A%cc%8apning%20Geitmyra.png (1)
Matriket Midt | 12.11.20

Heidi Bjerkan håper på fremtidige kokker og fiskere

Hvem vet hvor mange fremtidige trønderske kokker, fiskere og produsenter som springer ut av Heidi Bjerkans Geitmyra Credo matkultursenter for barn? Senteret er offisielt åpnet, og Rita Ottervik, Andreas Viestad, Eli Arnstad og Heidi Bjerkan var tilstede.

Credo Restaurant med Heidi Bjerkan i spissen har åpnet Geitmyra Credo matkultursenter for barn på Lilleby i Trondheim.

For Heidi Bjerkan er det viktig å få til noe større enn bare restauranten Credo, som er en av byens tre restauranter med Michelin-stjerne.

- Geitmyra Credo matkultursenter for barn blir et tilholdssted for at barn skal lære mer om bærekraft og hvor maten kommer fra, sier kjøkkensjefen.

- Dette blir et matkultursenter hvor alle barn skal få smake, kjenne, føle, se og lage skikkelig god mat som gjør dem godt, smiler Bjerkan.

De skulle gjerne invitert alle barn i Trondheim og omegn, men den offisielle åpningen av matkultursenteret måtte bli i litt mindre skala. Men det skortet ikke på festlighetene av den grunn! Med god avstand, smittevern og høy antibac-føring, fikk en gruppe elever fra Huseby skole kokkelere et festmåltid uten like. Her ble det fiskepinner, blåskjell, ovnsbakte grønnsaker, sprøstekt fiskeskinn, og dessuten lærte ordfører Rita Ottervik hvordan man fileterer fisk.


Rita Ottervik fileterer fisk sammen med elever fra Huseby Skole på åpningen av Geitmyra Credo matkultursenter for barn. Foto: David Engmo

På besøk var også matskribent og grunnlegger av Geitmyra matkultursenter for barn Andreas Viestad, og Eli Arnstad fra Sparebank 1 SMN, som har vært med og finansiert senteret.

På Geitmyra Credo vil de bruke matglede til å lære barn og familier å lage sunn, bærekraftig og deilig mat, og de ønsker å gjøre Trondheim til en enda bedre by å vokse opp i.

For Heidi Bjerkan har tanken bak Credo alltid vært å formidle kunnskap. Målet med Geitmyra Credo matkultursenter for barn er at de skal få forståelse for hvor viktig det er med bra mat, hvordan maten blir dyrket og hvordan den blir ivaretatt.

- Vi tar barn på alvor. Det gjør noe med alle som jobber på Credo, de får tanker om hva det er vi gjør og hvor viktig det er, sier hun.

Lover storstilt åpningsfest for barn

Geitmyra matkultursenter for barn ble startet i 2011 på initiativ fra kokk og matskribent Andreas Viestad, og finnes i Oslo, Ringsaker, Kristiansand og nå i Trondheim. Visjonen er å nå ut bredt til så mange barn som mulig. For at barn skal motiveres til å ønske å lage maten igjen senere, må den smake godt. Maten skal være sunn og gjøre barna godt, og skal lages på gode, ferske råvarer, primært økologiske, og gjennomtestede oppskrifter skal brukes.
Matskribent og kokebokforfatter Andreas Viestad er grunnlegger og faglig ansvarlig for Geitmyra matkultursenter for barn. Foto: David Engmo

Geitmyra Credo matkultursenter for barn holder til i det tidligere Finnes barnehjem-lokalene og er nabo til Credo på Lilleby. Lokalene huser også den populære ramen-restauranten Edoramen.

- Slik smittesituasjon er nå bestemte vi oss for å avlyse familiearrangementet Barnas store smaksfest søndag 1. november. Men vi lover å inviterer til en heidundranes åpningsfest for barna, gratis og åpent for alle, så fort situasjonen er annerledes! sier Siri Borten, avdelingsleder på Geitmyra. Skoleundervisningen på Geitmyra Credo går imidlertid som planlagt, selvsagt med alle smittevernhensyn og nødvendige tilpasninger. Mer enn noen gang trenger barn og unge praktisk kunnskap om mat som gjør godt, slik at de lærer å ta gode matvalg for seg selv, andre og verden de lever i. Barna er fremtiden. Vi har ingen tid å miste, sier Borten.

Under ØkoUka i oktober fikk barnehagebarn komme og kna, kjevle og steke sine egne potetlomper, og det var potetlomper på øverste hylle; de var laget på mandelpotet fra Kvikne og steinmalt, økologisk urkornsmel fra Holli mølle.


Under ØkoUka fikk barn lage sine egne potetlomper med mandelpotet fra Kvikne. Foto: Mai Løvaas

Undervisning i mat og helse for 9.trinn

I årene som kommer blir det mange matlagingsaktiviteter for barn i alle aldre og foreldrene deres. Geitmyra Credo matkultursenter for barn har også heldagsundervisning for 9.klassinger. Dette er i samarbeid med Trondheim kommune og Grønne Barnebyer med midler fra Sparebank 1 SMN. Her får elevene innføring i folkehelse og livsmestring gjennom samarbeid og matlaging. Her er det ulike program å velge mellom; på kurs om konservering og trøndersk matkulturarv får man blant annet lage smør, sodd og røyke fisk på Credo-vis. På kurset fisk og bærekraft skal elevene filetere en hel fisk og lage sine egne signatur-fiskekaker, og på kurset om kjøtt og bærekraft skal det kokes kraft og lages ramen på lokale ingredienser. Det blir også kurs i samisk mat og matkultur. Det er med andre ord mange spennende tema og råvarer barn i alle aldre får boltre seg i på Geitmyra Credo matkultursenter for barn.

-Jeg håper jo også at det er noen kokkespirer der, noen fremtidige bønder, fremtidige fiskere, fremtidige produsenter, sier Heidi Bjerkan og smiler.


Heidi Bjerkan og Rita Ottervik smaker på mat og drikke laget på Geitmyra Credo matkultursenter for barn. Foto: David Engmo

Aktuelt