Petra%20Sestak.jpg (2)
Matriket Midt | 03.11.20

Roadtrip med reiselivssjefens spesialiteter

Lyst på en roadtrip stappfull av matspesialiteter? I Trøndelag har vi 49 registrerte matspesialiteter. Her får du full oversikt og reiselivssjef Petra Sestak sine beste tips til hvor du må stoppe for å finne trønderske matskatter.

-Mat er en bra inngang for å bli kjent med trøndere og trøndersk kultur. På Frosta får man kjøpe grønnsaker fra ei bu og vippse – det er ganske innovativt, og ofte møter man produsentene som har tid for en prat rundt en kopp kaffe. I Trøndelag har folk tid til deg, og det føles trygt, sier daglig leder Petra Sestak i Trøndelag Reiseliv. 

Daglig leder Petra Sestak i Trøndelag Reiseliv nyter en "Libab" i Namsos under årets Trøndersk Matfestival - et sted nær deg! FOTO: Silje Kolaas.

Vår reiselivssjef er fra Tyskland, noe som er en styrke når hun skal presentere Trøndelag som destinasjon for internasjonale turister; hun vet hva som er unikt med Trøndelag. Vi trøndere tar jo gjerne fiskeboller og fiskekaker for gitt, mens for en som aldri har spist noe sånt før så er det veldig unikt og spesielt. Og det betyr ikke at man nødvendigvis liker det man får, men det er unikt, annerledes, noe man aldri har smakt. Mange reisende fra asiatiske land, for eksempel, synes ikke blåmuggost er noe godt. Sestak er, i likhet med de internasjonale turistene, nysgjerrig på nye smaker. 

Reiselivssjefens favoritter 

Har du lagt merket til dette merket på en matvare i butikken? Dette er en merkeordning som viser deg vegen til god lokal mat og god lokal drikke. I Trøndelag er det for tiden 49 matmerkspesialiteter. Her finner du en oversikt.  

Det offisielle Spesialitetsmerket fra Matmerk formidler at produktet er av en viss kvalitet, selv om Sestak forteller at hun også har mange andre favoritter som ikke har spesialitetsmerket.
- Jeg elsker brød fra Stokkøy Bakeri, og hver gang jeg kjører utover Den Gyldne Omvei kjøper jeg grønnsaker fra Frosta, sier Sestak, som også er veldig glad i Skjenning fra Røra Bakeri, og mange oster fra Gangstad.

- Spesielt Granstubben, som skal varmes i ovnen, er en favoritt. Skjørost fra Rørosmeieriet gir meg minner fra barndommen, sier hun. Sestak er født i Praha, og der har de en ost som ligner på skjørost. Skjørost er ikke bare en spesialitet, men er lovfestet som matarv gjennom å ha Beskyttet Geografisk Betegnelse. 

Reinkjøtt en favoritt

- Reinkjøtt er det beste som finnes. Jeg hadde aldri spist det tidligere, og synes det er en veldig spennende smak. Som trønder tenker man kanskje ikke over alle de unike produktene vi har. Ikke glem det, disse håndverks-produktene er et viktig aspekt og sier mye om en kultur. Det handarbeidet som er lagt ned er virkelig imponerende, sier Sestak.

Reiselivssjefen drar på julemarked på Røros og til fjell- og fårikålfestivalen på Oppdal. Badsturøkt lam fra Bortistu er også en av hennes favoritter. Ta deg en Spesialitets-reise du også, og slå av en prat med alle de fantastiske matprodusentene vi har i Trøndelag.
Starter du i sør, kjører kysten oppover og til nord i fylket og runder nedover og avslutter helt øst i Trøndelag, ja da får du med deg alle Matmerk spesialitetene og mye veldig god mat, og også helt unike smaksopplevelser på nasjonalt nivå. Her finnes matvarer du ikke ser maken til andre steder i Norge. Ta plass! 

Trøndersk spesialitets-roadtrip

Her er en beskrivelse av alle matspesialitetene i Trøndelag og hvor du finner de.

Nordover

Så kjører vi nordover til Orkland kommune og Orkladal Gårdsysteri, der er det god ost i Høvding Sverres navn. Så fortsetter du opp til Orkanger og tar rett vest og kommer deg ut til øya Frøya via ferga fra Brekstad. Nå er du langt ute i det ville vakre øyriket helt ytterst på Trøndelagskysten. På Frøya røyker de laks med spesialitetsmerke hos Garnviks Røkeri. Fra Frøya kjører du tilbake nesten inn til Trondheim; fra Flakk tar du ferga over til Rissa på Fosen, her er nemlig Reins Kloster. Få med deg mye historie og klosterruiner og vit at her er det prisvinnende sorbet og is å få. På fjordsiden av Fosen, i Vanvikan, ligger Hindrum Gårdsysteri i Vanvikan og her har de mye god ost. Herfra fortsetter du nordover på Fosenhalvøya til du kommer til Inderøy. Her må du nesten overnatte, for her er det mye godt! Du får oster i verdensklasse fra Gangstad Gårdsysteri, Skjenning fra Røra Bakeri og Matmerk-pølser fra Inderøy Slakteri. Inderøy Bryggeri og Berg Gård har gode smaker i sin akevitt; Den Gyldne Aquavit. 

Inderøy

Fra Inderøy kjører du E6 sørover til Frosta og ut på øya Tautra. Her lager Klostergården Tautra en prisvinnende øl som heter Alstadberger. Fra Frosta tar du turen videre ned til Stjørdal, der er det mer god drikke hos Stolt Bryggeri med ølet Røyklagt.
Så kjører du sørøst-over for Trondheim, til Selbu. Her lager Lykkemat granola, havremarvkjeks og svedjerugkjeks. Herfra dreier du ned til finalen i Rørostraktene. Her beiter reinsdyr og Rørosrein har mange reinskjøtt-spesialiteter. Rørosmeieriet står for yoghurt, smør og rømme, og Galåvolden Gård rører RørosIs med tyttebær, molter, blåbær og krokan.

Nå er du mett og god, og når du er klar kan du kjøre ruta en gang til.
God tur!

Aktuelt