Pop-up-meny.jpg (1)
Matriket Midt | 01.11.19

Pop Up Restaurant & Matfag

Noen av Trondheims beste restauranter inspirerer og vekker matengasjement hos byens ungdomsskoleelever.

Skolekjøkkenet er for anledningen forvandlet til en proff restaurant, bak grytene står en gjeng 10.klassinger. De baker, steker, koker, posjerer og visper. Det damper fra kasseroller mens kokkekniver skjærer, snitter og hakker. Bordene dekkes opp med millimeterpresisjon, og drinker skjenkes med stø hånd. Stemningen er uanstrengt, selv om klokka tikker ubønnhørlig mot service – denne gjengen har full kontroll.

Vekker engasjement og matglede

Pop-up Restaurant & Matfag er et rekrutteringskonsept i regi av fagnettverket for Restaurant- og matfag i Trøndelag. Her får ungdomsskoleelever et innblikk i restaurantdrift når noen av byens beste restauranter inntar skolekjøkkenet for en dag.

Målet er å inspirere og vekke engasjement for mat, og få flere ungdommer til å velge restaurant- og matfag på videregående skole. At slike tiltak faktisk fungerer, er søkertallene til Strinda vgs. et tydelig bevis på. Her har antallet søkere til restaurant- og matfag økt betraktelig de siste par årene. For yrkesfag kan ikke formidles gjennom teori. Her får elevene praktisk erfaring med hva fagene faktisk innebærer.

Vi har med oss særdeles dyktige kokker og servitører som instruerer og bistår elevene, og vi bruker spennende råvarer og teknikker som er ukjent for mange av elevene. I tillegg har restaurantene med seg lærlinger som er viktige ambassadører. Vi ser at dette inspirerer flere til å søke restaurant- og matfag, sier Geir-Rune Larsen, avdelingsleder for restaurant- og matfag ved Strinda videregående skole og leder for Fagnettverket for Restaurant- og Matfag i Trøndelag

Blussuvoll ungdomsskole fikk denne uka besøk av Røst Teaterbistro og To rom og kjøkken. 15 heldige elever fikk tilberede og servere en fireretters vegetarmeny basert på lokale råvarer til lærere og medelever. Her måtte elevene som ønsket å delta skrive en søknad og begrunne sin motivasjon. Likevel var pågangen så stor at det hele måtte avgjøres ved loddtrekning. I etterkant av besøket inviteres elevene til lunsj på Røst, hvor de får servert lunsj og får vite mer om hvordan det er å jobbe i restaurantbransjen.

Og det er tydelig at konseptet slår an, både blant deltakerne og gjestene. At dette er morsomt og lærerikt er noen av tilbakemeldingene som går igjen blant elevene.

I likhet med andre rekrutteringstiltak, som  Ung Restaurant, er dette et felles løft fra en samlet bransje. Restaurantene tar med seg sine kjøkken til ungdomsskoler rundt om i Trondheim. Kokker, servitører og lærlinger veileder og bistår elevene underveis. Råvarene sponses av lokale leverandører.

I høst har Pop Up Restaurant & Matfag besøkt seks ungdomsskoler i Trondheim:
Britannia Hotel besøkte Charlottenlund og Sunnland. Søstrene Karlsen har poppet opp hos Markaplassen og Rosenborg, mens Hoeggen og Blussuvoll har hatt besøk av Røst Teaterbistro. To rom og kjøkken har vært ansvarlig for serveringen på alle skolene.  Opplæringskontoret for Hotel og restaurantfag i Trøndelag deltok også og informerte om de ulike yrkene.

 

Aktuelt