1.png (5)
Bryggerifestivalen | 15.06.21

Vil ha liv og røre i byen – Bryggerifestivalen får 1,5 mill fra Trondheim kommune

Pengestøtten fra kompensasjonsordningen i Trondheim kommune gjør at Bryggerifestivalen kan gjennomføres med nødvendige smittetiltak helga 29.-31. juli. Ordfører Rita Ottervik mener festivalen er spesielt viktig for de små og mellomstore bryggeriene.

- Med denne støtten fra Trondheim kommune kan vi trygge bryggeriene, restaurantene og ikke minst våre underleverandører. Vi er så takknemlige. Det blir ikke ordinær festivalgjennomføring, i år inviterer vi til uteservering på Torvet med 22 bryggeri og fire restauranter, sier prosjektleder Åslaug Hennissen, og forteller at nå kan produsentene, leverandørene og vi som arrangør puste med magen.

Se hvilke bryggeri som kommer til Torvet her. 

I kommunens tilsagnsbrev står det at midlene skal brukes på tiltak for lokale virksomheter som er rammet av strenge smitteverntiltak i tillegg er det satt av en ramme som kan gå til fellestiltak. Fellestiltak skal gå til næringsaktører som tilrettelegger for økt økonomisk aktivitet, sysselsetting og verdiskaping for byens oppstarts- og gründermiljø, kultur- og arrangementsnæringer og reiselivet. Årets festival er ekstra viktig mener ordfører Rita Ottervik.


Festivalsjef Åslaug Hennissen (i midten) forteller om baren som planlegges rundt sokkelen på Olav Trygvason-monumentet under årets Bryggerifestival 29.-31. juli. Til venstre kommunaldirektør Kristian Dahlberg Hauge og til høyre ordfører Rita Ottervik. Støtten fra kompensasjonsmidlene gjør at Bryggerifestivalen 2021 kan gjennomføres.

-Årets bryggerifestival blir ekstra viktig. Byen skal gjenåpnes og vi trenger aktiviteter som folk ønsker å besøke. Vi ønsker å sikre videre utvikling av festivalen. Håndverkstradisjonene knyttet til mat og drikke har blomstret kraftig de siste årene og er en viktig del av den trønderske kulturen. Bryggerifestivalen bidrar til å vise oss det økende mangfoldet og ikke minst kvaliteten i den lokale bryggerikulturen, sier ordfører Rita Ottervik i Trondheim kommune.

Les om Norges første mjøderi som kommer til Torvet.

Bryggerifestivalen i Trondheim ble arrangert for første gang i 2013, og i 2019 var det 30 000 besøkende. Festivalen er Europas nest største etter festivalen i Barcelona. Kommunedirektør Kristian Dahlberg Hauge er imponert over veksten i bryggenæringen i regionen.


- Bryggerifestivalen er en viktig salgs- og markedsføringsarena for trønderske håndverksbryggeri og bidrar til viktig omsetning for deltagende restauranter fra Trondheim. For Trondheim kommunen har det vært viktig for å se mot tiltak som bidrar til å få hjulene i gang igjen, og samtidig bidra til liv og røre i Midtbyen. Bryggerifestivalen er også viktig med tanke på å synliggjøre de lokale bryggeriene. Personlig er jeg mektig imponert over utviklingen i trøndersk bryggerinæring med stadig flere påmeldte bryggerier til festivalen, sier kommunedirektør Kristian Dahlberg Hauge.

Stolt Bryggeri er et av 22 Bryggeri som deltar under årets Bryggerifestival på Torvet i Trondheim. 

Ønsker flere internasjonale turister neste år

- Årets arena skal speile alle de fantastiske ulike smakene og fargerike menneskene som både er publikum og bryggere. Bryggerifestivalen er i europa-toppen og vi ønsker å tiltrekke oss flere internasjonale turister, særlig til neste år da vi er en europeisk matregion, sier Hennissen, og understreker at Bryggerifestivalen er en kunnskapsopplevelse for håndverksbrygg og bryggene serveres i små smaksenheter.

