les om Stiora, øl brygget med lokale bringebær