Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Tidligere Miss Universe og Stjørdaling Mona Grudt har et nært og godt forhold til jula. I dag bor hun i Trondheim men tradisjoner fra heimbygda står sterkt. Hun mener Stolt Bryggeri har sjel og hun spiser gjerne julemat fra Meråkerkjøtt.
Tekst: Ingeborg Collin/ Foto: Pernille Førde Kleins
Det er ingen feiringer i Norge vi har så sterke tradisjoner knyttet til som jula. I Trøndelag er innbyggerne stolte av lokalmatprodusentene sine. Før jul skal Matriket Midt møte noen kjente skikkelser fra matregionen, som alle har sterke og gode minner fra julefeiring ved kyst, fjord og innland.
Mona Grudt vokste opp på Stjørdal. Den tidligere Miss Universe, artisten og programlederen har et nært og godt forhold til jula.
- Hos oss spiste vi alltid ribbe, og som for mange var det stor spenning til dette med å få svoren sprø, sier Grudt. Hun forteller at det var faren som sto for matlaginga hjemme på Stjørdal, og sannelig fant hun seg også en mann som både er veldig flink til å lage mat og som er like glad i jula som henne.
Den tidligere Nordtrønderen har et nært forholdt til hjembygda si, og kjøper gjerne julemat fra Meråkerkjøtt. Juleølet fra Stolt bryggeri løfter hun også fram.
- Det er et bryggeri med sjel som gjør meg ordentlig stolt av å være Stjørdalsjente, sier Mona, som selv ikke har så mye med matlagingen å gjøre, men liker å pynte og gjøre det hyggelig rundt seg.
- Alle har jo et forhold til jula. Hos oss bærer jula preg av de tradisjonene jeg har tatt med meg hjemmefra, men bærer også spor fra tida jeg bodde i USA, sier hun. Barna til Mona er halvt amerikansk, og det er viktig for henne å ta vare på deres familietradisjoner i barndomshjemmet.
- Hjemme hos meg på Stjørdal ble det alltid pyntet på lillejulaften, men i USA pynter man allerede etter Thanksgiving (i november), og jeg har nok tatt med meg noe av dette inn i mine egne tradisjoner, sier hun.
I de fleste kulturer spiller maten en sentral rolle under høytidsfeiringer. I Trøndelag dominerte i gamle dager ribba som julemat på julebordet. Når julegrisen ble slakta ble alle deler av dyret tatt i bruk. Ribba ble servert på julaften, juleskinke ble gjerne servert i mellomjula og som pålegg, og blod og innmat ble til pølser, medisterkaker, og blodpannekaker. Når folk flytter på seg, endres tradisjonene våre, men mange elementer har også holdt seg uforandret over tid.
Hjemme på Stjørdal minnes Mona at jula var forbundet med overtro og magi, og det var sterke tradisjoner knyttet til hvordan man skulle oppføre seg i juledagene.
- Bestemor fortalte at på julaften, etter klokka 12 så kunne dyrene snakke, og det var ikke lov til å gå ut og lage spor i snøen 1. juledag, ler Mona. Slike forestillinger fantes det mange av over hele Trøndelag.
Det er så vidt bryggerisjef Mikael Slettedal i Stolt Bryggeri har tid til å snakke med Matriket Midt i telefonen. Det er nemlig kø i utsalget.
- Grunnen til at vi heter Stolt er jo for at vi er stolt av Stjørdalen og ikke minst Mona Grudt, derfor er det veldig godt å høre at det er flere som tenker det samme om Stjørdal. Vi har vært på markedet bare siden mars 2018, og vi er glad for at vi har fått såpass stor oppmerksomhet i Stjørdal og i Trøndelag. Det at noen har lagt merke til oss er rørene og veldig artig å høre, sier bryggerisjefen, og forteller at de var spente på hvordan desember ville bli.
Bryggerisjef Mikael Slettedal blir ekstra stolt når Mona Grudt framsnakker det ferske bryggeriet i Stjørdal, som har det travelt om dagen. Det er kø i utsalget og folk bestiller på nett.
- Det er fortsatt lite aktivitet i uteliv og restauranter, men vi har blitt sakte og forsiktig oppmuntret av at salget i butikk og på det private markedet går oppover. Det er veldig mye folk som er innom bryggeriet for å handle øl. En liter solgt i utsalg er to-tre i butikk på grunn av marginene, sier Mikael.
For bare noen dager siden fikk Stolt Bryggeri lov til å kjøre ut også i Levanger.
- Vi begynte med utkjøring i mars i Stjørdal og i Levanger for noen dager siden. Vi er fornøyd, men å få trøndere til å bestille øl på døra må tilvennes, sier bryggerisjefen før han må legge på for å betjene kunder i utsalget.