VI-akevitt2.jpg (1)
Matriket Midt | 07.07.22

Heltrøndersk akevitt fra Inderøy tar gullmedaljer i San Fransisco

VĪ Aquavit fra Inderøy Brenneri tok hele tre gullmedaljer i konkurransen “The Best Spirits of 2022” i San Francisco. World Spirits Competition er den største brennevinskonkurransen i verden. I årets konkurranse deltok nesten 5000 bidrag. Å motta en medalje fra The Tasting Alliance er en viktig erkjennelse for enhver produsent i bransjen. Fra Inderøy Brenneri deltok VĪ Aquavit som endte opp med både Best of class 2022, Best in show 2022 og Double Gold 2022.

Av: Lars Bugge Aarset 

- Dette er første gang at akevitt hevder seg i konkurransen med de store brennevinskategoriene som whisky gin, rom, vodka og brandy. VĪ Aquavit ble lansert i USA nå i 2022 så premieringer her er viktig for økt synlighet. På det amerikanske markedet er vi både en knøttliten produsent og en nykommer. Vi håper selvfølgelig at det også bidrar til økt salg i USA, sier Svein Berfjord på Inderøy Brenneri.

Clean, aromatic and spiced

Smaksdommernes kommentarer til akevitten er at den er både clean, aromatic and spiced.

“VĪ Aquavit is crafted for contemporary palates and intrepid personalities. VĪ Aquavit is a new world aquavit, created for a new generation of consumers, enthusiasts and industry professionals. Distilled from grain with carraway and other spices.”

Tasting Alliance-konkurransene regnes som de de viktigste konkurransene i bransjen internasjonalt. De har bidratt til å heve ryktet til tusenvis av merker, og premiering her er et viktig kvalitetsstempel for produsentene av verdens beste vin og brennevin.

Siden introduksjonen i 1980 har San Francisco International Wine Competition satt standarden for profesjonell vinbedømmelse. San Francisco World Spirits Competition ble i tillegg grunnlagt i år 2000 og etter 22 år er dette nå den eldste og største konkurransen i sitt slag i verden. Medaljevinnere spenner fra noen av de mest anerkjente internasjonale destillatørene til små-batch-produsenter som konkurransen har bidratt til å sette på verdenskartet. SFWSC-medaljen er en viktig bekreftelse på eksepsjonelt  håndverk og kvalitet.


Svein Berfjord på Inderøy Brenneri har dyrket råvarene og laget destillatene, mens det er den meritterte bartenderen Jørgen Dons som har blandet akevitten. Foto: Lars Bugge Aarset

Heltrøndersk akevitt for det amerikanske markedet

Foreløpig produseres VĪ Aquavit kun for eksport til USA, men planen er at den etterhvert også skal lanseres i Norge. Akevitten er utviklet av Svein Berfjord på Inderøy Brenneri i samarbeid med Jørgen Dons på Raus Bar i Trondheim. Den har kun trønderske ingredienser og hele prosessen fra dyrking til ferdig produkt foregår på Inderøya. Det er en ulagret coctailakevitt, basert på ni lokale urter fra Inderøy, der de mest fremtredende er heggblomst, multe, mjødurt, tindved og karve. Heggblomsten må plukkes de få dagene akkurat under blomstringen og det er Svein sitt barnebarn Sverre på syv år som har stått for innhåstingen. Det er Svein Berfjord som har dyrket råvarene og laget destillatene, mens Jørgen Dons som har blandet akevitten. Flasken er designet av Jørgen Håland.

Dons er en av landets fremste og mest meritterte bartendere. I Trondheim driver han Raus bar. Sammen med Håvard Klempe driver han også den spennende popup-restauranten Klempe og Dons der de skreddersyr drikke og mat til hverandre.

- Tanken var å lage en hyperlokal akevitt som en brobygger for akevitt til det globale markedet, sier Jørgen Dons. Målet har vært en moderne akevitt som er både mer fruktig og flora enn de tradisjonelle. Intensjonen er at den skal smake godt både alene og i cocktails, og ikke minst skal den vise frem skattekisten av trønderske smaker. Dette synes jeg vi har lykkes svært godt med sier Dons.

Nytt bygg og ny tappelinje

Inderøy Brenneri har vært i god vekst siden oppstarten i 2015, med flere prisbelønte akevitter. I fjor lanserte brenneriet både sin første Gin 64°N BERG GIN og den krigshistoriske akevitten Gjefsjøakevitt - Operasjon Rype 1945 som ble en stor suksess. Salget i 2021 passerte 30 000 flasker og med VĪ Aquavit lanserer Inderøy Brenneri sin attende akevitt.

- Den siste økningen i produksjonen har medført behov for utvidelser, sier Svein Berfjord. I vår har vi tatt i bruk nytt bygg for fatlagring. Vi kan ikke ligge på latsiden, så neste prosjekt blir å installere ny tappelinje på brenneriet.


På Berg Gård og Inderøy Brenneri bidrar alle generasjoner i familien. Heggblomsten til VĪ Aquavit er plukket av Sverre på syv år. Sverre er Svein sitt barnebarn og synes det er en super sommerjobb å sanke råvarer til farfar som lager verdens beste brennevin!


Gullvinnende akevitt destilleres på Inderøy Brenneri. Foto: Lars Bugge Aarset.

Matfestival og åpen gårdsbutikk

- Selvfølgelig deltar vi på Trøndersk Matfestival, sier Svein Berfjord. Det er en viktig arena for å synliggjøre kortreiste og bærekraftige trønderske produkter. I tillegg til brenneri har Berg Gård og Inderøy Brenneri både restaurant, egne produkter av frilandsgris, akevittsmaking og åpen gårdsbutikk hele sommeren. Ta gjerne turen innom både under matfestivalen og på Inderøy, der blir det også andledning til å smake VĪ Aquavit, sier Svein Berfjord.


Inderøy Brenneri er selvfølgelig på plass på Trøndersk Matfestival. Foto: Lars Bugge Aarset.

Aktuelt