MTFlak.jpg (1)
Matriket Midt | 27.03.21

Lær Martins lekreste frokostretter med egg

Nordmenn spiser i snitt ett egg hver dag i løpet av påska. Martin Trana Flak gir deg tipsene som tar påskefrokosten til nye høyder.

Tekst og foto: Camilla Næss

Vi mennesker har spist egg til alle tider. Og nå til påske kan vi rett og slett ikke få nok. Nordmenn spiser 26 millioner egg i løpet av påska. Det tilsvarer et daglig egg per hode gjennom helligdagene. 

Og det er ikke så rart. Egg kan varieres i det uendelige og kler alle dagens måltider. Eggets suverene egenskaper gjør det dessuten til en uvurderlig ingrediens på kjøkkenet. Blant veldig mye annet hever egg baksten, tykner sausen, binder vaffelrøra og emulgerer fettet i for eksempel bernaise og majones. 

Men nå i påska skal egget få stå og skinne for seg selv i alle sine vidunderlige former og farger. Kokt eller stekt egg til frokost? Og hva med en bondeomelett til lunsj? Eller prøv deg på en godt krydret eggecurry til middag - før du runder av dagen med et ørlite glass eggelikør.

Variasjonsmulighetene er så mange at selv den mest fantasiløse kan spise sitt daglige egg i ny drakt hver dag i påskeuka. 

Spekeskinke is the new bacon: Det må ikke for enhver pris være egg og bacon. Sprøstekt coppaskinke er et minst like godt følge til det stekte egget ditt,
forsikrer Martin Trana Flak. Velg gjerne en skinke av god kvalitet - den er ofte mindre salt. 

Eggekunst 

Selv om enhver kan greie å knuse et egg, så er det en kunst å lage en skikkelig god omelett. Vi har spurt Martin Trana Flak om han har noen tips å dele. Og ifølge kokken fra Namsos er det slet ikke mye som skal til for å løfte påskefrokosten til nye høyder.

– Det folk flest gjør feil er å steke eggene for lenge. Omeletten skal tas av varmen før den setter seg helt. Da får du en fløyelsmyk og saftig omelett. Tørr eggerøre er heller ingen smaksopplevelse, sier Trana Flak. 

I hans tid som kjøkkensjef ved Scandic Nidelven gikk det daglig ut 1500 egg fra kjøkkenet til gjestene som nøt Norges beste frokost ved elvebredden. Nå har den prisbelønte kokken tatt fatt på nye utfordringer som kjøkkensjef hos en annen gullvinner. Hegstad & Blakstad er på trøndermunne kjent for å drive Trondheims beste kantiner, så det var ingen stor overraskelse da de gikk til topps i kantine NM i 2018. Vi vet jo at Trøndelag fostrer de beste – både råvarer og kokker. 

Det beste fra Matriket Midt

Nå som de fleste sitter på hjemmekontor satser Hegstad & Blakstad hovedsakelig på catering. Helgepakken har blitt et populært tilbud blant Trondheims befolkning. En tre-retters middag basert på utsøkte, lokale råvarer. Helgepakken er ferdig tilberedt av dyktige kokker, og kan enkelt varmes opp hjemme på ditt eget kjøkken. 

Lokale råvarer er noe Trana Flak brenner for, og det handler både om kvalitet, nærhet og bærekraft. Det er ikke tilfeldig,  mener han, at vi får de beste grønnsakene fra Frosta – Trondheims kjøkkenhage, eller verdens beste kamskjell kommer fra Frøya. Alt vi har rundt oss spiller en rolle når det kommer til den gode kvaliteten på råvarene.

– Ved å velge lokale råvarer får du også en helt annen nærhet til råvarene. Du kan være sikker på at de bøndene vi har i Trøndelag har gjort en formidabel innsats for å få det beste ut av råvaren de leverer. Og hvorfor kjøpe langreiste egg når du kan handle fra den lokale bonden rett utenfor byen? 

Martin Trana Flaks omelettvettregler

1. Velg riktig utstyr – den ultimate omelettpanna har teflonbelegg og ikke for stor. Helst 20 cm i diameter. 
2. Du kan bruke vann, du kan bruke melk – men omelett blir best med fløte.
3. Ta omeletten av varmen før den setter seg helt. Da får du saftig, fløyelsmyk omelett. Lar du den stå for lenge blir den tørr. 
4. Pisk eggene, men ikke for mye! Eggemassen skal bli skikkelig blandet, men ikke altfor luftig.
5. Smør etter forholdene – litt nøytral olje i panna sammen med smøret gjør at smøret tåler høyere varme. 
6.     Grønt er skjønt – velg friske urter!

Trikset for å få en fløyelsmyk eggerøre er det samme som for omelett - varmekontroll! Pisk egget godt før du heller det i varm panne. Så drar du panna av varmen, og rører godt så egget ikke blir for varmt. Når eggerøren begynner å bli fast har du i en liten klatt smør og gressløk. Trekk panna tilbake over varmen og rør in smøret. Før røren setter seg helt trekker du panna igjen av varmen, og anretter det hele på tallerken.

Egg Benedict - posjerte egg med hollandaise

Gjør litt ekstra stas på påskefrokosten med denne klassikeren. Her er det viktig å bruke ferske egg, er eggene for gamle samler ikke eggehviten seg like godt rundt plommen.

Til posjerte egg trenger du:
Egg
Vann
Eddik

Kok opp vann og hell i noen spiseskjeer eddik.
Knekk egget i et glass e.l.
Lag en virvel i det kokende vannet med en skje, og hell egget forsiktig i midten av kjelen. Virvelen gjør at eggehviten vil samle seg rundt eggeplommen. Hjelp egget å forme seg med en skje.
La eggene trekke i vannet i 3-4 minutter, før du tar dem opp med en hullsleiv og lar dem renne av seg på et kjøkkenpapir.

Til hollandaisen trenger du:
Eggeplommer
Smør
Sitronsaft

Smelt smøret, og la det klarne, da faller salt og melkeproteiner til bunns.
Pisk sammen eggeplommene over vannbad (en kjele med kokende vann, og en bolle som passer godt i kjele)
Når eggene bekker lunka temperatur er det på tide å spe inn smøret, litt av gangen. Smak til med salt og sitronsaft.
Server med nystekt brød – eller rist noen gamle skiver til de blir som nye, litt spekeskinke og litt grønt. 

Hvit eller kvit eggeplomme?

Har du først laget hollandaise har du et glimrende utgangspunkt for morgendagens frokost - eggehviteomelett. 

Du trenger:
Eggehviter
Vann
Salt
Gressløk

Pisk eggehviter og en liten dasj vann. Stekes i litt olje i omelettpanne til den begynner å sette seg. Fold omeletten, dryss over frisk gressløk, et voila! 

Eggehviter til overs? Overrask med en eggehviteomelett på frokostbordet!

Aktuelt