Inge%20Johnsen.png (2)
Matriket Midt | 16.12.20

Møter motgang med selskapskasser

For Liankokken Inge Johnsen er jula årets høydepunkt. Årets jul ble ikke som planlagt, men matgleden er sterkere enn begrensningene koronasituasjonen gir. Nå kan du både hente og få selskapskasser levert på døra.

Tekst: Ingeborg Collin/Foto: Even Langmo Adresseavisen

Det er ingen feiringer i Norge vi har så sterke tradisjoner knyttet til som jula. I Trøndelag er innbyggerne stolte av lokalmatprodusentene sine. Før jul skal Matriket Midt møte noen kjente skikkelser fra matregionen, som alle har sterke og gode minner fra julefeiring ved kyst, fjord og innland.

For Liankokken Inge Johnsen er jula årets høydepunkt. i 15 år har han drevet Lian Restaurant og organisert julebord for store og små bedrifter og familier. Koronasituasjonen har vært vanskelig for restauranten hans. I stedet for å stenge dørene har de nå lagt om drifta midlertidig og produserer selskapskasser med julemat som kan hentes til på Lian eller leveres til bedrifter som julegaver til ansatte, eller til familier på julaften og i mellomjula.

På Lian Restaurant sin nettside finner du de ulike matkassene. 

- Korona setter ikke stopper for at Lian skal spre matglede, sier han og understreker at lykken av å sitte rundt et pent dekket bord med mennesker du er glad i og dele et godt tilberedt måltid kan ikke måles i penger. 

-  Det er ekstra stas å se hvordan folk gleder seg over god julemat som vekker minner for de aller fleste. For meg er det viktig å spre matglede til alle. Både til eldre på gamlehjem, barn på skoler og mennesker som av ulike grunner ikke kan lage maten sin selv, for eksempel de som ligger på sykehus. Mat er omsorg og mat er glede. Det er en del av vår kulturarv som vi aldri må effektivisere bort, sier kokken som har et glødende engasjement for husmannskost og tradisjonsmat.

Vi bør spise mer sild

Det er ingen høytid vi har som er så nært knyttet til mat som nettopp jula mener Johnsen. Jul er samvær, hygge og tradisjoner og han minnes selv jula i Bjugn der han vokste opp.

- Hos oss var det ribbe som sto på menyen på julaften. Men mamma var også spesialist på ulike silderetter. Silda er tradisjonsmat, det hadde vært tynt befolka her i landet hadde det ikke vært for sild og potet, sier han.

- Andre kulturer har mer tradisjon for bruk av sild på julebordet enn oss, men det er jo den mest kortreiste maten som finnes, og vi burde spise mer sild gjennom hele året, mener Liankokken. 

Lyst til å gi bort lokalmat til jul? Her finner du en oversikt over både utsalg, nettbutikker og produsenter.

Aktuelt