A%20Olsen%20Fagn%20og%20Hovdal%20Le%20Bistro.png (1)
Trøndersk matfestival | 28.06.21

Trondheims restaurantkokker finner Årets Produkt

Noen av Trondheims beste kokker sitter og smaker seg frem til hvem som skal bli finalister i de ulike kategoriene i Årets Produkt til utdelingen under Trøndersk Matfestival. Her får trønderske lokalmatprodukter ros og ris av jurymedlemmer med høyst erfarne smaksløker.

En formiddag i juni sitter noen av Trondheims aller beste restaurantkokker på Britannia Hall. De smaker seg frem til de aller beste produktene av de påmeldte på Trøndersk Matfestival. De sitter i dyp konsentrasjon over kjøttstykker og ostetallerkener og noterer. Målet er å sette ord på det de finner av smaker og det de ikke finner av smaker. Her kan man vel si det er høyst erfarne ganer som skal smake seg fram til Årets Produkt. Kokkene er fra Fagn, Søstrene Karlsen, Kraft Bodega, Le Bistro, Rive Gauche, Hegstad & Blakstad og ikke minst Britannia Hotels egne restauranter.

De skal kåre finalister i alle kategorier til Årets Produkt, som deles ut under Trøndersk Matfestival 29-31.juli.

Her kan du lese om Trøndersk Matfestival 29-31.juli

Utseende, smak, konsistens på produktene

- Juryering er veldig gøy, sier Håvard Klempe fra Søstrene Karlsen.

- Her er det bare kjentfolk, det er spennende å se produktene og hvordan leverandørene presenterer seg selv. Utseendet på produktet er viktig, det er det første møtet kunden har av produktet og produsenten. Noen har gjennomført innpakning, hos andre har det nok gått litt fort, sier han.
Han viser frem en pølse fra Nordmeland Gård.

- På etiketten her står det at det inneholder lokalt elgkjøtt fra Osen, og navnet på jegeren som har felt dyret. Det synes jeg er veldig fint, det blir litt personlig, med en historie, sier han.

Assisterende kjøkkensjef på Britannia Hotel Mikael Leiknes noterer grundig mens Håvard Klempe fra Søstrene Karlsen finner fram det neste de skal smake på.

Oppdager nye trønderske produsenter

Kjøkkensjef Aleksander A. Olsen fra Fagn synes det er stas å få prøve produktene til så mange trønderske produsenter.

- Det er artig å få smake så mye forskjellig. Jeg har flyttet hjem fra England, og her har jeg fått prøve mange nye trønderske produkter jeg ikke visste om, sier han.

Martin Julius Hovdal fra Le Bistro er enig.

- Her oppdager man nye produsenter man vil jobbe med, sier han.

Aleksander A. Olsen, kjøkkensjef på Fagn og Martin Julius Hovdal fra Le Bistro har mange produkter de skal smake seg igjennom og synes det er artig å oppdage nye trønderske matprodusenter.

Ingrid Løland, kokk på Rive Gauche, er opprinnelig fra Stavanger og synes dette er en fin måte å oppleve trønderske produsenter på.

- Det er artig at det er så mange gode produsenter i Trøndelag. Jeg får prøvd nye produkter og blir bedre kjent med produsentene. Jeg får mer innblikk i hva Trøndelag har å gi av gode råvarer, sier hun.

Ingrid Løland fra Rive Gauche og Martin Trana Flak fra Hegstad & Blakstad synes det er spennende å få smake på nye produkter.

Lite tilgang på gode sjømatprodukt for forbruker

I sjømatkategorien ble det også en diskusjon rundt hvorvidt sjømat er tilgjengelig for folk flest. - Det er ikke enkelt å få tak i gode sjømatprodukter for publikum, det må vi få gjort noe med i sjømatregionen Trøndelag, sier daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. - Trøndelag er stor på volum i sjømatproduksjon, men råvareeksporten gjør at bransjen er lite opptatt av innenlandsmarkedet. Det kan bidra til at andelen nyskaping og produktutvikling er lav sammenlignet med hva vi ser innenfor småskala matproduksjon fra jordbruket. Det er en utfordring at sjømatproduktene kan variere. Skal du lykkes med å få flere til spise sjømat, må produktene være av superior kvalitet, sier hun.

Pluss for god innpakning og minus hvis unødvendig mye plast

Juryen har mange produkter å smake seg gjennom, og diskuterer. Noen produsenter har vært beskjedne med saltet, andre har hatt på for mye. Noen oster er modnet for mye, andre for lite. Noen kjøttstykker kunne vært mer røkt, andre har litt for mye av det gode.

Noe alle dommerne i Årets Produkt ga ekstrapoeng for, er god innpakning med gode historier om lokalmat. Det gjør noe ekstra med opplevelsen av produktet. Og det er også enighet om at det bør være lite plastikk i innpakningen - kun der det må være.

Og så høres ord som ‘en timian-fest i munnen’, og ‘en av de beste blåmuggene jeg har vært borti’ og ‘fantastisk konsistens’, og det må vel tolkes som positivt.

Årets finalister i Årets Produkt er (i tilfeldig rekkefølge):

Årets bakst/kornprodukt: 

Stokkøy Bakeri: Landbrød spesial (foreløpig navn)

Gullimunn: Gullimunns kaffekjeks, deigrull

Stokkøy Bakeri: Linzerterte

 

Årets kjøttprodukt:

Dalpro Gårdsmat: Hjortesnacks (stykningsdel)

Stensaas Rensdyrslakteri: Culotte av norsk villhjort

Nordmeland Gårdsmat: Spekepølse av elg med fennikel

 

Årets meieriprodukt:

Vuku Gårdsmeieri: Mozzarella

Hitra Gårdsmat: Hitra Blå

Hitra Gårdsmat: Kristines Myke

 

Åpen Klasse:

Inderøy Brenneri: 64gN Gin

Hannes Pølser: Belsebub (fersk pølse)

Bortistu: Magdas sviskelykke

 

Årets sjømatprodukt

Garnviks Røkeri: Varmrøkt hvitløkslaks med tomat og basilikum

Dolmøy Seafood: Najadelaks


Årets økologiske produkt: 

Hindrum Gårdsysteri: Kjerringklump cheddar

Permalin Gård: Økologisk kylling

Eggen Gårdsysteri: Fjellost

 

Årets nykommer:

RÅGO: Hermetiske tomater

Ankeret Mat: Ankersild
Dalpro gårdsmat: Prestefruens chilipølse

 

Årets matgave: (sendes videre til internasjonal finale gjennom European Region of Gastronomy)

Smaker fra Øyriket: Gull fra Øyriket

Bondens Marked: Lunsjkasse

Gullimunn: Matpakkebrød

Aktuelt