I år skal publikum få oppleve en inspirerende arena hvor vi legger til rette for å oppdage og prøve ut nye smaker med familie og venner. I samarbeid med E.C.Dahls Eiendom har vi utviklet gatekunst som skal prege den visuelle utformingen av arenaen og gjøre den til en skikkelig fargebombe.

- Vi er glade for at Trondheim kommune støtter Bryggerifestivalen med gjennomføring av fellestiltak. Som hovedsponsor er vi opptatt av å holde liv i byen, som så sårt trenger en aktiv sommer. Vi er imponert over den innsatsen Bryggerifestivalen legger ned og gleder oss til en litt annerledes festivalsommer sier Svein Erik Nordbotten, administrerende direktør hos E.C.Dahls Eiendom.

Publikum kan nok i år ikke gå rundt som tidligere, men må sitte ved bord og bestille fra menyen. Lydnivået skal holdes nede, og da er det visuelle uttrykk ekstra viktig.

- Her ønsker vi å vise både mangfold, tradisjoner og nye trender. 22 bryggerier deltar, og 7 av disse er fra Trondheim. Her kan du utforske ulike brygg og stiler, lære mer om brygging og hvordan du kombinerer mat og drikke, sier Hennissen og forteller at arenaen har fire restauranter med et mangfold av smakfulle retter basert på lokale råvarer. Det blir god stemning og lave skuldre. Du kommer neppe til å greie å smake deg gjennom alt, men for å hjelpe deg å holde oversikten lister vi hele menyen både digitalt og på trykk, sier Hennissen.

Restaurantene som tilbyr mat på arenaen er Lager 11, Una Autopizzeria, E.C.Dahls Pub &Kjøkken og Indian Tandoori Restaurant. 

-Dette skal vi få til på en trygg måte sammen. Det eneste som kan stoppe oss nå er et nytt skjenkeforbud, sier prosjektleder Åslaug Hennissen for Bryggerifestivalen i Trondheim.

Fæby Bryggeri deltar for første gang på Bryggerifestivalen i Trondheim og er et av de mindre bryggeriene ordfører Rita Ottervik mener det er viktig å vise frem og satse på. 

Fæby Bryggeri lanserer to nye øl på Bryggerifestivalen

Jørund Eggen er gründer av Fæby Bryggeri, og deltar for første gang.

- Vi skal utvikle byggeriet videre, og trenger å nå et større marked. Da er det naturlig å delta på Bryggerifestivalen, hvor vi får vist oss fram til nye kunder. I dag selger vi nesten alt ølet vi produserer på Verdal, men nå er vi klare for å satse utenfor lokalmarkedet vårt, forteller Jørund. Fæby tar med nye brygg som skal ha førpremiere på Bryggerifestivalen.

- Vi gleder oss til å teste ut to nye øl; «Norwegian Arm» (pale ale) og «Feeling Pig» (hoppy farmhouse ale). Disse lanseres først på Vinmonopolet 7.august, så gjestene får en eksklusiv førlansering på Torvet i Trondheim 29.juli, avslutter en fornøyd Jørund Eggen.


Fæby Bryggeri er en vekstbedrift, som ikke bare brygger: på gården har Jørund eget serveringssted, gårdsmatbutikk med ølutsalg og i tillegg produserer de pizza med råvarer fra lokale produsenter.


Bryggerifestivalen jubler! Festvalsjef Åslaug Hennissen i Bryggerifestivalen (til venstre) ordfører Rita Ottervik i Trondheim kommune, gründere Jørund og Silje H. Eggen i Fæby, kommunaldirektør Kristian Dahlberg Hauge i Trondheim kommune og daglig leder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Takket være kompensasjonsmidler fra Trondheim kommune får Bryggerifestivalen til å gjennomføre med gode smitteverntiltak siste helga i juli på Torvet.  22 bryggeri og fire restauranter kommer til Torvet og inviterer til utendørs servering med smak av både trøndersk og nasjonal bryggekunst med lokalmat til.

Aktuelt