Trøndersk Matfestival
Bryggerifestivalen
Prosjekter
Oi!
Leter du etter en matprodusent eller et produkt? Her kan du finne det.
Trøndersk Matfestival inviterer til en storslått festivallunsj i Stiftsgårdsparken ved Trondheims kongelige residens. I samarbeid med Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (NKIM), Thomas Borgan og Reneé Fagerhøi dekker vi på et fantastisk Langbord i Stiftsgårdsparken 1. og 2. august. Lunsjen vil være inspirert av kongelige middager avholdt i Stiftsgården opp gjennom årene, og selvsagt med de beste råvarene fra Trøndelag.
Den unike opplevelsen starter med en helt spesiell omvisning i Stiftsgården hvor Thina Andresen, historiker og formidler hos MiST, geleider oss gjennom tre utvalgte rom. Med henne som formidler får vi innsikt i Stiftsgårdens historie, og dens kulinariske plassering i Norgeshistorien. Her vil vi lære litt av hvert om hvordan et festmåltid så ut før i tiden, etikette, drikkevaner og mer til. Thina vil rett og slett ta oss med på en tredelt vandring om mat gjennom tidene. Omvisningen tar oss med gjennom mange rom før man stopper opp i Kursalen, Tronsalen og Spisesalen, før vi går til Stiftsgårdsparken hvor Thomas og Reneé har dekket opp til unik lunsj som kobler historien sammen.
Billetter
Lunsjen er inspirert av Stiftsgårdens mathistorie, og serveres av det fantastiske kokkeparet; Reneé Fagerhøi og Thomas Borgan (driverne av Bula Bistro og Kraft Bodega). Lunsjen blir basert på kortreist, u-reist og lokal mat fra regionens produsenter. Kjenner vi paret rett vil vi kunne få en matopplevelse utenom det vanlige og kanskje en ekstra overraskelse eller to.
Det er ikke første gang Reneé og Thomas serverer i Stiftsgården. Dette er nemlig andre år på rad at de er med på å arrangere festivallunsj i Stiftsgården. I tillegg hadde Reneé æren av å være ansvarlig for matlagingen under Kongen og Dronningens hagefest ved feiringen av 25-årsjubileet som kongepar i 2016, da de inviterte 700 gjester til bords.
Det er verdt å nevne at dette er én av høyst få ganger at porten mellom selve Stiftsgården og Stiftsgårdsparken åpnes. Porten på gjerdet som skiller disse to er så godt som alltid låst, men på dette arrangementet får altså våre gjester gå den fineste veien fra omvisningen og til bords.
Stiftsgården er Trondheims kongelige residens. Bygningen er Nordens største trepalé, bygget for Cecilie Christine Schøller i årene 1774-1778. Stiftsgården har opp gjennom årene huset flere store kongelige middager inkludert signingsmiddager og minst fire kroningsmiddager har funnet sted i Stiftsgården siden Kong Carl Johan ble kronet i 1818 og hadde en påfølgende middag med sin sønn i Stiftsgården. Trondheim og Stiftsgården hadde også æren av å være vertskap for prinsessebryllupet for Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn og deres 250 middagsgjester i 2002.
I sommersesongen åpnes deler av Stiftsgården for omvisninger, der publikum tas med rundt i salene og får et innblikk i byggets rike historie. Omvisningen i forbindelse med Trøndersk Matfestival er unik i sitt slag, og vil spesialtilpasses dette arrangementet.
Antallet billetter er svært begrenset, så her anbefaler vi å være tidlig ute å booke billett. Omvisningen inne i bygningen varer ca 45 minutter, før lunsjen serveres i parken utenfor.
Dette arrangementet passer nok best for et voksent publikum. Men fortvil ikke, det er masse aktiviteter tilpasset barn og unge på Trøndersk Matfestival.
Trøndelag er en europeisk matregion, med tittelen «European Region of Gastronomy» i 2022. Feiringen fortsetter med Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim 1.-3.august. Langbordet i Stiftsgårdsparken under Trøndersk Matfestival er en del av helheten der vi feirer vår fantastiske matregion. Langbordet og lunsjen vil finne sted under et telt i Stiftsgårdsparken.
Eventuelle allergier må meldes inn på forhånd. Vi har dessverre ikke mulighet til å tilrettelegge for vegansk meny eller low FOODMAP på dette arrangementet.