Hjemmeskole_Nicol-Herec.jpg (1)
Matriket Midt | 16.04.20

Hjemmeskole på kjøkkenet

Mat- og helsefaget rommer praktisk talt alle skolefagene, hva med å ta med hjemmeundervisninga inn på kjøkkenet?

Vi samler tipsene for deg som trenger inspirasjon til hjemmeundervisningen.

Mange har fått en ny respekt for lærere etter å ha undervist egne barn rundt kjøkkenbordet, og det fortjener de virkelig. Lærerne har gjort en fantastisk jobb med å tilrettelegge hjemmeundervisningen, og bistå i alle mulige kanaler til alle døgnets tider – samtidig som de underviser sine egne unger.

Men nå begynner det kanskje å røyne på, både for elever og konstituerte hjemmelærere. Hva med å legge en skoledag til kjøkkenet? Eller på et utekjøkken i skogen eller i fjæra? Mat- og helsefaget rommer alle fag, og en praktisk tilnærming kan øke motivasjonen mange hakk både for elever og lærere.

Matstart er et fint sted å starte for inspirasjon og oppskrifter. Et annet tips er å følge Geitmyra matkultursenter i sosiale medier – her finner du flust av tips for hjemmeaktiviteter, både før og etter skoletid.

Matematikk:

Det er mye matematikk på kjøkkenet. Hvordan gjør du for eksempel om desiliter til gram, eller omvendt? 1 dl vann er det samme som 100 gram vann, men hva med andre matvarer

Og hvis du skal doble eller halvere en oppskrift, hvor mye trenger du da? Kanskje må dere ut og handle ingredienser først, hvordan blir regnestykket?

Du kan også gå rett til matematikksenteret som har laget oppgaver for deg.

Norsk og samfunnsfag:

Hvordan gikk dere fram? Hvordan smakte maten? Hva med å skrive en e-post til bestemor og fortelle om kjøkkenskoledagen? Muligheter til å slå mange fluer i en smekk her altså. En diskusjon rundt matkultur og mattradisjoner går også fint inn i samfunnsfagundervisningen. 

Naturfag:

Mat er jo i bunn og grunn naturfag, så her er det uendelige muligheter, fra byggesteiner i maten, matproduksjon, artskunnskap og så videre. Hva med å filetere en kylling eller en fisk? Ferdig middag og en leksjon i anatomi med det samme.

Velger dere skrei er jo det en fantastisk anledning til å snakke om forplantning, og om skreiens lange ferd fra Barentshavet til gyteområdene. Og hva er egentlig forskjellen på skrei og kysttorsk?

Baking er ren kjemi. Hva er egentlig gjær? Hva skjer med brødet når det hever?

Grubleoppgave om brødbaking fra naturfag.no (ungdomstrinnet). Eller gjør et forsøk med gjær i flaske (barne- og ungdomstrinnet). 

Gym og friluftsliv:

Hva er vel bedre enn å lage maten ute? Undervisning og friminutt i ett. Og lag gjerne mat av det dere finner i naturen. Vårsoppen har allerede kommet, skvallerkål og brennesle titter også fram mange steder og bjørkesevja strømmer fritt. Tar dere turen i fjæra er mulighetene mange. S

Ikke glem å sjekke blåskjellvarselet hvis dere skal spise skjell. 

Mat og helse:

Lær av proffene! Lag Britannia-stemning hjemme på eget kjøkken. Hovedkjøkkensjef Espen Aunaas viser hvordan.  

Sebastian Engh er kjøkkensjef på Curtisen i Halden sprer matglede og holder daglige kokkekurs for barn på sin facebookside.

Eller følg @hellstrøms_verden på instagram – her legger Eyvind Hellstrøm daglig ut stories hvor han deler middagstips og oppskrifter. 

Aktuelt