Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Når omveien blir selve reisemålet. Langs Den gyldne omvei på Inderøya i Trøndelag kan du smake deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl.
Tar du turen innom Innherred og Den Gyldne Omvei, senkes hvilepulsen. Uansett om du sykler eller kjører gjennom det eventyrlige kulturlandskapet, vil du finne gårdsbutikker, kunstopplevelser, god mat og herlig drikke. Smak deg gjennom alt fra tradisjonskost til nybrygget øl, og kanskje et glass kombucha – om du tør?
Folket her lager egen akevitt, tran og kombucha, og de har kaffebrenneri med verdensmester i kokekaffe. Noen omveier er verdt å ta. Den Gyldne Omvei er en av dem.
Den Gyldne Omvei har bakt reiselivssuksess med to ingredienser: lokal mat og nestekjærlighet. I år feiret de 20 års samarbeid på Trøndersk Matfestival.
Øver-Bakken Økologiske Kaffebrenneri er Norges først og eneste heløkologiske kaffebrenneri. Foto Wil Lee-Wright.
De 20 bedriftene som utgjør Den Gyldne Omvei, representerer en bredde av reiselivsopplevelser, overnatting, spisesteder og aktiviteter. Felles for alle er at de har tenkt nytt om koblingen mellom lokalmat og reiseliv.
– Det er en av deres styrker, og det har gjort dem unike, sier Anne Haga i Visit Innherred.
Hun tror at det er et eget naboskap i Inderøya. At man ønsker sin neste vel.
– Vi har klart å være en katalysator som får frem enda flere lokale produsenter, av alt fra kaffe til urtetran. Det er vi stolte av. Og noe av grunnen til at folk tør å satse, er at vi unner hverandre suksessen. Vi fremsnakker hverandre og ønsker vår neste alt godt. Det har vært noe av kvaliteten i Den Gyldne Omvei.
Men den sterke merkevaren har ikke kommet av seg selv. Og i bunnen ligger maten. Den som, ifølge flere priser de siste årene, skal være noe av det beste du finner i dette landet.
– Vi har alltid prioritert kvaliteten på maten. Det er det aller viktigste. Vi har gitt nye smaker til tradisjonelle matvarer ved å bruke lokale urter og smaker fra Inderøya, forteller Haga, som også trekker frem bærekraften som noe unikt for Den Gyldne Omvei.
– Alt tas vare på. Ingen råvarer skal gå til spille, og vi finner stadig nye bruksområder og oppskrifter hvor vi bruker mat som ellers ville blitt kastet. Det tror jeg folk setter pris på.
Nå er selvsagt målet at flere skal besøke Inderøya. Det tror Haga går av seg selv.
– Vi gleder oss selvsagt til å fortelle historien om maten vår. Men så tror vi maten gjør resten av jobben. Så lenge vi fortsetter med å lage fantastisk mat, vil folk komme på besøk.
Les mer om Den gyldne omvei
Finn produsenter i Matriket Midt
Tran fra Havfruene på Inderøy. Foto Nicol Herec.