Festivalmat.jpg (1)
Nyhetskategorier | 03.05.19

Framtidas festivalmat

Hva er bra festivalmat? Kokker, produsenter og festivalarrangører langs Nordens grønne belte tok utfordringen. I løpet av noen intense timer kokte de sammen både nyskapende matretter og forretningsmodeller for håndholdt mat.

Festivalmat, smak litt på den du! Kommer det opp dårlige assosiasjoner til overprisede, vasne burgere spylt ned med øl? Eller er du av typen som heller spiser medbrakt knekkebrød og tubeost? Da har du trolig ikke vært på festival på noen år, eller du har vært på feil festival. Det har skjedd en utrolig utvikling på festivalmatfronten de siste årene. Og enda bedre skal det bli, ifølge Kristine Rise i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Interreg-prosjektet «Mat og drikke langs Nordens grønne belte» jobber for å løfte lokal matkultur fra Sundsvall til Rørvik. Et av målene er å utvikle nye konsepter for håndholdt festivalmat. 

Festivalmat

I februar var noen av de fremste innen mat- og festivalkompetanse samlet på Bula Bistro for å sammen komme fram til hva som er bra festivalmat. Målet er å få mer lokalmat på festivaler og arrangementer, utvikle en forretningsmodell for bruk av lokalmat for arrangement som gir verdi for produsent og arrangør og ikke minst gi de besøkende en bedre festivalopplevelse. 

Den perfekte festivalmaten skal helst kunne spises med en hånd - uten at det blir altfor mye søl. Den skal mette, uten at du blir for mett. Og selvsagt skal den smake bra. I tillegg skal maten være enkel å tilberede, og det meste må kunne gjøres klart på forhånd, så sultne festivalgjengere slipper å vente. Produsenter, kokker og festivalarrangører tok utfordringen, og resultatet ble rett og slett eventyrlig!

Potetlomper, tunnbrød, pannekaker, steambuns, salatblader eller kolbullar – en bra innpakning er et godt utgangspunkt som kan fylles med det kokken har for hånden. Til og med rømmegrøt kan stekes og serveres rett i hånda!  Og her manglet det hverken på råvarer eller inspirasjon. Reinkjøtt, krabbe, fersk torsk, røkt laks, lokale pølser for å nevne noe. Lokale oster som et selvsagt innslag. For ikke å glemme grønnsaker i hele fargeskalaen, rå, stekt, syltet, fermentert, fritet - i løpet av få timer var kokkene innom det meste av teknikker. 

– Alt vi har laget i dag kan varieres i det uendelige, ta utgangspunkt i de råvarene du har, sier Reneé Fagerhøi, som åpnet Bula Bistro for anledningen. 


Foto: Leiv Aspén / Bennett

Ulike arrangementer, forskjellige behov

Når vi snakker om festivalmat så kommer vi ikke utenom Stokkøya Festival. Her serveres det i hovedsak ureist mat fra nærområdet. All festivalmaten lages fra bunnen av med ferske råvarer og kjærlighet. Nytt av året er også egen festivalkokk, med Jonas Nåvik fra Fagn som første kokk ut. 

–Stokkøya Festival er et lysende eksempel på hva som er mulig å få til. Men mindre festivaler og lokale arrangementer har andre forutsetninger og behov, sier Rise. Målet med prosjektet er å vise at det ikke er så vanskelig å bytte ut grillpølsene også her. 

Dagen ble gjennomført i regi av Interreg-prosjektet «Mat og drikke langs Nordens grønne belte», som er et samarbeid mellom aktører i Trøndelag, Jämtland og Höga Kusten.

Håndbok for festivalmat: Her er de fleste av oppskriftene fra dagen. (Versjon 1, det kommer flere oppskrifter og tips/triks.)

 


Foto: Leiv Aspén / Bennett

 


Foto: Leiv Aspén / Bennett

Aktuelt