Foodscaping_hoved2.jpg (1)
Matriket Midt | 27.05.20

Foodscaping- gammel kunnskap, ny trend

Å dyrke sine egne grønnsaker er trendy igjen, det er også hagedesign. Ved å kombinere de to skapes det som omtales som foodscaping, dekorativ hagedesign som kan spises!

Tekst: Ingeborg Collin Høgseth

Kast aldri bort en god krise!

Hagebruk tok seg merkbart opp under de økonomiske nedgangstidene rundt 2008/2009 i Europa. Også i byene skjøt interessen fart og dyrkningskasser og blomsterpotter fylte selv de minste bakgårder, balkonger og takterrasser. Også innendørs grønnsaksdyrking ble populært. Urbanhager og vertikalhager ble populære også som dekorative elementer og grønne vegger brukes ofte i rekreasjonsområder i kontorlandskap og på flyplasser. Ved å forene ønsket om matproduksjon med designerens kreative estetikk skapes altså den nye landskapsarkitekturen foodscaping.

 • Vekster tilpasset klima og miljø

 For å lykkes med enhver kjøkkenhage anbefales det å bruke vekster som trives i det aktuelle klima. For designkjøkkenhagen skal plantene i tillegg være dekorative. Dekoreffekten kan forsterkes av samplantning med andre vekster med andre farger, eller planting i en form eller mønster. For å holde en så vedlikeholdsfri hage som mulig anbefales det å ta hensyn til plantenes behov allerede før designet starter. Planter som trenger mye fukt kan fint plasseres rundt takrennenedløp. Middelhavsurter som timian og lavendel trives gjerne der det er tørt og hvor grunnen har god drenering. De passer fint som kantplanter mot grusgang eller mot en hagemur.

Feed the bees!

Verdens matproduksjon er avhengig av insekter for å ikke å kollapse, det gjelder også hagen din. Det kan derfor være lurt å velge noen typer vekster som tiltrekker seg sommerfugler, bier, humler og andre summende venner. Ved å så blomster med ulike blomstringstid bidrar du til at insektene får næring gjennom hele dyrkningssesongen og de hjelper deg å pollinere trær og blomster som trenger det som takk for hjelpen. Bier foretrekker planter med enkle blomster, f.eks. Ringblomst, Blomkarse, Lavendel og timian. Disse er også spiselige for mennesker. Også frukttrær og bærbusker er gode tilholdssteder for insekter, og gir ofte god avkastning om de får stå solrikt. Ved å dyrke planter som skal spises, bør man unngå bruk av plantevernmidler. Dette bidrar også til å verne om insektene. 

Foodscaping på offentlige steder 

Noen byer og steder har man tatt foodscaping til nye høyder ved å omdanne blomsterbed i offentlige hager og parker om til spiskammers for befolkningen. Også tak på offentlige bygninger tilbyr stor plass og god soleksponering og blir i stadig større grad brukt til matproduksjon. Matproduksjon på taket av skolebygg legger i tillegg til rette for at kunnskap om matproduksjon kan inngå i opplæringen slik at nye generasjoner hagebrukere kan videreutvikle trenden. Det finnes ingen grenser for hvor man kan anlegge kjøkkenhage og det utvikles stadig nye produkter som skal forenkle jobben for forbrukeren. Dyrkningsposer og stablekasser er billige og gjøre det mulig å dyrke nesten over alt. Med et godt selvvanningsanlegg blir designhagen nesten vedlikeholdsfri også.


Foodscaping: gjør det selv?

 •  Bestem deg for det arealet du vil benytte og analyser jordsmonn, soleksponering og vanntilgang. Velg planter ut fra dette. 
 • Verandakasser og dyrkningsposer gjør det mulig å dyrke også på små arealer.
 • Velg planter som du vet du vil bruke. Det er ingen grunn til å dyrke fargerike kålsorter om du ikke liker kål!
 • Et godt selvvanningssystem trenger ikke være dyrt og kan vært en god investering for deg som reiser mye på sommeren, har bed med høy soleksponering eller har små beholdere å dyrke i. Tørke er de fleste kjøkkenplanters verste fiende.
 • Velg arter med fine farger og variert struktur og komponer bed og planter i kreative mønster og kombinasjoner. Pass på at de plantene som blir høyest blir plassert bakerst mot vegg eller espalje slik at de ikke skygger for mindre planter. Små planter plasseres i front.
 • Urter egner seg godt som kantplanter og kan også formklippes.
 • Bærbusker og frukttrær kan også beskjæres og vokse langs vegger eller espalierer. Grener kan flettes og tvinnes for å lage dekorativ effekt.
 • Lag en levende og spiselig levegg av spiselige klatreplanter. F.eks. erteplanter, bærbusker eller roser. Roseblader er spiselige og kan brukes til saft, kandiseres eller kan brukes til pynt. (NB! Pass på at det ikke er benyttet sprøytemidler på buskene!)
 • Husk å plant med godt nok mellomrom mellom plantene slik at de får plass nok til å utvikle seg.
 • Lek deg med plantenes estetiske uttrykk og nyt din egen, vakre kjøkkenhage når sesongen tillater det!

Lykke til!

Aktuelt