ugla2.png (1)
Matriket Midt | 09.02.22

Festdag på skolekjøkkenet

Onsdag 9. februar: På Ugla ungdomsskole i Trondheim er første time i gang, og hele niende trinn vet at i dag er det Matmanifestdagen.

Tekst og foto: Guro Kulset Merakerås

De vet det fordi det er dekket langbord i korridoren utenfor skolens kjøkken. Og de vet det fordi de har vært med på å velge meny og forberede maten som skal serveres til 150 medelever og dem selv.

- Det er ganske mye logistikk som skal klaffe. Vi har forberedt oss lenge, forteller mat- og helselærer Jorunn Leangen. I dag har hun 9A på kjøkkenet, og de skal ferdigstille en toretters lunsjmeny. Andre klasser har klargjort råvarene. Jorunn smiler mens hun ser over bordet som er pyntet med hvit duk, servietter og friske blomster. Her skal "gjestene" få kose seg ved langbordet.

- I går var de på kjøkkenet og kuttet grønnsaker. I dag får de spise dem i en deilig lunsjmeny. Jeg håper denne dagen kan bli en opplevelse de husker fra tida på Ugla, og at det setter seg i bevisstheten deres at Trondheim og Trøndelag er en stor matregion, sier hun og forteller at lokalmat og kampen mot matsvinn gjennomsyrer undervisninga hele skoleåret.

Mye skal klaffe når 150 gjester skal spise lunsj sammen. Hele 9.trinn på Ugla skole feiret Matmanifestdagen med ordføreren som gjest. Foto: Guro Kulset Merakerås

150 gjester pluss ordføreren

- Når var det fisken skulle inn i ovnen? spør en lett stressa elev. Det er alvor over mat- og helsetimen når maten som lages, skal spises av 150 medelever- og selveste ordføreren, som kommer på besøk i anledning Matmanifestdagen.
- Fem over ni! svarer Jorunn, mens hver gruppe setter ut 20 tallerkener på sin benk, og begynner å legge opp maten.

Et blad hjertesalat fylles med agurk og urter fra Frosta og noen mer eksotiske venner fra varmere strøk - mango og mais. Lakseterningene, som akkurat settes i ovnen, er godt krydret, og når de legges på toppen av salaten om noen minutter, får de selskap av et alternativ til guacamole: bønnemole.
- Det er bare sunne ting her, tror jeg. Utenom i desserten, gliser Sivert Andreassen. Han gleder seg til det blir deres tur til å smake.

Årlig manifestmarkering

Matmanifestdagen arrangeres årlig for å vise frem matregionen Trøndelag og feire det gode samarbeidet som er knyttet opp mot Matmanifestet, et dokument som ble signert i 2011. Punkt sju i trøndersk matmanifest lyder:

Vi ønsker å fremme god mat og matkultur hos barn og unge.

I år deltok mellom 40 og 50 skoler, som lot niende trinn lage og nyte en lunsjmeny med lokale råvarer.

- Gjennom mat- og helsefaget i grunnskolen har vi mulighet til å sikre matglede og kunnskap om mat og drikke som blir viktig i framtida. Denne dagen viser ungdommene matglede i praksis, ved å lage seg en ekstra god lunsj og invitere gjester, sier Kristine Rise i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som selv er en av gjestene ved Ugla skole. Også ordfører Rita Ottervik synes det er viktig at ungdommene blir koblet på matglede, kunnskap og arbeidslyst.

Les saken: Ti år med matglede i Trøndelag

Prosjektleder Kristine Rise i Oi! Trøndersk Mat og Drikke er elevenes gjest sammen med ordfører Rita Ottervik i Trondheim kommune. Trøndelag og Trondheim er europeisk matregion i 2022. Foto Guro Kulset Merakerås.

- Som skoleeier har kommunen ansvar for mat og helsefaget, og jeg er opptatt av at vi bruker muligheten til å forankre matmanifestet hos ungdommene. Vi må dessuten bli flinkere til å formidle hvor mange viktige og spennende jobber som finnes på matfeltet, sier ordføreren, som er glad for at matmanifestet har bidratt til å skape stolthet over råvarer og fagfolk.

Vil ha mer mat- og helse

Så er maten klar, og første bordsetting har kommet på plass. Sigurd Horvik Kvaale går ut fra kjøkkenet og stiller seg ved langbordet. Kikker litt ned på huskelappen sin før han kremter og får medelevenes oppmerksomhet.

- Velkommen til matmanifestdagen! I dag skal vi få servert lunsj med råvarer fra Trøndelag - som vi har laga sjøl. Vi skal spise laksetaco servert på hjertesalat med grønnsaker og annet tilbehør, og til dessert får vi brownie med bringebærmousse. Vel bekomme!


Matglede og stolthet over trønderske råvarer er et av målene med feiringen av Matmanifestdagen. Foto: Guro Kulset Merakerås.

Det jubles over en lunsj som slår knockout på den hverdagslige matpakken, og servitørene toger inn. Med hvit overdel i anledning dagen, ser de ut som et lite kokkelag der de kommer, uniformert med skolens forklær og kokkebandana.
Mellom hovedrett og dessert, reiser fire gutter seg for å holde en tale der de forteller hva matmanifestdagen handler om. Og de har mer på hjertet:
- Vi har noe vi vil ta opp med deg, Rita. Vi har mat- og helse bare ett år på ungdomsskolen. Vi vil ha det i to, helst tre år!
Det kan ikke ordføreren love. Men én ting slår hun fast.
- Mat- og helse er et viktig fag. Og dere kan bli rockestjerner på kjøkkenet.

Stadsbygd: Elever ved Stadsbygd skole har besøk av studenter ved NTNU på Matmanifestdagen. Foto: Bjørn Erik Vangen

Levanger: Mat- og helsefaglærer Torunn Skjæran ved Levanger ungdomsskole sørger for at potetstappen med lokale poteter ikke brenner seg. Det er topp stemning på skolekjøkkenet i Levanger. Foto: Silje Kolaas

Levanger: Karen Gustavsen, Sanne Dypvik, Frida Bakken Mæhla og mat- og helsefaglærer Anne Sofie Langlid skal straks servere lunsj til gjester på Matmanifestdagen. Foto: Silje Kolaas

Levanger: Varaordfører Nina Bakken Bye og rektor Bjørg Tørresdal ved Levanger ungdomsskole nyter en velkomstdrink laget av snål frukt ved Mikkelhaug gård i Levanger. Foto: Silje Kolaas

Vil du også feire Matmanifestdagen eller trenger du bare litt inspirasjon på kjøkkenet? Her har kokk Martin Trana og Mette Evensen laget noen enkle retter som kan inspirere deg: 

Se Matmanifestdagens egne oppskriftsfilmer

Tips oss gjerne med gode saker fra vår matregion. Send mail til silje@oimat.no. Følg Matriket Midt på Instagram og Facebook for mer matglede!

Aktuelt