AquaNor-2019-Foto-Morten-Wengstad.jpg (1)
Nyhetskategorier | 20.08.19

Aqua Trøndelag

Opplev trøndersk sjømat på verdens største akvakulturmesse Aqua Nor i Trondheim.

Verdens største akvakulturmesse, Aqua Nor, arrangeres i Trondheim Spektrum 20.-23. august. Her samler Trøndelag fylkeskommune lokale aktører innenfor marin sektor under AQUA TRØNDELAG. Og sjømaten spiller en viktig rolle. 

H.K. H. Kronprins Haakon var tilstede under åpningen, og fikk også smake sjømaten fra Matriket Midt (Foto Morten Wengstad). 

– Det var en ære å få besøk av Kronprinsen, sier Brit Melting, Oi! Trøndersk Mat og Drikke. I tillegg til å være et store på lakseoppdrett har vi trolig noen av verdens beste lokaliteter for både blåskjell, kamskjell, sjøkreps og krabbe i Trøndelag. Det er noe vi ønsker å vise fram her på Aqua Nor.

Thomas Borgan serverer blåskjell fra Fosen. Foto Camilla Næss. 

Thomas Borgan fra Kraft Bodega har satt sammen en eventyrlig meny med råvarer fra Matriket Midt. Blåskjell fra Fosen, krabbe fra Hitra og Frøyalaks - for å nevne noen. 

– For meg er det en selvfølge å bruke lokale råvarer. Og samtidig som jeg er opptatt av å ta vare på tradisjoner ser jeg gjerne utover landegrensene for inspirasjon. 

Årets meny gjenspeiler tydelig kokkens filosofi:
  • Vassild og krabbe «kebab» med lokalt flatbrød og lokale grønne tomater
  • Salat på røkt torsk fra Rørvik med brønnkarse, selleri og eple
  • Breiflabb bakt med grillolje, fermentert nepe og blomkål
  • Frøyalaks med tang og spicy misomajones
  • Kveite fra Rørvik med inspirasjon fra mexico
  • Grønn currysuppe med blåskjell fra Fosen 
  • Røkte blåskjell med eplecreme og stangselleri
  • Dampede blåskjell med «ripsperler» og luftig blåskjellsaus

 

 

Fylkesordfører Tore O. Sandvik og Terje Sørvik, leder i hovedutvalg for næring, åpnet AQUA TRØNDELAG på Aqua Nor tirsdag, og fremhevet laksens betydning for Trøndelag. Foto Morten Wengstad.

 

I 2018 ble 325.000 tonn laks slaktet i Trøndelag, det tilsvarer en verdi av 16 mrd. kroner. Her har vi både naturgitte forhold som gjør at laksen trives og dyktige fagmiljø innen næring, forskning og teknologi. 

Skal vi brødfø verdens voksende befolkning i framtida, må vi hente langt mer av maten vi spiser fra havet. Trøndelag har ledende fagmiljø både innen næring, forskning og teknologi. Og dermed de beste forutsetninger for fortsatt verdiskaping og en bærekraftig utvikling av havbruksnæringa og havbruksteknologi. 

Du finner AQUA TRØNDELAG i Hall F. Utstilleroversikt.

Trøndelag fylkeskommune er tilrettelegger og koordinator for bedrifter og aktører innenfor marin sektor i Trøndelag som ønsker å delta på messene Aqua Nor og Nor-Fishing. I samarbeid med Oi! Trøndersk Mat & Drikke arrangerer fylkeskommunen også Trøndelagskvelden på Scandic Nidelven hotell onsdag 21. august.H.K.H. Kronprins Haakon besøkte AQUA TRØNDELAG under Aqua Nor. Foto: Juliet Landrø

Aktuelt