Hvit fisk med jordskokk og grønnkål

 

Til 20 personer

Hvit fisk. Her kan du bruke den fisken du vil, jeg anbefaler kveite, torsk, lyr, sei, piggvar eller lange
Til 20 pers: 2.4 kg hvit fiskefilet, renskjært. (ca 120 gram per person)

1000 g jordskokk
400 g grønnkål
150 g mandler (Alternativ til mandler kan være pinjekjerner, solsikkekjerner, evt eple og sjalottløk. Poenget er å få litt krønsj og smak i smøret.)
Rogn (kan sløyfes)
Smør

Vask jordskokken og kok ca 15 minutter. Nå skal vi renske den, og da skjærer vi ikke. Vi river den i stykker, for da får vi kanter som blir sprø og god når du steker.

Rensk grønnkål. Ta blad av stilken.

Ha bra med olje i panna. Ta jordskokken oppi og stek. Rør rundt av og til så det ikke svir seg. Ha smør i og tilsett grønnkål. Strø over maldonsalt.

Mandler: Finhakk mandlene. 
Eventuelt kan man ha i epleterninger i Smøret for å få en god syrlighet.

Fisk

Strø over litt salt på begge sidene. Varm panna til medium/sterk varme, ta godt med olje i panna. Den siden som er flatest og gjerne litt mørkere, er skinnsida. Denne siden legger du ned i panna først. Når den er pent brun, snur du fisken og har over smør. Øs dette over et par ganger, og da er fisken straks ferdig. Press litt sitron over.

La smøret være i panna. Ha i mandlene sammen med smøret, og rør rundt. Hell det over i en liten kasserolle. Ha i gressløk og skvis sitron (husk å ta ut steinene). Ha i rogn om du har det. Rogn kan fint sløyfes, men da kan du gjerne ta i mer salt. Hvis du bruker saltet smør, kan du være forsiktig med saltet. Smak til underveis. 

Anretning
Legg jordskokken på tallerken, deretter grønnkål og så fisken. Jeg pynter med erteskudd, og så mandelsmøret til slutt like før servering.

 

Ikke så mange til bords?

Til 2 personer

Hvit fisk (ca 120 gram per person). Her kan du bruke den fisken du vil, jeg anbefaler kveite, torsk, lyr, sei, piggvar eller lange
240 g hvit fiskefilet, renskjært
100 g jordskokk
50 g grønnkål
20 g mandler. Alternativ til mandler kan være pinjekjerner, solsikkekjerner, evt eple og sjalottløk. Poenget er å få litt krønsj og smak i smøret.
Rogn (kan sløyfes)
Smør