Hogna3.jpg (1)
Matriket Midt | 05.11.21

Hogna Brygg feirer fem år med servering av kake bakt på Hognaøl

Det populære bryggeriet Hogna Brygg feirer i dag fem år. Fra bryggeriet på Kotsøy når de ut med ekte trøndersk øl til hele landet, og er i vekst basert på lokale ingredienser, brukt bryggeutstyr og miljøvennlig produksjon.

- Drømmen var å levere kvalitetsøl med mye smak, både i dagligvare og til horeca, og til alle typer mat. Det har vi fått til, sier daglig leder Liv Bogen.

Fredag 5.november er det storkalas i Hogna Brygg sine lokaler på Singsås. Bryggeriet ligger et par mil fra Støren, og har åpen dag med kaffe og kake. Kaken er bakt på en spennende oppskrift av Soknedal Bakeri; og basert på Hognaøl. Det må vel sies å være en bra start på helga. Og den som er nysgjerrig på bryggekunst kan få omvisning inne på bryggeriet.

Miljøvennlig produksjon og lokal sysselsetting viktig

Det er et målrettet bryggeri som ble startet i 2016. Det var viktig for dem at de skapte lokale arbeidsplasser, noe de har oppnådd. I dag sysselsetter Hogna Brygg 3 personer i full stilling, og bedriften har god økonomi.  
De er aktive i sosiale medier og har en profil og logo som er gjenkjennbart og godt synlig i butikk og på nett.  
De tar i bruk lokale ingredienser, og per i dag produserer de 13 typer øl basert på lokal malt produsert av Bonsak Gårdsmalteri på Skogn. For Hogna Brygg har det vært viktig å ha en miljøvennlig produksjon av øl, og istedenfor å kjøpe splitter nytt bryggeutstyr har de kjøpt brukt, noe som har fungert like bra. Det tappes kun på bokser, sånn at de kan pantes og gjenvinnes.

Bryggeriet har fått priser både for ølets kvalitet, og for god økonomisk drift grunnlagt i miljømessig bærekraftig produksjon.

Når Hogna Brygg kommer på Bryggerifestivalen i Trondheim er de et av de bryggeriene som har størst utvalg med mange sorter øl som festivaldeltagerne kan smake på. Til vanlig har de omtrent 30 ulike typer øl tilgjengelig gjennom hele året, så her er det smaker som kan passe til alle. Glutenfritt øl har de også.

- Det at vi har gjort det bra er resultatet av en heftig arbeidsinnsats fra ansatte og eiere, god hjelp av våre samarbeidspartnere og leverandører, og ikke minst kundene, som har tatt våre smaker til sitt hjerte, sier Bogen.

- Det gir stolthet og arbeidsglede å møte kunder som er fornøyde med det vi leverer, og enda mer; at de er spente på hva vi gjør neste gang.

Hognaøl på sommertur gjennom trøndersk terroir gir mersmak 

Mottoet er ‘det beste ølet er ikke brygget enda’ noe som betyr at de hele tiden utvikler seg, prøver nye ting, tar nye grep for å bedre kvaliteten gjennom produksjonen.

-Målet for de neste årene må være at smaksglade kunder fra hele landet kan finne Hognabrygg i sine lokale butikker, slik de har bedt om etter å smakt ølet på sommertur gjennom trøndersk terroir, sier Bogen.

Hogna Brygg vil være produsenter og verter som er synlige i 2022 når Trøndelag er Europeisk Matregion, og de leverer øl til Michelin-restauranter i Trondheim. Hogna Brygg er et navn når det bestilles ølpakke til maten.

-Flere og flere velger våre smaker for feiring av store begivenheter, både private og bedrifter, vi har til og med levert øl til Dovrebanens 100 -års jubileum! sier Bogen.

De har også stamkunder i bryggeriutsalget på Kotsøy, de kommer innom jevnlig for å høre hva nytt de har funnet på av øl. Stamkundene gir tilbakemeldinger på de ølene de smaker, og av dem får Hogna Brygg gjerne nye ideer til hvilke øl de skal brygge.

Så kanskje fredagen er en egnet dag for ølkakesmaking med ølsmaking til?

Fredag 5.november Hogna Brygg, Storburusjøveien 2, 7387 Singsås, ikke langt fra Gaulas bredder. 

Aktuelt