2.png (8)
Matriket Midt | 11.11.21

Er dette fremtidens kokker og servitører?

Nå skal ungdomsskoleelever over store deler av Trøndelag få utfordringen om å lage en tre-retters middag med trønderske råvarer sammen med profesjonelle kokker. Ung Restaurant inspirerer ungdom til å jobbe med mat i fremtiden.

Inne på kjøkkenet står det tiendeklassinger og jobber konsentrert. Det kuttes og skjæres, røres og vispes. Grønnsaker i sesong, oster fra gullvinnende ysterier, lokalprodusert kjøtt og fisk. Disse elevene får boltre seg i trønderske smaker, og får klare instrukser av kokken om hvordan de skal komponere rettene som snart skal serveres til foreldre, lokalpolitikere og andre gjester. Spenningen er til å ta og føle på, og av og til brytes konsentrasjonen av latter og utrop som, ‘hvordan gjør jeg dette?!’

Ung Restaurant ble arrangert for første gang av Oi! Trøndersk Mat og Drikke under Trøndersk Matfestival i 2013, i samarbeid med Strinda videregående skole og Geir Rune Larsen.
I 2014 videreførte Strinda videregående skole dette konseptet, og for elever og gjester har dette blitt et årlig høydepunkt i Trondheim.

Les Ung Restaurant i Trondheim - Norges største kokkekamp?

Elever fra Mælan skole lager suppe ved Hos Oss Catering og Selskapsmat i Åfjord.

Ung Restaurant på mange steder i Trøndelag

I 2021 arrangeres Ung Restaurant mange steder i Trøndelag.

Forrige uke hadde utvalgte ungdomsskoleelever fra 10.trinn en drømmedag på kjøkkenet på Ytre Namdal videregående skole.

Elever var representert fra skolene Kolvereid, Rørvik, Leka, Bindalseid og Terråk.

På Fosen fikk elever fra åtte ungdomsskoler delta på 7 ulike kjøkken. Her kom elevene fra skolene Strand, Åset, Stokksund, Testmann Minne, Vanvikan, Stadsbygd, Åsly og Mælan. Fosen videregående skole, restaurant- og matfag har vært initiativtager til dette, og sammen med matkontakten i Fosenregionen og Oi! Trøndersk Mat og Drikke ble det en spennende og variert gjennomføring av Ung Restaurant på Fosen.

På grunn av koronasmitte ble det ingen gjennomføring på Ørlandet, isteden blir det Ung Restaurant der nærmere jul.

Denne uka fikk utvalgte elever i 10.trinn fra Fillan og Frøya ungdomsskoler oppleve Ung Restaurant på Guri Kunna videregående skole, med profesjonelle kokker fra Ansnes Brygger og Hotell Frøya.

Les Her serverer Iver (15) maten som imponerte de mange..

- Vi ser at Ung Restaurant inspirerer de unge og at de får økt kjennskap til matfaget. De ser muligheter for en karrierevei innenfor matbransjen. Derfor ønsker vi at så mange som mulig i hele Trøndelag får muligheten til å få en slik drømmedag. Vi er så glad for å få til dette sammen med restaurant- og matfag på Ytre Namdal, Fosen og Guri Kunna videregående skoler, sier prosjektleder Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Brit Melting fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke er prosjektleder for Ung Restaurant. Foto: Wil Lee-Wright

Treretters middag guidet av profesjonell kokk

-Denne dagen får elevene smake, lukte og lage fantastiske retter. De får en hel dag med veiledning sammen med en profesjonell kokk, enten på kokken sitt eget kjøkken, eller at vi samler elevene på kjøkkenet til de videregående skolene. Elevene forbereder og gjennomfører en tre-retters middag med lokale råvarer, med oppdekking og servering. Det blir mye matglede, og elevene får erfaring med og kjennskap til matfaget, og alle mulighetene som ligger åpen når en velger dette som karrierevei, sier Melting.

