matvafall.jpg (1)
Matriket Midt | 19.03.20

Bokashi på 1-2-3

Start forberedelsene til årets kjøkkenhage med kompost under kjøkkenbenken. Slik kommer du igang med bokashi.

Tekst: Ingeborg Collin Høgseth
Foto: Birgitta Eva Hollander/ bokashinorge.no

Er du en av dem som gjerne skulle resirkulert matavfallet ditt til god og næringsrik kompost, men ikke har hage eller uteplass til å grave det ned? Ikke fortvil! Bokashi lukter ikke vondt, og er en lite plasskrevende komposteringsmetode som gjør det mulig for alle, også oss med små hager og uterom, å lage god og næringsrik jord. 

Hva er Bokashi?  

I vanlig kompost råtner mat og hageavfall gjennom en forbrenningsprosess. Dette kan ta tid og krever plass i hagen til kompostbinge eller en komposthaug. Bokashi er en måte å forbehandle matavfallet på slik at selve nedbrytingen skjer raskere, og det kan skje innendørs fordi den er praktisk talt luktfri. Matavfallet legges lagvis i lufttette bøtter med bokashistrø mellom. Strøet er innsatt med mikrober som bidrar til et surt mikromiljø og gjør at avfallet fermenteres istedenfor å mugne og råtne på vanlig vis. Når bokashien er ferdig modnet, skal du blande den med jord, det kan gjerne også skje innendørs, og matavfallet omdannes da raskt til jord.

(Nesten) alt går i Bokashien!

Det er ingen grense for hva slags matavfall du kan ha i bokashien. Matpakkerester, kjøtt, fisk og grønnsaksrester, eggeskall, appelsinskall og avkutta stueplanter, ja selv kyllingbeina går i bøtta! Det er likevel tre ting du skal være forsiktig med; fuktig mat, slik som supper og sauser; muggen mat og aske. Dette ødelegger for at de gode bokashibakteriene skal få utvikle seg og jobbe optimalt med fermenteringsprosessen. 

Bokashivæsken, gartnerens flytende gull

Fermenteringsprosessen danner fukt, og væsken kan tappes ut nederst i bokashibøtta om du bruker bøtte med tappekran. Det er likevel ikke alltid bokashien danner så mye fukt, dette avhenger av hvilke matvarer du har fylt bøtta di med. Brød og pastarester suger for eksempel opp mye fukt. Det gjør ingenting for kvaliteten på bokashien om den er relativt tørr, men om du er så heldig å få ut noen dråper bokashivæske, så er den gull verd som gjødsel for stueplanter og i grønnsakhagen.  Tomater elsker bokashigjødsel! 

 

Slik gjør du det:

1. Legg bokashistrø nederst i bøtta. Bruker du en bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, legger du bokashistrøet rett på den perforerte risten i bunnen. Bruker du en vanlig bøtte kan det være lurt å legge avispapir eller litt biologisk kull nederst for å suge opp overskuddsvæske. Strø da bokashistrøet oppå avisene eller kullet. 

Samle matavfall og tøm i bokashibøtta en gang pr dag. Dette er viktig for å unngå at avfallet begynner å mugne før det havner i bokashien. Det sure miljøet vi ønsker i bokashien ødelegger for muggsoppen, men blir det for mye mugg fungerer ikke bokashien optimalt og den kan begynne å lukte. Strø 2–3 spiseskjeer bokashistrø mellom hvert lag matavfall, og avslutt med å trykke det lett sammen for å unngå luft mellom lagene. Avslutt med bokashistrø.

2. Når bøtta er full setter du den til syrning. Pass på at lokket sitter godt på, det skal ikke tilføres luft i syrningsperioden. Tapp ut overskuddsvæske 1-2 ganger pr uke. Bokashibøtta bør stå i et rom med ca. 18 grader eller mer. Når gjæringsperioden er over, etter 2 uker, kan den stå hvor som helst, også ute, og det gjør ingenting om den fryser.    

3. Når bokashien er ferdig syrnet skal den blandes i jord. Det kan være i hagen, eller i en egen kasse f.eks. på et vaskerom eller i en kjeller. Bland bokashien i jorda og dekk til slutt det hele med et 7–10 cm lag jord. Da unngår du lukt. Jorda kan godt være næringsfattig, det er jo bokashien som skal gjøre den til kraftfull god og næringsrik jord! «Jordfabrikken» som den gjerne kalles, må også stå i romtemperatur om omdanningen skal skje effektivt. Står den kaldt vil det ta lengre tid. Bokashien kan også graves ned ute, da vil den ikke omdannes før været er varmt nok til at bakteriene i jorda kan starte nedbrytningsjobben. 

Lykke til med bokashien din! 

Ønsker du å lære mer om bokashi? Les Anette Hjerdes bok «Bokashi – kjøkkenkompost for alle», eller sjekk ut nettsiden til Bokashi Norge.

Aktuelt