Potet4.jpg (2)
Matriket Midt | 23.09.20

Den fantastiske poteten på Credo

Blå Kongo fra Overhalla, rød Asterix og gul søtpotet. Femåringene jubler når de ser de fargerike potetene. Under ØkoUka i Trondheim får barn lage sine egne potetlomper når de er med på Den Fantastiske Poteten på Geitmyra Credo matkultursenter for barn.

Det er en regntung septembermorgen når barna i femårsalderen ankommer Lilleby, men energien står det ikke på når de kommer inn i de fine lokalene til Edoramen og får øye på de fargerike potetene som er lagt utover på bordene. Her er det trønderske poteter i alle farger og fasonger, fra Blå Kongo fra Overhalla og mandelpoteter fra Kvikne, til rød Asterix og oransje søtpotet.

- Det er artig å få så mange barn hit, de stiller masse spørsmål og så er de så interessert. Man blir veldig inspirert selv når man står der sammen med dem, sier lærer Guro Katinka Storteig ved Geitmyra Credo matkultursenter for barn. 

Det er ØkoUka i Trondheim, og Geitmyra Credo matkultursenter for barn inviterer til "Den Fantastiske Poteten".  Her skal barn lære om poteten og ikke minst, lage sine egne potetlomper. Alle er ivrige med å få på forklær og komme i gang med potetlompeknaing!

Bærekraft fra barnsben av

Geitmyra matkultursenter for barn ble startet i Oslo i 2011, etter initiativ av Andreas Viestad. Nå har Heidi Bjerkan sammen med Trondheim kommune og Grønne Barnebyer åpnet et senter for barn, mat og kultur ved Credo i Trondheim. Heidi Bjerkan fikk den aller første bærekraftprisen utdelt av Michelin i 2019, og fortsetter å jobbe for den rene maten, og nå med barn som jo gjerne skal tidlig krøkes.
Hovedformålet på Geitmyra Credo matkultursenter for barn er å pirre nysgjerrighet, dyrke kunnskap og øke matglede for barn. Her har de undervisning for barnehager og skoleundervisning for 9.klasse og matlagingskurs for barn og foreldre. Og hva er vel ikke langtidseffektene av å virkelig få kjevla inn noen gode vaner allerede fra starten av?

Kjevling og klapping av potetlompe

Barn kjevler potetlompe

Ivrig kjevling av potetlompe

 Barna får smake på knallblå potetchips laget av den lilla poteten Blå Kongo, dyrket i Overhalla. Så får de høre poteteventyr, og så får de endelig ta på seg forklær, vaske hender og gå inn på det velutstyrte kjøkkenet til Edoramen, hvor kjevler, potetlompedeig og mel allerede er lagt ut på fine langbord av tre. Og så er ivrige barnehender i gang med kjevling, klapping og forming av klumpete potetlomper, hyppige meldryss og litt deigspising her og der. Lompa stekes på takke, før den blir fortært med smør og hjemmelaget eplemos på. Egenprodusert potetlompe smaker ekstra godt!

Folkehelse og livsmestring

Til slutt får barna være med og studere potetplanten og lete etter poteter i en kasse med potetplanter, jord og poteter.

På Geitmyra Credo matkultursenter for barn har de også undervisning i mat og helse for 9.klasse. Tema som folkehelse, livsmestring, økologi og bærekraft er sentrale.

- Det å lage mat sammen og lære grunnleggende ferdigheter er noe som kanskje blir det minst prioriterte faget når barna skal videre på skole. Hit kommer 9.klassinger og lærer om konservering og trøndersk kulturarv, fisk, kjøtt og bærekraft, og om samisk mat og matkultur. De samarbeider og opplever mestring, og det å lage og dele et måltid er noe som alle setter pris på, det er så grunnleggende, sier Guro Katinka Storteig ved Geitmyra Credo matkultursenter for barn. 

Da er vi ferdig med kjevlinga for i dag
Da er vi ferdigkjevla for i dag!

Aktuelt