Gjennomføring av Ung Restaurant i Trøndelag skjer etter ønske fra videregående skoler med restaurant- og matfag, i tett samarbeid med Oi! Trøndersk Mat og Drikke gjennom prosjektet Ung Matglede.
Ung Restaurant i Ytre Namdal ble gjennomført for tredje gang i 2021, der utvalgte elever var involvert fra fem ungdomsskoler.
På Fosen ble dette gjennomført for første gang 3.november, og her var over 40 elever spredt på syv ulike kjøkken og restauranter.

På Nordmeland Gårdshotell var Strand skole, Stadsbygd skole var på Museet Kystens Arv, Vanvikan skole var på Kuringen Bryggehotell, Stokksund skole var på Hos Oss/Saga, Åset skole var på Strandbaren, Åsly skole var på kjøkkenet på sykehjemmet i Rissa og Testmann Minne og Mælan skole var på Landnota i Råkvåg.

Elever fra Vanvikan skole i full sving på kjøkkenet på Kuringen Bryggehotell på Fosen.

En som har mye bra å si om hva Ung Restaurant skaper i nærområdet er prosjektleder for Matregionen Fosen Bjørn Erik Vangen:

- Fosenregionen har mange gode produsenter i dag og flere kommer. Det er derfor viktig med rekruttering til landbruket, men også til alle yrkene innen restaurant- og matfag. Jeg bruker å si at som kokk er jeg bondens forlengede arm. Mye spennende kommer til å skje fremover her på Fosen når det gjelder lokalmatproduksjon, sier han.

Produsenter og næringsaktører støtter Ung Restaurant

På Storrø fra SalMar tar seg en runde på kjøkkenet hos elevene fra Frøya ungdomsskole.

11.november ble Ung Restaurant holdt for første gang på restaurant- og matfag sine kjøkken på Guri Kunna videregående skole. 12 elever fra ungdomsskolene i Øyriket fikk veiledning av profesjonelle kokker fra Ansnes Brygger og Hotell Frøya.

Elever fra Fillan ungdomsskole forbereder dagens treretter

Elevene jobbet med råvarer av topp kvalitet fra Øyriket. Laks fra SalMar, hjort fra DalPro, ost fra Hitra Gårdsmat, meieriprodukt fra Rørosmeieriet, samt trønderske grønnsaker og egg gitt av REMA.

-Alle næringsaktørene er med og støtter opp om arrangementet – helt fantastisk, sier prosjektleder Brit Melting i Oi! Trøndersk Mat og Drikke.

Hitra Gårdsmat var en av lokalmatprodusentene som leverte varer til Ung Restaurant Øyriket. Foto: Ole Ekker

-Det er stas når foresatte, lærere, politisk ledelse, råvareleverandører og samarbeidspartnere kommer som gjester til bords. Dette er både høytidelig og skaper stolthet, og ikke minst mestring over det de har skapt på kjøkkenet denne dagen, sier Melting.

Frøya ungdomsskole sin kreasjon til dessert

Ung Restaurant: Meldal neste

Flere dager med Ung Restaurant rundt om i Trøndelag er i vente, blant annet i området rundt Meldal videregående skole og Ole Vig videregående skole, hvor begge skoler har restaurant- og matfag. Til sammen vil utvalgte elever fra nærmere 15 ungdomsskoler delta.

-Dette er svært. Vi har stor tro på at Ung Restaurant bidrar til rekruttering og bevissthet rundt mangfoldet og kvaliteten i matregion Trøndelag. Vi ser at dette er et effektivt rekrutteringstiltak. Elevene får erfaring og kjennskap til matfaget, og mulighetene som ligger åpen når en velger denne karriereveien.  Kunnskap om mat er en viktig og attraktiv kompetanse, sier Melting.


Ta kontakt hvis din skole ønsker å bli med på Ung Restaurant! Vi kan koble interesse fra ulike skoler og knytte opp mot restaurant- og matfag på videregående skoler, profesjonelle kokker og restauranter.

Frøya ungdomsskole (foran) og Fillan ungdomsskole (bak) deltar på Ung Restaurant på restaurant- og matfag på Guri Kunna videregående skole. Frøya ungdomsskole ble vinnerne av Ung Restaurant.

Aktuelt