8.png (6)
Matriket Midt | 04.11.20

- Jeg skal bli kokk på sjøen eller på land

Even Sund Kvalø fra Rørvik ungdomsskole er en av 18 ungdomsskoleelever som deltar på Ung Restaurant i Rørvik. Sammen med profesjonelle kokker får ungdommene lage en treretters meny av lokale råvarer til foreldre, politikere og lærere.

- Til forrett lager vi kamskjell. Det er litt viktig at ungdommene har bestemt menyen sammen med meg. Vi hadde et teambuildingsmøte i begynnelsen, så ble vi enige om hva vi skal lage. Deretter skal vi lage en puré av blomkål og selleri, sier kokk Trond Nubdal, som leder et av tre lag denne dagen på Ytre Namdal videregående skole, som har restaurant- og matfag som utdanningsløp. 

Kokk Trond Nubdal koser seg på kjøkkenet sammen med det som kan bli fremtidens kokker. Som Victoria Ngaiza Finnvik og Christine Williksen.

Elevene kommer fra Bindal, Kolvereid, Terråk og Rørvik. De er delt opp i tre lag som får jobbe med hver sin kokk. De to andre kokkene er Andreas Holmboe, som driver restauranten 65 grader nord i Rørvik og Stian Tømmervik som jobber på sjøen for et rederi. 

- Jeg har lyst til å jobbe som kokk på sjøen eller på land. Jeg synes det er artig å lage mat, det er noe man kan gjøre hjemme også, sier Even Sund Kvalø fra Rørvik ungdomsskole, han kommer til å velge restaurant- og matfag på videregående skole. 

Kokk Stian Tømmervik leder laget fra Rørvik ungdomsskole. Fra venstre Hermann Rosenvinge, Even Sund Kvalø, Nora-Elise Olsvik, Malin Dekkerhus Sørø og Frida Myhre Martinsen. 

Dette er inspirerende

- Det er så inspirerende for elevene som kommer hit og får en dag sammen med profesjonelle kokker utenfra. Det inspirerer meg som lærer også. Jeg trenger påfyll hvis jeg skal inspirere de som går her. Dette bidrar til å utvikle både meg som lærer og faget. Skal vi ha en god skole må vi følge med på utviklingen, sier kokk og lærer Heidi Hernes på restaurant- og matfag på Ytre Namdal videregående skole. 

- Det å se matgleden hos ungdommene som er her, men også gleden kokkene har, viser at dette er et yrke du må velge med hjertet, sier Hernes og berømmer at Oi! Trøndersk Mat og Drikke kommer til Rørvik for å arrangere Ung Restaurant i samarbeid med skole og næringsliv.

- Vi får til så mye mer sammen. Sist vi hadde Ung Restaurant dro jeg hjem etter 14 timers dag-  lykkelig sliten, sier læreren. 

Vinnerne av de tre lagene ble elevene fra Bindalseidet. Alle får en kokkejakke med brodert navn på i premie.

Lokale råvarer

Råvarene elevene bruker er fra Trøndelag. Bama leverer alt av grønnsaker til Ung Restaurant, dyrket i Trøndelag, kamskjelldykker Christian Bruseth har levert kamskjell fra Namdalskysten, Nubdalseng Gård har levert økologiske bær fra Kolvereid, Rørosmeieriet har levert økologisk yoghurt og meieriprodukter og SinkabergHansen har levert fersk laks fra Namdalskysten. 

Kokk og lærer Heidi Hernes sammen med prosjektleder Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke på kjøkkenet under Ung Restaurant i Rørvik.

Liv Arina Kvaløy, Viktoria Ngaiza og Christine Williksen lærer seg å tilberede kamskjell fra kamskjelldykker Christian Bruseth. 

Tore Rørdal fra kokkelauget i Nord-Trøndelag er dommer. Han ser etter både samarbeidsevne og nøyaktighet. Even Sund Kvalø og Hermann Rosenvinge liker å lage mat. 

Kamskjell til forrett.

Laks til hovedrett.

Dessert laget av mandeldbunn, yoghurt, sorbet og bringebær.

Foreldre, politikere og næringsliv fikk servert treretters middag under Ung Restaurant i Rørvik. Her er en fornøyd ordfører Amund Hellesø i Nærøysund kommune, sammen med leder Terje Sørvik for hovedutvalg næring i Trøndelag fylkeskommune, Frode Lauritzen fra Sinkaberg Hansen, banksjef Sunniva Nicolaisen Sparebank1SMN Rørvik, rektor Anita Frelsøy Ytre Namdal videregående skole og prosjektleder Brit Melting fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Aktuelt