Aslaug-Rustad-p%c3%a5-Matstreif.jpg (1)
Matriket Midt | 03.09.19

Sammen bygger vi matnasjonen Norge!

Mat- og landbruksdepartementet ønsker å bygge matnasjonen Norge. Da trengs det sterke matregioner, mener aktører i Trøndelag og Rogaland. De står derfor sammen om å vise fram lokale mat- og drikkespesialiteter under Matstreif i hovedstaden til helga.

Og det er to sterke matregioner som forener krefter når Matriket Midt og Matregion Rogaland står side om side på Matstreif i Oslo til helga. 

– Når vi skal bygge matnasjonen Norge må vi starte lokalt med produsentene. Deretter bygge videre regionalt og til slutt nasjonalt. 

Det mener Aslaug Rustad, daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, et non-profit aksjeselskap som i en årrekke har jobbet for å løfte lokalmaten i Trøndelag. 

– Det er mange som ser til Trøndelag nå. Her har vi i fellesskap bygget en sterk matregion, og er store både på matspesialiteter og volumproduksjon, påpeker Rustad. Derfor er det også interessant å samarbeide med andre regioner og sammen løfte Norge som matnasjon. Sammen med Trøndelag topper Rogaland statistikken på matproduksjon her i landet. Det var tanken vår ved å invitere Rogaland til å stå sammen med oss på Matstreif, og vi ser fram til å bli bedre kjent og styrke samarbeidet. 

Trøndelag og Rogaland har mye til felles. både Gladmat og Trøndersk Matfestival er profilerte matfestivaler, begge regionene har utformet egne matmanifest, og står til sammen for en stor del av matproduksjonen i Norge. 

– Vi er svært takknemlige for dette initiativet, fordi vi alltid ønsker å vise at samarbeid på tvers av regioner er svært positivt. Vi tror vi blir mye mer synlige nå som vi får stå sammen med Matriket Midt, og vi gleder oss veldig, sier Maren Skjelde, daglig leder i Gladmat.

Interessen for mat i reiselivet øker, og lokalmaten kan spille en sentral rolle i vekst og verdiskaping.  I likhet med trønderne stiller rogalendingene både med lokale produkter og reiselivsaktører. Når regionene promoteres som reisemål er det lokalmat og bærekraft som står i fokus. 40% av både norske og utenlandske turister regner kulinariske opplevelser og matopplevelser som svært viktig for sin Norgesferieferie ifølge Innovasjon Norge. 

Takk til Innovasjon Norge i Trøndelag og Rogaland, samt Rogaland fylkeskommune og fylkesmannen i Rogaland som har bidratt til å realisere dette samarbeidsprosjektet.

Du treffer oss på Stand 75 og 76 på Rådhusplassen i Oslo fredag 6. og lørdag 7. september.


Aktuelt